Șoferiți, șoferii mei!

Distribuie!

de Roberta M. Răducu

Aaah! Am atâtea despre care să vorbesc! Dar… știți cum e cu spiritul artistului. Sau poate că nu știți… Vă spun eu cum e: îți vine inspirația cam o dată sau de două ori pe an. Când a venit și a doua oară în același an, deja poți spune că ai muncit ceva fix în anul acela. Eh, eu sunt un spirit de artist. Scriu când ceva chiar mă agasează și nu mă lasă să dorm. Iar treaba asta mă bântuie de ceva vreme.

Treceți des prin trafic? Aveți permis de conducere? Ați aruncat vreodată în viață măcar un ochi pe legislația rutieră? Personal, mă găsesc zilnic în trafic. Am permis de conducere și clar am citit legislația. Daaar… e tragic să vezi alți șoferi de prin trafic par să nu fi citit legislația în viața lor. Da, bine, presimt că o să mă luați la întrebări: „dar tu cum crezi că și-au luat permisul?”, „de parcă tu respecți toate regulile!” și mai miros și altele, dar lenea mă face să trec peste. Așa că n-am să mă apuc să fac sugestii de recitire, am să vă trec la remarci directe. Am să încerc să marchez și zonele în care m-am întâlnit frecvent cu treaba asta. Presar și ceva spirit ludic, altfel mi-aș înroși prea tare degetele de la tras de ureche pe toată lumea.

Dragă șofer din București:

 • Dacă strada are două benzi și tu mergi cu 45 la oră, folosește-o pe prima, las-o pe a doua pentru cei care știu că prin oraș se circulă, de regulă, cu 60. Când stai la semafor, uită-te cu un ochi la el, lasă telefonul. E neplăcut și jenant să fie necesar să te claxoneze cel din spate. Da, suntem în secolul vitezei, ne grăbim.
 • Fă bine și nu te grăbi pe lângă trecerile de pietoni.
 • Știi de ce diminețile sunt atât de stupid de aglomerate? Îți spun eu: că plecați la drum înainte de a vă termina cafeaua.

Dragă șofer de la țară:

 • Dacă o vezi pe țața Floarea pe partea opusă a șoselei, asta nu înseamnă că poți trage de volan și opri pe mijlocul drumului să vorbești cu ea. Mai sunt și alți oameni pe stradă.
 • Ai fi surprins de câte mașini circulă zilnic. Dacă tu ieși odată pe an cu ea din garaj, asta nu înseamnă că șoseaua e numai a ta. Asigură-te!
 • Nu polua fonic cu manele sau rap porcos. Sunt o lady, eu nu îți pun Vivaldi. Deși poate că ai nevoie…

Dragă șofer de autostradă:

 • când treci de pe o bandă pe alta, uită-te în oglindă. Nu cumva să iei botul cuiva pe care nu-l vezi din prima din cauza egocentrismului tău care ocupă ambele benzi de circulație.
 • Dragi șoferi de autostradă – ei, nu chiar toți. Dragi șoferi de BMW, Audi și Mercedes: doar pentru că mașina voastră poartă această marcă, nu înseamnă că trebuie și să zburați pe autostradă. Și nici șefi peste banda a doua nu vă face. Dacă mergeți cu 80, stați pe prima.

Dragă șofer de drumuri naționale:

 • Știi… chiar dacă nu par a fi două benzi de circulație peste tot, de fapt chiar sunt. Fii bun și mergi pe prima, treci pe a doua doar când vrei să depășești ceva. Dragă șofer de autostradă: valabil și pentru tine!
 • Când intri în depășire și vezi că vine o mașină din față cu ceva viteză, chinuie-te să apreciezi dacă ajunge la tine înainte să-ți termini depășirea (atunci îți cântă popa) sau dacă îți mai rămân și vreo 50 după ce ți-ai încheiat depășire (și atunci se poate considera că n-ai deranjat pe nimeni).

Dragi șoferi de peste tot:

 • Știți bețișorul acela de lângă volan, din stânga? Cel pe care, dacă îl dai în jos, licăre o luminiță portocalie pe stânga și, dacă îl dai în sus, o alta la fel de portocalie pe dreapta? Eh, dragii mei, acela este semnalul. Este pus acolo ca nefericitul din spatele tău să știe să încetinească când ție ți se pune să tragi de volan. Surprinși ați fi dacă ați afla că unii șoferi sunt buni și vă lasă să vă băgați pe banda aleasă dacă vă luminița aia? N-ar trebui. Scutește participanții la trafic de ore interminabile pe la secțiile de poliție.
 • În fața fiecărei mașini, aveți două beculețe. Aprindeți-le! Sunt utile. Și că tot sunt la voi, aveți grijă și de aia de pe spate. E uneori greu să-ți dai seama că mașina din fața ta încetinește dacă nu vezi stopurile de frână care se aprind…
 • Aveți milă de începători. Fiți răbdători cu ei, și voi ați fost în locul lor și nimeni nu s-a născut învățat.

Dragi pietoni de peste tot (Da, da! Am și pentru voi):

 • Când vedeți o mașină că se grăbește, nu considerați automat dungile alea albe ca scut de protecție. La fel arată și cearșafurile patului de spital, și cred că și alea de la morgă. Fiți, vă rog, prudenți când traversați. Așteptați ca mașina să se oprească sau măcar să încetinească îndeajuns de mult cât să vă simțiți în siguranță la trecere. N-o tăiați ca o găină fără cap pe zebră, că suntem și noi oameni și nu vă vedem mereu.

Dragi șoferi de oraș: e de bun simț ca atunci când ți se strică mașina în drum să încerci măcar să o dai mai pe margine. De ce să încurce tot traficul?

Dragi începători: am și pentru voi! Chinuiți-vă să nu vă credeți zmeii zmeilor peste șosele. Nu aveți experiență. Asta vine cu timpul. Încercați să nu încurcați traficul, dar nu vă dați în stambă.

Dragi oameni pe două roți de prin orașe:

 • Știți locurile acelea de pe trotuare însemnate cu câte o bicicletă pe ele? Încercați să le folosiți. Preferabil și pe sens, nu să se pomenească pietonul cu voi în spate. Voi, ceilalți, cu motoare, nu fiți zmei, printre mașini, că am mai văzut persoane care ies din mașină la semafor să-și dea hainele jos… Nu vreți amintire de la o ușă, nu?

Dragi șoferi, în general: Parcați și voi omenește, între dungi, sau cât să aibă și alții loc de voi.

Dragi șoferi, aveți milă de răbdarea celorlalți șoferi. 

Sursa foto: Wikimedia.org

Taguri

Arhiva

One Comment

 1. Iulian
  April 6

  Bravo!

Comments are closed.