Eram la birou. Trebuia să fie doar o altă zi de marți. Apoi au început să apară diverse știri sumbre în feed-urile pe care le urmăresc. Nu le-am dat crezare – astfel de știri apar la fiecare cinci secunde și dispar în următoarele 10. Dar de data asta părea serios – episodul din Top Gear din acea săptămână fusese suspendat.
Motivul? Jeremy Clarkson a avut un „fracas” cu unul dintre producătorii emisiunii. Se pare că cineva nu și-a făcut treaba și, la finalul unei zile de filmări, tot ce aveau de mâncat prezentatorii era o caserolă de mâncare semipreparată rece. Ceea ce a dus la un meci de ping-pong verbal între Clarkson și unul dintre producători (Oisin Tymon), punctul culminant fiind un pumn primit de cel din urmă.
Ultima parte – adevărată sau nu, e greu de spus. Presa britanică are tendința să exagereze mult prea mult și să prezinte fapte concrete mult prea rar. În plus, nici site-urile BBC și Top Gear nu dau prea multe informații. Pentru că – nu-i așa? – toată lumea înțelege cuvântul „fracas”.
În urma episodului, emisiunea a fost pusă pe pauză cel puțin pentru următoarele două săptămâni. Cei trei prezentatori au programate patru show-uri live la sfârșitul lunii și, cel puțin până acum nu se știe dacă vor fi susținute (deși majoritatea biletelor au fost vândute de câteva luni).
Cât despre Jeremy Clarkson, a publicat în săptămânalul Times un articol despre cum dinozaurii nu ar fi avut loc în lumea moderna. Cu răgetele lor puternice, membrele superioare subdezvoltate și comportamentul agresiv, natura a făcut o greșeală atunci când a dat naștere dinozaurilor. Firește, dinozaurul este el.
Jeremy (îmi permit să mă adresez direct, pentru ca am avut plăcerea să te urmăresc de ani buni – nu numai în cadrul Top Gear –, te-am văzut la reprezentații live și chiar am schimbat câteva vorbe cu tine, la Londra), cu tot respectul pentru părerile tale, nu ești un dinozaur.
Când ai apărut pe scena originalului Top Gear ai adus un suflu nou, original și captivant unei emisiuni altfel anoste. Iar la reinventarea din 2002-2003, chimia dintre tine, Richard Hammond, James May și Andy Wilman a făcut ca Top Gear să devină un fenomen global.
Nu ești un dinozaur, Jeremy. Scopul tău în viață e să faci ce-ți place. Și ai acest dar de a fi atât de bun la asta, încât ți-ai construit o carieră pe baza felului tău de a fi. De aceea, dacă te-aș asemăna cu un animal, aș zice că ești un urs panda: o specie pe cale de dispariție.
Producătorii BBC ar trebui să înțeleagă asta: nu poți spera să apară un nou Jeremy Clarkson. Dacă tu pleci, întreaga poveste Top Gear se termină. Iar un astfel de show nu merită un așa final.
Brandul tău va continua, firește. Nimeni nu ți-l va amenința vreodată. Dar tot ce ai construit tu alături de echipa Top Gear se va pierde! Povestea cu „fracas” e prea mediatizată și va ascunde toate celelalte întâmplări prin care a trecut Top Gear (de la cursa epică dintre Aston Martin-ul DB9 și TGV/Eurostar, până la episodul din Argentina). Cu bune, cu rele, povestea emisiunii va fi umbrită de evenimentele din ultima săptămână.
Fiind un urs panda, uite ce-ți recomand: găsește un producător întreg la minte, construiește-ți habitatul tău natural, stai acolo, mestecând bambus și prăbușindu-te din copaci. Și ia-i și pe ceilalți trei cu tine.
Nu priva fanii tai de personajul lor preferat. Ești prea bun la asta și nu numai televiziunea ar pierde un geniu într-ale entertainment-ului. Lumea ar pierde un model – cel al omului care știe să se distreze, să scoată bani din asta și să ajungă cunoscut în întreaga lume fără să fi avut vreodată o ambiție sau să-i pese de ce zic ceilalți.
Dacă nu te-am convins, încearcă următorul experiment de imaginație: dacă ești dinozaurul care te crezi, cât timp crezi că va trece până va încerca cineva să construiască un Jurassic Park? Și știm cu toții ce s-a întâmplat atunci…
Sursa foto: wikimedia.com