de Andrei E. Pop
În viziunea multora, pentru a obține succesul, omul trebuie să aibă abilități precum inteligență, forță fizică, aspect plăcut, bani sau alte elemente similare.
Dragi cititori, eu vă propun să privim succesul dintr-un alt punct de vedere, și anume, în realitate, succesul individului depinde în cea mai mare parte de doi factori: viziune și determinare/perseverență. Dacă ar fi să definim succesul care ar fi cea mai simplă explicație?
Succesul reprezintă consecința atingerii unui scop, oricât de mare sau de mic ar fi. Pentru unii, succesul înseamnă să devii milionar, ofițer executiv la o corporație, super star pe o scenă de unde poți fi auzit de milioane de oameni și multe alte asocieri de acest gen. Pentru alții, succesul este reprezentat de o idee, o ideologie, și cât de bine respectivii reușesc să trăiască în spiritul acelei idei. Astfel, succesul poate lua diferite forme în funcție de preferințele și limitele universului individual. Dar, foarte probabil, majoritatea dintre voi, cititorii, deja știați asta, într-o formă sau alta, motiv pentru care nu voi mai irosi timpul cu această parte a discuției. Mult mai interesant ar fi să descoperim în ce măsură capacitatea de a privi în profunzime, de a avea viziune, influențează succesul oamenilor.
Pentru mine a avea viziune înseamnă a cunoaște scopul și mijloacele necesare prin care poți ajunge să-l atingi. Scopul unui individ are, prin urmare, o singură limită, imaginația. Acțiunile pe care le întreprindem pentru atingerea lui formeză planul de bătaie și depind de personalitatea fiecăruia dintre noi. Cu cât o persoană este mai realistă cu atât se apropie mai mult de atingerea țelului propus.
Pe lângă personalitate, planul de bătaie este determinat și de valorile morale pe care individul le deține, întrucât există oameni pentru care etica și morala sunt aproape inexistente, când vine vorba de atingerea unui scop.
Perseverența influențează cumva drumul spre succes?
Cu siguranță, da. Poate vă întrebați de ce m-am grăbit să răspund afirmativ. Deși nu poate fi moștenită, perseverența este o trăsătură, însă una pe care o câștigi prin alegerile pe care le faci.
Aș putea spune că perseverența în sine e o formă de înțelepciune, care poate fi dezvoltată prin experiență. Ea poate fi stimulată, spre exemplu prin activitățile sau concursurile școlare, însă tu alegi să fii perseverent, sau nu. E ca și cum am învăța să mergem. Oamenii ne pot ajuta și încuraja, dar, până la urmă, noi trebuie să găsim singuri puterea de a merge pe propriile picioare.
Dacă succesul este influențat de perseverență și viziune, atunci ce sunt inteligența, forța fizică, aspectul plăcut, banii etc ? Cel mai adesea toți acești factori își pun amprenta asupra mijloacelor prin care scopul este atins, însă dacă individul este destul de perseverent și are un plan de bătaie realist, va avea succes.
Dacă ar fi să comprimăm această discuție într-o singură frază, cel mai probabil acea frază ar suna cam așa: trăiește cu capul în nori și cu picioarele pe pământ. Practic e foarte important să îți dorești să ai succes, dar nu uita că pentru a-l obține trebuie să găsești cele mai bune mijloace care nu ies din sfera eticii și moralei. Noi alegem cât de departe vrem să ajungem, cum vrem să ajungem acolo, și pe parcursul acestei călătorii numai de noi depinde dacă vom persevera sau, dimpotrivă, dacă vom renunța la atingerea țelului.
Sursa foto: Wikimedia.com