Ah, jurnalism! Un subiect aşa de sensibil în Românica încât nu ştii cum să-l abordezi mai bine, nu care cumva să fii scos de pe post înainte să deschizi gura.
La noi, meseria asta nu are reguli sau legi. Fiecare face ce pofteşte pentru că CNA-ul e într-o hibernare continuă susţinută de sume consistente de bani care pur şi simplu apar la ei pe birouri fără ca ei să facă nimic. E precum crăciunul, doar că-i în fiecare zi. Deontologie? Ce-i aia? Numai fraierii ţin cont de aşa ceva. Hai să fim serioşi! Dar hai să nu vă mai plictisesc cu nişte adevăruri general valabile de care probabil ştiaţi ceva şi să vă spun direct ce s-a întâmplat.
Pe 21 octombrie toată presa vuia despre o anume jurnalistă de la DIGI24 care ar fi comis o gafă uriaşă în direct. Mulţi s-au arătat indignaţi şi au scris repede pe reţelele de socializare cum că e un gest de neiertat, ba chiar de neconceput. Cum adică să faci aşa ceva? Chiar aşa! Parol!
Oana Zamfir l-a întrebat pe Marian Munteanu dacă a fost prezent în Piaţa Universităţii în ‘90 în timpul Mineriadei. Până aici, pentru necunoscătorii evenimentelor din acel an, nu pare să fie nimic greşit. Se pare însă că asta a fost o gafă prea mare pentru cei de la DIGI24 motiv pentu care Oana a fost dată afară.
Acum, treaba asta are multe iţe şi la suprafaţa pare relativ simplă: un jurnalist nu s-a informat foarte bine cu privire la persoana căreia avea să îi pună câteva întrebări şi ca atare a greşit şi a fost sancţionată pentru asta. E adevărat că lucrul ăsta e de neconceput pentru orice jurnalist care se respectă şi care vrea să dea dovadă de seriozitate şi profesionalism. Dar, în aceelaşi timp, nu sunt de acord cu măsura luată de trustul în cauză. De ce? În primul rând toată treaba asta n-ar fi luat o asemenea amploare dacă dosarul Mineriadei nu s-ar fi redeschis. Fiind un subiect fierbinte e firesc ca orice lucru legat de el să capete importanţă şi atenţie. Dacă am schimba contextul şi jurnalista în cauză ar fi pus aceeaşi întrebare în timp ce ştirea zilei sau una dintre ştirile zilei era, nu ştiu, un accident sau orice altceva de altă natură, probabil că nu ar fi luat o asemena amploare. Câţi dintre noi ştiu cine este Marian Munteanu sau ce a făcut el? Prea puţin. Eu nu ştiam. Sigur, ştiam despre Mineriadă. Cine nu ştie? Însă Munteanu nu e un personaj care să fi rămas în memoria colectivă în mod deosebit. Dar, mă întorc la ce ziceam mai sus şi reafirm că indiferent de circumstanţe un jurnalist trebuie să fie informat şi să ştie cu cine stă de vorbă tocmai pentru a nu comite astfel de fapte. La el nu merge scuza că nu ştia cine e persoana intervievată fiindcă el are avantajul de a şti dinainte cu cine va vorbi în cadrul unei emisiuni sau al unui buletin de ştiri. În orice împrejurare jurnalistică ştim cu cine vom sta de vorbă tocmai pentru a avea timp să ne informăm.
Pe de altă parte, cred că dacă Oana Zamfir a fost concediată, atunci s-a comis o mare nedreptate. De ce zic asta? Să ne întoarcem în luna mai a acestui an când Mihai Gâdea a încălcat deontologia jurnalistică şi l-a invitat pe Julio Iglesias Jr să zică „Jos Băsescu”. Ne-am scandalizat şi atunci şi am scris cu toţii despre cât de dezgustaţi ne simţeam de situaţie. Iglesias Senior şi-a anulat concertul în deschiderea căruia trebuia să cânte fiul său. Antena 3 a primit în cele din urmă amendă abia în septembrie după patru luni în care incidentul a fost deja uitat şi îngropat. Acum, punând în perspectivă, care dintre cei doi a încălcat mai mult deontologia jurnalistică? Oana fiindcă a făcut o greşeală banală pusă însă pe fondul unui dosar redeschis după un car de ani? Sau Gâdea care a impus agenda politică a Antena 3 unei persoane care nu avea nici o idee despre viaţa politică românească? Eu zic că cel din urmă. Din fericire, norocul lui Gâdea e că e şef de post şi că nu ar putea să fie dat afară prea uşor în timp ce Oana era doar un crainic tv. Este absolut revoltător că am ajuns să toleram drept jurnalişti nişte oameni care nu au nici măcar o tangenţă cu meseria asta şi pentru care cuvintele etică şi deontologie reprezintă doar nişte litere puse la grămadă.
Sursa foto: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3f/Mineriad_in_early_1990_Bucharest_Palatul_Victoriei_1.jpg