Cunoașterea aprofundată a ilustrului necunoscut

Distribuie!

de Laura Bisericanu

Cu toții cunoaștem paginile de facebook ale celebrităților de peste ocean, înțesate de zeci de like-uri și comentarii. De la aceste comentarii a pornit și gluma vehiculată pe Internet despre primele cuvinte ale unui bebeluș brazilian „Vino și în Brazilia, sunt cel mai mare fan!”. La noi, din păcate, situația stă un pic diferit.

Excluzând „celebritățile” promovate în presa de scandal, oamenii cu adevărat valoroși ai țării deseori nici nu și-au creat pagini de facebook, preferând un profil personal. Lipsa necesității unei pagini (și implicit a unei mulțimi de fani și comentarii) poate fi dezamăgitoare pentru oamenii cu cunoștințe valoroase care simt nevoia unui public avizat. Însă propun o schimbare de perspectivă: acest lucru nu poate decât să ne bucure!

Lipsa unei paginii de facebook te obligă în general să adaugi persoana respectivă în lista ta de prieteni. Eviți astfel riscul ca întrebarea ta să se piardă într-o mare de întrebări postate de un public numeros pe o pagină publică: poți să trimiți un mesaj privat care poate oricând să nască o corespondență fructuoasă între tine și persoana publică. Astfel, o mulțime de autori de specialitate pot fi abordați la noi cu ușurință prin intermediul unui mesaj care să le suscite interesul. Nu același ar fi fost cazul într-o țară unde managementul literar funcționează cu adevărat, iar autorii sunt în permanență ocupați cu proiecte literare sau caritabile (când nu participă la evenimente sociale).

Cât despre perspectiva sculptorilor sau pictorilor autohtoni, deși lipsa unui public activ online îi lipsește de avantajele adiacente (turnee de promovare, apariții publice), ei se pot bucura de ceva ce artiștii străini au depășit sau poate chiar au pierdut: contactul direct cu publicul cu adevărat interesat și avizat, de unde pot ieși colaborări prolifice sau cel puțin discuții care să le împlinească suprema dorință artistică: efectul artei produse asupra receptorului.

Așadar, deși contextul socio-cultural autohton omite în totalitate tot ceea ce înseamnă promovare publică a personalităților culturale, iată că acest lucru nu face decât să le ușureze meseria și existența ca artiști.

Sursa foto: Wikimedia.com

Taguri

Arhiva