Am privit de curând un fotoreportaj cu clădiri din mai multe ţări ale lumii care au fost scufundate în urma construirii unor baraje, hidrocentrale, modernizări sau devieri de râuri, decise de oameni. Printre aceste clădiri sunt şi câteva biserici, ale căror turnuri depăşesc cu câţiva metri suprafaţa apei. Imaginea lor transmite un sentiment de eternitate, ai impresia că au fost acolo de la începutul lumii şi vor rămâne până la sfârşitul ei.
Cu ani în urmă, treceam de multe ori pe la barajul Bicaz şi oamenii povesteau cum a fost scufundată zona respectivă şi, implicit, biserica. Vederea unei biserici scufundate a fost întotdeauna pentru mine un moment de durere, de tristeţe. Am descoperit că pentru mine o casă trimite la o durată de câteva decenii, un secol, în timp ce, vederea unei biserici îmi dă sentimentul veşniciei. Adică, la fel cum s-ar spune la Sociologie, Biserica este prezentă în cele trei momente fundamentale ale vieţii omului: naşterea, nunta şi moartea, iar acest lucru nu se întâmplă numai în plan fizic, ci şi în conştiinţa personală şi în cea colectivă a oamenilor din comunitate.
În casă trăieşti anii începutului, mai întâi în burtica mamei, apoi anii copilăriei şi suntem strict legaţi de casă. În Biserică omul se naşte din nou la Botez, la Cununie, cu fiecare Spovedanie. Casa este locul naşterii, Biserica locul înnoirii. Casa este locul începutului, Biserica este locul ajungerii. De aceea pentru mine, părăsirea unei biserici sub ape este semnul învechirii oamenilor din jurul ei. Şi în trecut şi în prezent, opţiunea mutării este costisitoare, dar este reală. În regimul comunist, unele biserici au fost mutate prin translatare.
Sunt persoane care doresc dispariţia Bisericii din societate şi o afundă în apele greşelilor clericilor şi ale celor care frecventează Biserica în mod regulat. Oare îşi pun problema ce rămâne după, în cazul în care vor reuşi?
O viziune despre lume care nu are un sens să o transceadă este destinată colapsului. Nu vedeţi că toate casele din jurul bisericii scufundate sunt şi ele scufundate?
Sursa foto: Facebook
[…] Citeşte restul articolului pe GEN90 […]