Mă numesc Eva, tocmai am terminat clasa a XII-a şi sunt printre cei care şi-au dat silinţa să înveţe şi să ia bacul. Cu toate acestea, nu sunt printre cei care au învăţat şi au luat note mari. Liceul a fost perioada cea mai frumoasă din viaţa mea, nu era să o irosesc cu burta pe carte, dar acum o groază de facultăţi cer medii mari şi notă de bac bună. Deşi sunt atâţia care nu au luat bacalaureatul, parcă e plin la universităţile din Bucureşti şi nu ştiu ce să fac.
Este ora 23, au început deja înscrierile la multe facultăţi din ţară. Nu am talent la muzică şi nici la desen, aşa că arhitectura sau conservatorul nu pot fi pe lista mea. Nu am niciun talent ascuns, am terminat filologia, aşa că matematică prea multă nu ştiu, iar fizică sau chimie nici atât. Practic, toate facultăţile importante nu mai au locuri pentru mine. Ce să fac?
Am încercat să creez imaginea unui viitor student care nu a luat încă cea mai importantă decizie a vieţii sale. Poate însă cineva să îi răspundă elevului indecis? Răspunsul se găseşte cu siguranţă, în fiecare dintre noi, dar nu strică niciodată un sfat de la un student care a trecut prin acelaşi chin când a venit vorba de facultate şi de viitorul său.
Ceea ce m-a ajutat a fost o listă prin intermediul căreia am eliminat facultăţile care nu mi se potriveau, iar dacă şi tu eşti ca Eva, încearcă să citeşti ce urmează să spun şi poate vei găsi un răspuns la întrebarea „Ce să fac?”.
În primul rând trebuie să ştii că decizia ta nu trebuie să fie definitivă. Dacă ceva nu îţi place sau nu ţi se potriveşte, niciodată nu e prea târziu să o iei de la capăt, aşa că nu trebuie să îţi fie frică să faci o alegere. Trebuie însă, să crezi în alegerea făcută şi să rămâi deschis la orice posibilitate.
În al doilea rând, trebuie să te gândeşti cum se face admiterea. Ar trebui să încerci la o facultate care are admitere pe dosar, ca să ai siguranţa că intri undeva şi că nu există riscul de a rămâne pe dinafară. Cu toate acestea, gândeşte-te ce ai vrea să faci mai departe. Nu merită să depui un dosar undeva unde nu îţi doreşti să intri. E nedrept faţă de tine şi faţă de cei care vor să intre acolo, dar nu mai au locuri.
Fă o listă. Scrie toate facultăţile pe care le găseşti şi taie variantele care nu îţi sună bine. Verifică totuşi şi ce ai putea studia, la facultăţile unde nu ştii ce să faci. Ai putea fi uimit câte poţi descoperi făcând doar o simplă listă. Găseşti la orice căutare o listă, aşa că nu poate fi prea dificil.
Gândeşte-te dacă vrei să încerci şi varianta facultăţilor particulare. Ar fi totuşi indicat să încerci să găseşti una de stat. Diferenţele dintre stat şi privat încă există, chiar dacă deseori vei găsi aceeaşi profesori care predau la stat şi în universităţile private.
Ai găsit o facultate care are admitere? Ai timp să înveţi în câteva zile. Dacă te concentrezi şi chiar eşti motivat, mereu vei reuşi. De preferat să fie o materie pe care o cunoşti, care să îţi placă, pe care să o înţelegi, pentru ca procesul de învăţare să fie mai rapid.
Ultimul punct pe lista ta, ar trebui să fie o schemă cu cât de util este pentru tine să faci facultatea respectivă. Ai şanse de angajare? Vei lucra vreodată în domeniul respectiv? Există şanse foarte mari să ajungi să lucrezi în alt domeniu decât cel al facultăţii urmate, dar ai putea încerca să faci un exerciţiu de imaginaţie şi să realizezi unde te vezi peste câtiva ani, ce ţi-ai dori să faci şi dacă facultatea aleasă te ajută sau te îndepărtează de acea cale.
Oricum ar fi, succes!
Ariadna Dragolici
Ilustrație de Cristina Stan