Educația – încotro? (partea a IV-a din IV)

Distribuie!

Ultima etapă majoră din educația majorității este perioada studenției. Majoritatea consideră acești ani ca fiind cei mai frumoși din întreaga viață și este foarte posibil să nu se înșele. Dacă la finalul liceului aveam un tânăr cu ceva idei de viață și o oarecare formare, anii de facultate vor fi cei care vor transforma acest material într-un om de succes, într-un viitor profesionist sau pur și simplu într-un obișnuit. Totul depinde de ce se va întâmpla în perioada studenției: atât pe planul facultății dar și în planul evenimentelor de la nivel național.

Cert e că începutul facultății va părea pentru mulți ca un zid de care se izbesc în timp ce aleargă spre viață. Unii mai tare, alții mai încet. În primele semestre vor fi bombardați cu informații dar vor găsi timp și pentru distracție și cultură, fiecare în ritmul și proporțiile proprii.

Pe parcurs, se descoperă lucruri noi: noi colegi, noi moduri de viață, noi moduri de a te distra, noi profesori cu diferite principii, diferite stiluri de viață și diferite moduri de examinare. Unele noutăți vor plăcea, altele vor fi urâte. Depinde de student și de modul în care a fost el format.

Vreau să accentuez doar un lucru. Sunt elevi care aplică la o facultate doar din cauza renumelui și a unei posibilități pentru un venit mai bun. După primul an ajung să regrete această decizie. Pe de-o parte pentru că primele materii sunt mai de cultură generală, pe de altă parte pentru că e prea greu pentru ei. Foarte puțini schimbă facultatea și o duc mai bine. Majoritatea trag tare până spre finalul facultății și vor ieși cu un gust amar și cu mult mai puține cunoștințe decât sunt necesare în domeniul respectiv.

Despre facultate, însă, nu voi adăuga lucruri în plus. Nu vreau să ofer spoilere asupra a ceea ce va urma. Sunt ani plini de bucurii și eșecuri, momente în care te vei uita în spate și vei vedea că te-ai schimbat față de acum ceva timp. Probabil, cea mai importantă lecție este cea că răspunsul la orice întrebare este depinde. Distrați-vă pe parcursul facultății, ignorați sau încercați să rezolvați problemele pe care le întâlniți și încercați să învățați tot ce este posibil și util pentru voi: sau din cursuri, sau din viața reală.

Înainte de a termina, din toată sinteza acestor ani reies multe probleme care ar putea fi rezolvate pentru a avea un sistem educațional mai bun, un sistem care va produce mai mulți oameni fericiți și pregătiți pentru viitoarea carieră; carieră într-un domeniu în care va exista cerere și cu o cantitate minimă de traininguri suplimentare necesare. Unele schimbări necesită o lege a educației, altele necesită doar ca sistemul să nu se schimbe de la an la an, fiecare nou ministru distrugând ce a construit celalt. Dar majoritatea schimbărilor țin de elevi, studenți și profesori. Modul cum vor ataca ei unele probleme poate duce la rezolvarea lor.

Mihai Maruseac

Sursa foto: wikimedia.org

Taguri

Arhiva

2 Comments

  1. Teodora
    September 17

    La finalul celor 4 articole este locul potrivit pentru un comentariu de ansamblu. Mi-a facut mare placere sa-mi revad anii de scoala in sinteza ta. Cu toate ca lucrurile nu s-au desfasurat chiar la fel, ai reusit sa surprinzi ce era necesar. Dar acesta n-ar fi un comentariu, daca n-as avea ceva de comentat:
    Pretinzi ca “reies multe probleme” din articolele tale, dar n-ai avut politetea de a le contura. Raman vagi in textele tale, cineva inca pe banci le mai poate deduce, dar articolele n-ar trebui sa fie pentru publicul larg? Punctarea lor ti-ar dezvola scrisul.
    Apoi, nu oferi nici un fel de solutii! Nu le stii, dar vrei sa fie rezolvate? Pune capul la treaba, documenteaza-te si descopera ce se poate face.
    Si ca sa nu zic ca bat gura degeaba si oricum nici eu n-am habar de solutii, uite de unde poti afla mai multe :
    http://www.ted.com/talks/lang/en/salman_khan_let_s_use_video_to_reinvent_education.html
    http://www.ted.com/talks/ken_robinson_says_schools_kill_creativity.html
    Recomand TED pentru dezvoltarea personala.

    • September 17

      Well, seria de acum trebuia să deschidă apetitul, urmează o serie mai târziu cu detalii noi, probleme și soluții 🙂 După o mică pauză.

      PS: mersi pentru link-urile la TED. Le adaug la altele din bibliografie (Lokhart’s Lament, …)

Comments are closed.