Din lumea tehnică – Andrei Alexandrescu („Români cu care ne mândrim”)

Distribuie!

Când spui „template programming” un singur nume îți vine în minte: cel al unuia dintre cei trei organizatori ai conferinței „C++ and Beyond”, Andrei Alexandrescu. Autorul multor cărți despre acest limbaj – cea mai cunoscută fiind „Modern C++ Design” – declară că nu dorește să fie etichetat prin limbajul pe care îl folosește cel mai mult. Din acest motiv a contribuit și lucrează și pentru limbajul D.

Pasionat de prelucrarea limbajului natural și învățare automată pe bază de grafuri, Andrei Alexandrescu lucrează acum la compania care folosește cel mai mare graf din lume. Deși este Research Scientist la Facebook, Andrei este un speaker cunoscut pentru prezentările ținute pe Channel 9, la diverse conferințe precum StrangeLoop sau chiar ocazional, la diverse evenimente speciale.

Un asemenea eveniment a fost Ziua Porților Deschise UPB din luna noiembrie a anului curent. Ca reprezentant al masteranzilor, am fost distribuit să petrec ziua în compania celor 3 membri ai delegației Facebook. În urma discuțiilor avute pe durata zilei a reieșit că Andrei este pasionat de foarte multe lucruri și-l atrag multe subiecte de discuții. Cu toate acestea, nu prea are timp liber ca să se ocupe bine de ele.

Cel mai mult mi-a plăcut prezentarea pe care a avut-o. Deși subiectul era legat de optimizarea codului, totul a început prin a descrie cum cei de la Facebook au optimizat instalația de răcire pentru a avea costuri minime și a fi cât mai ecologici posibil. Aceleași principii folosite în această optimizare au fost folosite și pentru a face o funcție banală de conversie de la șiruri de caractere la valori numerice să ruleze de multe ori mai repede, chiar dacă la prima vedere părea că nu mai este nimic de optimizat din ea. De fapt, mulți pași din cei prezentați păreau improbabili să funcționeze atât de bine. Chiar și după ce au fost testați prin implementare proprie, tot părea un fel de magie, o artă ce amintește de alchimiștii din trecut. De fapt, totul era explicabil aplicând puțină matematică unde trebuie și cum trebuie.

Fascinat de această prezentare, am mai căutat și altele realizate de Andrei Alexandrescu. Am fost surprins să văd că majoritatea urmează aceeași cale: prezentarea conceptelor tehnice este făcută astfel încât toată audiența să înțeleagă despre ce este vorba, chiar și cei cărora pregătirea necesară pentru a aborda domeniul le lipsește. Exemplele din lumea reală sunt mereu folosite pentru a argumenta principiile tehnice expuse.

Mihai Maruseac

Taguri

Arhiva