Diferențele dintre bărbați și femei și ce putem face din ele (partea I)

Distribuie!

Nu v-ați întrebat niciodată cum se face că bărbații reușesc întotdeauna să-și găsească drumul spre casă atunci când se întorc de la un pub (în ciuda unui consum considerabil de alcool), dar cu greu reușesc să găsească inelul cu chei? Sau cum se face că, la o petrecere, atunci când o femeie intră într-o sală, e capabilă să facă o analiză despre fiecare persoană sau cuplu, iar pe deasupra reușește să rețină chipurile și numele tuturor persoanelor cu care interacționează? Sunt sigur că, la un moment dat în viață, fiecare bărbat și femeie de pe această lume și-a pus întrebări serioase despre felul de a fi al celuilalt sex.

Nu există cultură în care bărbații și femeile să nu intre în conflict din cauza părerilor, ideilor, principiilor și comportamentelor diferite. Multe dintre problemele ce apar între bărbați și femei provin din slaba înțelegere a unui lucru relativ simplu: bărbații și femeile sunt diferiți, însă diferența acesta nu implică și o valorizare a unui sex în dauna celuilalt. Există puține persoane care reuşesc să recunoască acest lucru, mai ales când ne referim la bărbați.

În continuare voi vorbi despre cât de dăunătoare este credința în superioritatea/inferioritatea unui sex față de celălalt și cum înțelegerea adecvată a diferențelor dintre sexe ne ajută să ne bucurăm de interacțiuni cât mai plăcute și cu beneficii pentru ambele părți. (Exemplele pe care le voi da fac referire la medie. Desigur că există bărbați care excelează la activități tradițional rezervate femeilor sau femei care se pot integra și pot face performanță în meserii bărbătești, dar nu acesta este subiectul acestui articol.)

Dar, pentru a cunoaște câte ceva despre diferențele dintre bărbați și femei, este importantă prezentarea modului în care trăiau strămoșii omului modern. Sub impactul presiunilor mediului, bărbații și femeile au urmat căi de evoluție diferite. Fiecare avea un rol clar stabilit: bărbații se ocupau de vânat și se luptau cu dușmanii, iar femeile rămâneau în preajma locuinței, se îngrijeau de copii, apărau locuința de dăunători și culegeau fructe și plante medicinale. Fiecare știa că rolul celuilalt este foarte important, iar această stabilitate mulțumea pe toată lumea. Pe aceste două filiere evoluționiste femeile și bărbații au dobândit caracteristicile care îi diferențiază unii de alții. Femeile dau dovadă de abilități verbale superioare bărbaților (fapt care explică cum, într-un grup, femei care vorbesc toate simultan nu au nicio problemă în a se înțelege, bărbații alegându-se doar cu dureri de cap dacă încearcă să urmărească discuția), femeile pot învăța mai ușor o limbă străină, reușesc să decodifice cu succes limbajul non-verbal.

Abilitatea aceasta pare să contribuie la ceea ce se numește „intuiție feminină”. Modul în care funcționează acesta este relativ simplu, însă este încă peste completa înțelegere a multor bărbați (printre care mă număr și eu). Clar este că femeile pot observa detalii minore din comportamentul și aspectul celorlalți și pe baza acestora sunt capabile să emită judecăți cu o mare acuratețe.

Pare că am nedreptățit cititorii bărbați vorbind atât de mult despre cât de capabile sunt femeile. Fiind resposabili cu vânatul, aceștia petreceau mult timp plănuid și așteptând în liniște momentul potrivit pentru asaltul prăzii. Astfel, creierul bărbaților a avut nevoie de zone extinse dedicate orientării spațiale și elaborării strategiilor de capturare a prăzii. Față de femei, aceștia nu au fost puși în situația de a vorbi prea des despre emoțiile lor, zonele din creier dedicate abilităților interpersonale fiind slab dezvoltate. Acest lucru este reflectat în tipurile de meserii pe care le aleg în medie bărbații. Aceștia se descurcă mai bine în domenii precum ingineria, sporturile cu mașini sau jocurile video. Gândiți-vă doar câte femei taximetriști vedeți pe stradă.

Diferențele la care am făcut referire (doar câteva din lunga listă) au fost puse pe seama condiționărilor sociale. Dacă băieților, atunci când sunt mici, li se vorbește pe un ton mai puternic, le sunt încurajate comportamentele masculine, sunt răsplătiți pentru cât de activi sunt, e normal ca ei să crească bărbați și capi de familie capabili.

În mod similar, dacă fetițelor li se vorbește pe un ton drăgăstos, sunt încurajate să aibă maniere feminine și consolate atunci când plâng, este evident ca ele vor deveni soții și mame capabile. Aceste presupuneri sunt puternic contrazise de peste zece ani de cercetări în neurobiologie și psihologie evoluționistă. Încă de la naștere, femeile și bărbații sunt în posesia unui programări conform configurării creierului (software-ul potrivit pentru hardware-ul potrivit).

Societatea poate doar să construiască peste această bază, iar lucrul acesta a funcționat destul de bine pentru câteva milioane de ani. Problema s-a acutizat pe măsura dezvoltării societății. Toate acestea voi încerca să le explic mai pe larg în a doua parte a articolului, totul ducând către înțelegerea problemelor pe care le au bărbații și femeile în relații și viața profesională.

Mădălin Ștefan

Sursa: wikimedia.org

Taguri

Arhiva

7 Comments

 1. Diaconeasa Nicoleta
  July 4

  Asteptam cu nerabdare partea a doua ! 🙂

 2. Carnifex
  July 4

  Ajungem la o aberatie cum ar fi Sexul este decat un construct social?

  • Steff
   July 4

   Nu scrie nicaieri in articol ceva care sa sugereze asta. Sexul e determinat biologic si puternic modelat social. Cand vine vorba de realitati ce tin de natura umana cu greu poti spune ca un construct are „un singur parinte”.

 3. Alexandra Cheroiu
  July 4

  Foarte interesant si bine scris articolul, Stefan. Te felicit! Astept sa vad si continuarea. 🙂

 4. Bogdan
  July 4

  Cand citesti ceva scris de Madalin ai garantia ca lucrurile prezentate sunt PUTERNIC ancorate in stiinta-de-frontiera si ca au fost revizuite de zeci si zeci de ori ca sa iti ofere o intelegere rapida si usoara a celor mai noi si utile descoperiri.

  Iti recomand cu tarie sa urmaresti si alte articole scrise de el deoarece TOTI care le citesc spun ca sunt pur-si-simplu exeptionale.

  • Bianca
   July 5

   Bine zis! Madalin, sa ne oferi curand partea a doua!

 5. Dobritoiu Cosmina-Maria
  August 20

  Numai pareri de bine!
  Muritorii-fani te saluta!
  Mda,sunt diferente…tind sa cred ca sunt pur modelate social, as nega ereditarul. Cel mult,mostenirea culturala,traditia.
  (cand eram mica)Uram cand mami ma penaliza imediat daca ridicam tonul sau ma comportam non-feminin…acum sunt ceea ce si-a dorit si ce a format.
  Chiar simt repulsie fata de mahalagioaicele care injura,iar asa-zisii gay mi se par draguti, oricat de efeminati ar fi.
  Nu stiu, vom mai lamuri.
  Dupa parerea meaa,ai putea zice ceva de femeile frumoase care apar oriunde…de la peretele farmaciei, optometristilor, pana la…reclamele la bere. Si de faptul ca in Grecia Antica, barbatii isi expuneau trupul nud.
  Chestii de genul.

Comments are closed.