de Greta Bogdan
29 martie a marcat, anul acesta, 10 ani de la intrarea României în structurile NATO. Această alianță politico-militară ne-a oferit în tot acest timp stabilitate regională, siguranță militară și ne ajută, în continuare, să facem față amenințărilor, indiferent de natura lor. Putem spune că este ca o aripă protectoare pentru țara noastră, mai ales în situația în care, astăzi, Rusia creează un dezechilibru al liniștii în regiunile din sud-estul Europei. Avem nevoie de reprezentanții celor 28 de state din Europa și America de Nord pentru toate aceste imprevizibilități care ne pot pune în pericol în orice moment. Și nu numai.
Păcat că nici celebrarea acestor momente nu este un motiv bun sau suficient de important pentru ca scumpii noștri aleși să nu-și manifeste sentimentele de empatie și nu oriunde, ci în public. Așadar, astfel s-a finalizat și ședința comună a Parlamentului care a marcat împlinirea celor 10 ani de la aderarea României în NATO.
Înverșunatul premier Victor Ponta a preferat să stea în sală, pe locul de deputat, și nu la prezidiu, acolo unde… pe de altă parte, stătea într-un impunător jilț, președintele Traian Băsescu – iarăși, la fel de înverșunat. Dacă îi privim cu atenție, realizăm ce exemplu moral le oferă cei doi capi ai puterii cetățenilor români, prin schimbul lor sugestiv de priviri.
În sfârșit, iată ce afirmă domnul Ponta despre locul lui Traian Băsescu în sală: „Oricum, sincer să fiu, nu mă simţeam confortabil să stau lângă un domn cu jilţul, care îmi amintea ori de Ştefan cel Mare, ori de vreun personaj ridicol care uită că trăim în secolul al XXI-lea. Mi se pare absolut comic să văd pe cineva pe un jilţ. Putea eventual să stea Preafericitul Patriarh sau putea să stea Regele Mihai, dar să stea, aşa, un om ca şi noi, pe jilţ, acolo, şi să-l ia somnul, să picotească în timp ce vorbim, Doamne fereşte! De-abia aştept, le-am şi spus celor de la Parlament, din decembrie să arunce scaunul ăla sau să-l ţină doar pentru Patriarh sau pentru Rege (…) Oricine altcineva stă pe jilţ din acela mi se pare că şi-a pierdut total simţul ridicolului şi nu-şi dă seama cât de comic devine. Deci, oricum n-aş fi stat acolo, lângă jilţul marelui domnitor”.
Țara arde și pe Ponta-l bat grijile tronului! Sinceră să fiu, sunt chiar neutră în această bătălie a orgoliilor, dar noi, românii, ce legătură avem cu orgoliile lor? Oamenii ăștia chiar nu pierd nicio ocazie să-și mai scoată câte un ochi, indiferent de situație? Domnilor, noi nu v-am votat nici să stați confortabil, picior peste picior, nici să vă înfruntați personalitățile prin Parlament. V-am votat ca să ne dați un exemplu moral, nouă, cetățenilor, de coabitare și mediere a problemelor cu care societatea se confruntă! Dar nu… problema majoră, actuală a României este aceea a poziției președintelui în sala de conferință și a insomniilor domnului Ponta din cauza acestui fapt. Să fim serioși!
O să închei, totuși, printr-o încurajare pe care mi-o ofer personal și prin care aș adăuga faptul că, în câteva luni, vom avea iarăși de luat o decizie, de data asta – să sperăm – mai înțeleaptă. În afară de aceste probleme, românii realizează, cu siguranță, binefacerile NATO, UE, care mai deschid ochii politicienilor români și le oferă indicații în drumul spre viitor.
România e o țară tare frumoasă. Dar cine ne-o pune în valoare?
Sursa foto: Screencap
Care sunt binefacerile UE şi NATO? Privatizarea tuturor companiilor de stat, care ajung ulterior să fie desfiinţate? Înglodarea ţării în datorii de sute de miliarde de euro? Impunere de legi care sunt în totală disconcordanţă cu opinia publică? Moartea a zeci de militari români pentru o ţară care ne va da cu flit la primul atac din afară? Crearea de disensiuni cu Rusia, ţară aflată mult mai aproape de noi decât binevoitorii americani?
Emilian, beneficii ale UE și NATO sunt. Gândește-te numai la ce ar fi făcut țara noastră singură, în războiul ăsta dintre Ucraina și Rusia. Dacă mâine suntem atacați, intervine cineva pentru noi. Numai printr-o simplă documentare de pe Google poți vedea ce beneficii ne-au adus aceste aderări. Crezi că problemele în țara noastră pornesc de la asta? Într-adevăr, că nu știm noi să profităm de unele oportunități, e o altă poveste. N-am mai auzit vreo țară membră a niciuneia dintre alianțe să se plângă că îi e mai rău decât înainete. Până la urmă, fiecare este liber să creadă ce vrea. Numai să nu ne prefacem că nu vedem niște lucruri care se petrec chiar sub nasul nostru.
Cred că te amăgeşti crezând că americanii sau oricine altcineva ar interveni pentru noi în cazul unui atac rusesc. Sunt absolut sigur că am păţi la fel ca în 1945, când ne-au fost furate Basarabia şi Bucovina de Nord. Până vin americanii din cealaltă parte a lumii, ţara noastră nu mai este pe hartă. Crezi că sunt de ajuns o navă şi două avioane, sau ce mai au ei pe la Constanţa? Astea sunt doar aşa, de antrenament.