Vânt lateral

Distribuie!

de Mihai Maruseac

Titlul este inspirat dintr-o replică din momentul culminant al filmului Amazing GraceI believe the abolitionists are coming at us at a side wind – moment în care, în Parlamentul Imperiului Britanic din anii 1790, în timp ce se promulgau legi plictisitoare și nimeni nu era atent, un grup de oameni entuziaști reușesc să abolească sclavia.

Întâmplarea face ca și la noi în țară să se întâmple lucruri similare. Dar, ca aproape orice alt lucru de la noi, situația este mult inversată. Noi nu avem un William Wilberforce pus pe fapte bune; schimbările care vin când nimeni nu se uită nu sunt chiar bune pentru majoritatea românilor.

Pe vremea arestării lui Becali, în timp ce presa vuia de acest scandal mediatic, se analizau faptele lui bune și rele și se critica sistemul judiciar, legea ce a modificat pragul referendumului și l-a redus la 30% a trecut de un pas important. Nu au fost mulți ochi ațintiți asupra ei, opinia publică era deja amețită cu altceva. Când au început primele reacții deja era cam târziu.

Mult mai recent, în timp ce presa era focusată pe Muntenegru, nu mai puțin de 22 de ordonanțe de urgență au trecut pe la Guvern. Mai interesant este că articolul 61 din Constituție va fi modificat în «Parlamentul este organul reprezentativ al poporului român, forul suprem de dezbatere și de decizie al națiunii și unica autoritate legiuitoare a țării». Deodată echilibrul puterilor în stat este rupt, majoritatea deciziilor vor veni de la cei aleși pe baza pomenilor electorale sau a jocurilor din culise sau din public.

Este evident că există o predispoziție a parlamentarilor pentru a-și asigura o hegemonia la conducerea țării. Este din ce în ce mai clar că nu interesele națiunii îi mânează în efortul de a îmbunătăți legislația.

Ne îndreptăm spre un regim ca pe vremea lui Carol al II-lea? Mulți analiști consideră că este posibil ca răspunsul la întrebarea să fie pozitiv. Mai ales ținând cont și de faptul că regimurile totalitare din Europa anilor 1930 apăruseră ca urmare a Marii Crize.

Singura diferență majoră, un lucru care ar putea preveni această întoarcere în timp, este faptul că libertatea de exprimare există. Cât timp mai este posibil, ar trebui ca oamenii să fie atenți la toate detaliile, nu doar la ce oferă presa ca fiind senzațional.

Momentan, ambele modificări care au trecut pe sub mână sunt doar amendamente pentru viitoarea Constituție – era necesar să fie revizuită, dar nu cred că va fi revizuită în direcția bună. Dacă opinia publică va fi în continuare drogată de alte evenimente senzaționale și simțul civic va fi anesteziat atunci sigur nu vor merge lucrurile în spre bine. Rămâne de văzut dacă vom avea o cădere spre un regim autoritar sau conștiința civică se va trezi și derapajele vor fi oprite din timp.

Sursa foto: Wikimedia.org

Taguri

Arhiva