Tehnologia de a fi snob

Distribuie!

de Raluca Antemir

Mă tot uit cu uimire în ultimul timp la cum înțeleg mulți tineri să folosească toate gadgeturile pe care le au la dispoziție astăzi. Dacă înainte se spunea că nu exiști dacă nu ai cont pe o rețea de socializare, acum cred ca s-ar putea spune : ,,Dacă nu ai ultimul model de telefon, ultimul model de tabletă și mai ales, daca nu faci paradă cu asta…ești un nimeni.”

Nu vreau să fiu înțeleasă greșit. Cred că astfel de obiecte sunt indispensabile pentru noi tinerii și asta, in primul rând, datorită nevoii noastre de a fi mereu conectați și constant informați. Dar zău că unii încearcă să epateze, insistând să arate ceea ce mi se pare de la sine înțeles : tinerilor le place să țină pasul cu tehnologia.
Am ajuns să ma întreb dacă nu e vorba de o formă de snobism la mijloc. Aud prea des în conversațiile tinerilor fraze precum ,,Asta a costat atât”, ,,Ăsta e ultimul apărut”, ,,Acum vreau să-mi cumpăr aia”. Asta în condițiile în care partenerul de discuție nici măcar nu cere astfel de explicații.

Un caz tipic pentru ceea ce eu încerc să ilustrez aici e reprezentat de persoanele care insistă să citească pe tabletă, în pasajele de la metrou, la orele de vârf. Chiar pot ei să se concentreze în aglomerația aia? Chiar e atât de important ceea ce citesc, încat nu mai pot să aștepte cinci minute? Mai ales, chiar nu le e deloc teama (un sentiment de bun simț într-o astfel de situație, aș zice eu), că tableta lor se va face zob din cauza unei personane grăbite?

Nu vreau să cataloghez pe nimeni, dar nici nu îmi place să văd cum gadgeturile încep să ne acapareze , în loc să ne folosim noi de ele. E păcat să te lași absorbit cu totul de obiectele pe care le deții, oricât de utile ar fi ele. La urma urmelor, nu tu ești accesoriul lor, ci invers.

Sursa foto: Wikimedia.com

Taguri

Arhiva