A murit o parte din trecutul nostru

Distribuie!

de Carla Cristiana Lunguți

Luni, 01.08.2016 a încetat din viață ultima regină a României, Regina Ana, soția Regelui Mihai. Am ținut să fac ultima precizare după ce, am citit mai multe comentarii de felul: „nu a auzit nimeni de ea până acum”, „cine o mai fi și asta”, „ nici nu știam că avem rege”. Nu cred că există vreo scuză pentru asta. Indiferent din ce generație fac parte. Deja nu mai e vorba de vârsta pe care o avem, ci mai degrabă de educație, de un minimum de cultură generală, pentru că prin școală am trecut cu toții, măcar prin cele opt clase. Mi se pare trist. Recunosc nu am fost o împătimită a istoriei, nu mi-a plăcut niciodată. Mi se părea că programa ne obliga să ținem minte prea mulți ani neimportanți, că nu mai contează ce s-a întâmplat, că nu mă ajută cu nimic pe mine cea de acum să știu cum a fost atunci. Apoi mi-am dat seama că mă ajută, pentru a înțelege de ce suntem azi aici, cum am ajuns unde suntem și să mă gândesc că poate, viitorul ar fi arătat altfel. Fără atâta corupție, fără parlamentari care se laudă cu vacanțele lor extravagante. Îmi e greu să cred că ar fi fost mai rău.

Și în timp ce DNA se gândește dacă Ioan Olteanu a primit sau nu valiza aia cu bani, la Curtea de Argeș au loc pregătiri pentru funeraliile care vor avea loc pe 13 august. Sinceră să fiu, mi se pare un oraș prea mic pentru un eveniment care va intra în istorie. Prima reacție pe care am avut-o a fost, „de ce Curtea de Argeș?”.Am aflat apoi că toți ceilalți regi sunt înmormântați acolo. La dorința regelui Mihai va fi respectat tot protocolul. Politicienii s-au întrecut în mesaje de condoleanțe care mai de care  mai pompoase scrise de oameni bine pregătiți. Guvernul dorește să declare ziua de 13 august zi de doliu național, un lucru firesc dacă mă întrebați.

Nu sunt de acord cu cei care, acum după moartea reginei Ana a României, încep să  arunce cu noroi. Ce rost mai are să arunci într-un om după ce el nu mai este? Sunt de părere că a trăit mai demn, mai frumos, mai cu eleganță decât mulți înalți demnitari din ziua de azi. Cred că am fi avut multe de învățat de la Alteța Sa. Despre ce înseamnă să trăiești demn, să fii discret și să respecți cu adevărat jurământul pe care îl faci în fața lui Dumnezeu, acela de a fi lângă omul pe care îl alegi până la sfârșitul zilelor. Într-o societate ca a noastră, în care aceste valori s-au pierdut de mult e greu de crezut că mai există.

Cel mai frumos mesaj pe care l-am citit a fost cel al fostului Principe Nicolae: „O femeie cu un caracter tare ca o piatră şi o bunătate nobilă, pe care nu le-am întâlnit la altcineva.

Urmează un doliu care învăluie naţiunea în durere. Cu ochii în lacrimi, îi rog pe români să se roage pentru sufletul Reginei şi pentru sănătatea Regelui.

De la bunica mea am învăţat că tăcerea şi discreţia, atunci când le simţi ca principii de neclintit, nu sunt un simbol al slăbiciunii, ci al tăriei şi demnităţii.”

Îmi doresc ca  astfel de modele să ne fie tot mai des prezentate la televizor. Dacă le arătăm tinerilor, copiilor, generațiilor care vor veni că pot fura cât pot ei de mult pentru că vor plăti foarte puțin sau dacă au noroc, deloc, atunci nu cred că suntem în măsură să avem pretenții. Într-o țară în care primează puterea, în care pumnul și banii fac legea, astfel de oameni sunt repede uitați dupa ce trec în neființă. Se va vorbi despre acest eveniment câteva zile, cât să țină agenda jurnaliștilor ocupată, oricum nu prea se mai întâmpla nimic. Apoi vom uita. Ne vom întoarce la treburile noastre, la cearta cu vecinii, la DNA, Înalta Curte, alegeri parlamentare.

Nu îmi doresc să fac o încheiere, ar fi prea anostă așa că o să scriu câteva dintre cele mai frumoase învățături ale Reginei Ana despre iubire.

„Să fii cu cineva cu care îți dorești să fii!”

„Întotdeauna trebuie să oferi dragoste, dacă poţi.”

„Toată viața noastră asta am făcut: umăr la umăr, ne-am ajutat unul pe altul și am fost complici, fără să ne uităm unul la altul, ci privind amândoi, ca o singură ființă, drumul șerpuitor din fața noastră.”

Taguri

Arhiva