Ghidul Szollo pentru Crăciun. Partea I: Nașterea lui Iisus – data sau faptul?

Distribuie!

de Alex Szollo

Cum spuneam în articolul scris anterior, ador Crăciunul, și mă simt încărcat de o bucurie aparte în perioada acestei sărbători, care are atâtea semnificații profunde. Tocmai din această cauză m-am hotărât să încep o nouă serie de trei mici articole, asemeni cele de la final de octombrie, prin care să aduc în atenție aceste semnificații.
Voi începe cu cea mai cunoscută dintre acestea, cu cea pe care creștinii i-au dat-o Crăciunului, și anume Nașterea Domnului. O celebrăm an de an prin colinde, ne bucurăm la vederea câte unei reconstruiri a ieslei în care a avut loc, și găsim în ea speranță și încredere.

Și totuși, am observat că în ultimii câțiva ani, există oameni tot mai vocali în privința datei la care a avut loc nașterea lui Iisus, fie că vor să confirme că e vorba de 25 decembrie, fie că nu. Întrebarea mea e următoarea: de ce? De ce atâta caz de CÂND S-a născut, în loc să ne bucurăm pur și simplu CĂ S-a născut? Unii dintre noi spun să nu mai celebrăm Nașterea Domnului pe 25 decembrie, pentru că nu atunci a avut loc, iar alții, religioși din fire, spun s-o lăsăm așa cum „scrie la Biblie”.

Vin cu o informație, poate-o fi nouă, poate nu: Nicăieri în ceea ce cunoaștem azi drept Evanghelii nu apare data exactă a nașterii lui Iisus. Hotărârea de-a sărbători Nașterea Domnului pe 25 decembrie a venit din partea episcopilor Bisericii Romei, ca încercare de-a oferi un element creștin sărbătorilor păgâne care marcau solstițiul de iarnă. Romanii aveau Sol Invictus, germanii și vikingii aveau Yule, așa că și creștinii aveau nevoie de ceva, și s-a hotărât ca acel ceva să fie Crăciunul. Așadar, după mine, Crăciunul este data sărbătorii Nașterii Domnului, și nu neapărat a evenimentului în sine. E bucuria faptului, nu consemnarea istorică a unei date exacte.

E speranța unui nou început marcat de ideea de-a fi uniți în bucurie, și nimic nu e mai înălțător pentru ființa umană decât bucuria. Așadar, oricând ați crede că S-a născut Iisus, păstrați bucuria în suflet de Crăciun, și dați-o mai departe tuturor celor dragi, căci, așa cum vom vedea și-n articolele ce urmează, bucuria e miezul tuturor lucrurilor frumoase ce se întâmplă de Crăciun.

Sursa foto: Wikimedia.com

Taguri

Arhiva