O teorie a Totului

Distribuie!

de Mădălina Stanciu

Analiză de geniu şi un protagonist interpretat de un actor britanic. Stephen Hawking, în interpretarea lui Eddie Redmayne, geniu cu statut de rock star. Un film cu 5 nominalizări la Oscar.

The Theory of Everything, în regia lui James Marsh, este o adaptare după cartea a cărei autoare este însăşi Jane Hawking, fosta soţie a fizicianului (Travelling to Infinity: My Life with Stephen). Privind această adaptare cinematografică, Hawking a declarat iniţial că se teme că povestea căsniciei lor va fi distorsionată, însă, într-un interviu acordat site-ului usatoday.com, a afirmat că filmul este o descriere onestă a mariajului lor.

Filmul se ocupă mai puţin de teoriile din fizică şi mai mult de dinamica relaţie Stephen-Jane. Altfel spus, de la un el şi o ea poate porni tot. Este dramatic şi tulburător, cu un mesaj puternic motivaţional, un mesaj pe care îl descoperi cu precădere spre finalul filmului. Povestea poate că nu este exactă din punct de vedere al datelor ştiinţifice, dar este o poveste copleşitoare, umană şi realistă. Ceea ce nu e puţin lucru.

Formidabile sunt şi interpretările actoriceşti ale protagoniştilor, Eddie Redmayne şi Felicity Jones. Redmayne, un actor care până acum s-a menţinut în fundalul unor mari producţii cinematografice, precum Leş Misérables, trece la performanțe mai substanţiale. Face totul incredibil de credibil, îşi distorsionează corpul într-un mod dificil pentru cineva sănătos din punct de vedere fizic. Cât despre interpretarea feminină, Jones face un rol remarcabil, interpretând o femeie ce ascunde o durere pe care nu o lasă liberă, pentru a nu-i crea soţului ei şi mai mult disconfort.

Realizat într-o notă lirica tipic britanică, filmul respectă tonul dat de cartea după care este adaptat scenariul, un ton cald, elegant, marcat de mult menajament.

Sursa foto: wikimedia.com

Taguri

Arhiva