Portretul adolescentului on-line

Distribuie!

de Mădălina Stanciu

Ochi albaştri, gene lungi. 17 ani, să nu uit să specific. Cu alură de fotomodel, este ţinta admiraţiei tuturor adolescentelor de pe Facebook. Are un quelque chose, zâmbet reţinut. Priveşte şiret pe sub sprâncene. Rosteşte fiecare cuvânt rar şi apăsat, chiar şi atunci când spune bancuri.

1,70. Ar vrea să fie mai înalt. Nu îşi face griji în această privinţă, pentru că ştie că va mai creşte. E slăbuţ, dar nu sfrijit. I se văd claviculele, iar asta le place fetelor de vârsta lui. Pizza și cola, le iubeşte.

De când se ştie este on-line. Cont pe Facebook, Instagram şi Ask.fm, un fel de oracol al puştimii de azi. Îşi ia doza de WhatsApp regulat, în fiecare zi, vorbind cu prietenii şi colegii. Şi-a creat un grup de prieteni la liceu, însă ţine legătura şi cu foştii colegi din şcoala generală. Cu ei râde în hohote, chiar şi la cele mai nesărate glume: Ştefan cel Mare stătea pe cal. Şi calul nu avea nimic împotrivă.

E adolescent on-line şi ştie ce înseamnă BFF (best friends forever), YOLO (you only live once), SWAG. Este cool şi poartă haine pe măsură – jeanşi, tenişi, tricouri cu mesaje. Telefonul (musai smartphone) contează foarte mult pentru el, iar husa telefonului are personalitate. Primul lucru pe care îl face înainte să se trezească dimineața este să pipăie prin pat după telefon. Adoarme cu telefonul în mână sau îl foloseşte pe post de lanternă noaptea. Dimineaţa îşi citeşte mesajele de pe Facebook sau de pe WhatsApp, întotdeauna în ordine cronologică.

On-line, adolescentul nostru pare mult mai sigur, răspunde prompt la orice întrebare. Faţă în faţă, lucrurile stau altfel. Aproape că nu te priveşte în ochi, răsuflă uşurat la despărţire şi îşi pironeşte iar ochii în ecranul telefonului.

Sursa foto: wikimedia.com

Taguri

Arhiva