Experiența București

Distribuie!

de Carmen Ghicică

„Bon voyage!“ sau nu? Asta ar fi nedumerirea unui turist rătăcit în zgomotosul nostru Bucureşti. Se pare că nu. „Consumatoare“ a mijloacelor de transport în comun, am asistat la finele anului trecut la o scenă peste care nu pot trece oricum. Doi tineri, probabil englezi, dacă ar fi să analizez trăsăturile fizice şi engleza impecabilă cu accent britanic, au fost partenerii mei de călătorie cu RATB-ul. Şi, cu siguranţă, nu poţi spune că ai trecut prin Bucureşti, dacă nu faci cunoştinţă cu cei care se ocupă de respectarea regulilor de călătorie cu transportul în comun – controlorii Ratb.

Turiştii noştri, deşi deţineau cartele de călătorie, nu ştiau că acestea trebuiau validate la acele aparate. De ce? Pentru că doamna de la casa de bilete nu cunoaște limba engleza și pentru că tinerii nu cunoșteau limba noastră. Tânărul controlor încerca să le explice celor doi, într-o engleză bunicică, ceea ce era necesar să facă pentru o călătorie legală. Bineînțeles că aceștia au susținut ceea ce eu am menționat anterior, însă tânărul părea foarte hotărât să-și desfășoare activitatea cu strictețe.

Surprinzător sau nu, ajutorul a venit din partea celorlalți pasageri. Se pare că românii noștri nu au rămas imuni la această „nedreptate“ și au luat atitudine, ghidându-se, mai în glumă, mai în serios, după premisa „Capul lui Moțoc vrem!“.  Într-o zarvă totală, deși nu știau ceea ce se discuta, englezii au înțeles că lucrurile se îndreptau în direcția bună pentru ei. Nu mai văzusem de mult timp o asemenea „luptă“ pentru o cauză corectă, cred eu. Și aveam cu toții nevoie de așa ceva. Se pare că intervențiile cetățenilor români au avut efect. Pentru că acel controlor a renunțat la ideea de a le da amendă. Ei ne-au mulțumit din priviri. Noi le-am mulțumit pentru că au venit aici.

Să mai conteste cineva faptul că „românul la nevoie se cunoaște“… Deși pare un lucru mic, poate nesemnificativ pentru unii, pentru mine a fost mare. Și eu m-am alăturat mulțimii „revoltate“. Și poate că împreună am făcut ceva. Cine știe, poate ei se vor întoarce într-o bună zi. Și poate se vor întoarce cu plăcere aici. Se poate spune că a fost o experiență, atât pentru ei, cât și pentru noi.

Sursa foto: Wikimedia.org

Taguri

Arhiva