O situaţie provizorie de câţiva zeci de ani: haos

Distribuie!

În mod clar, unul dintre cele mai importante subiecte actuale și care se află pe buzele tuturor cetățenilor români în aceste zile este problema haosului și ceții în care se află țara.

Să ne întrebăm cum și de ce am ajuns în acest punct în care nimeni nu mai știe de capul lui, în care nu mai știe ce e mai bine să facă e inutil, iar răspunsul e clar: ne-am lăsat manipulați de minți perverse şi nu prea inteligente, iar fiecare am contribuit într-o oarecare măsură la situația actuală. Bun, atingem subiecte precum „politică”, „situație economică”, „societate” și  toate sub umbrela conceptului de „a conduce o țară”; atingem aceste subiecte, dar știm oare cu ce se mănăncă, știm într-adevăr despre ce este vorba? Sunt foarte multe detalii care schimbă întreg ansamblul, despre care noi nu avem habar!

Unora le e frică, unora nu le pasă, alții pur și simplu așteaptă pasiv să se termine totul. Într-adevăr vom spune că suntem neputincioși, că nu avem nicio putere, dar e complet fals, ceea ce nu avem este viziune, atitudine, spirit și idei. Iar asta ar trebui să se învețe încă din școala generală, așa cum avem ca materii obligatorii literatura și limba română sau matematica, așa ar trebui să avem niște ore de tot ce înseamnă politica și conducerea unei țări.

Să fii cetățean (și nu unul turmentat cum suntem toți în momentul de față, mai mult ca niciodată) nu înseamnă doar să nu arunci gunoaie pe jos, să plătești impozite și să-ți exerciți drepturile, înseamnă (sau așa ar trebui) să te implici, să îți pese, să fii informat, să cunoști; ori noi suntem ca o turmă de oi care ne lăsăm rătăcite și când dăm ochii cu lupul ne întrebăm cum de ne-a găsit?

Dacă am avea acces cu toții la adevăr (și prin asta nu mă refer la democrație) și am fi crescuți într-un spirit civic constructiv nu am fi ajuns în această situație. Nu am fi fost aici dacă nu am fi permis dezrădăcinarea poporului român și dacă nu am fi permis unor oameni, care nu au nicio legătură cu ceea ce înseamnă să ai în mâini o țară sa ne aducă intr-o astfel de situatie, și care nu pot să ne conducă, pentru că nu o au în sânge! Cam la asta se rezumă politica din zilele noastre: avem păpuși parlamentare  care ne reprezintă și păpușari neîndemânatici care fac tot spectacolul (regizorul a fost de mult dat la o parte). Iată ce dramă minunată aduc în fața publicului!

Oricât am încerca să reformăm, să aducem oameni noi la conducere, „să încercăm și cu ăsta, și cu ăla, și cu altul” nu vom reuși decât să ne afundăm mai rău în abis. Cele  mai rezistente forme de guvernământ, sau cele mai rezistente metode de funcționare sunt și vor fi tot cele clasice, tradiționale, la care România a renunțat acum aproximativ 70 de ani.

Nu vom reuși să ne recăpătăm echilibrul decât cu niște oameni echilibrați, care știu ce înseamnă  tradiție, care au fost crescuți în spiritul ”servitorului suprem” care își conduc țara prin servire nu prin asuprire.

Nicoleta Diaconeasa

Foto de Cristina Stan

Taguri

Arhiva

2 Comments

 1. Alex Szollo
  July 19

  Excelent articol! Ai pus extrem de bine problema!

 2. Carnifex
  July 19

  Textul este o ghicitoare? Daca da, atunci raspunsul este : USL.

  Pentru ca unii politicieni sa castige in ochii oamenilor nu trebuie sa faca nimic cu adevarat special cat sa aiba ca si comparatie niste oponenti jegosi. Actuala guvernare nu este aici pentru a ne servi pe noi cat este ca sa isi consolideze pozitia in fata parchetului de anti coruptie.

  Nu stiu despre voi, dar eu ma duc sa votez, la fel cum am facut de fiecare data cand am avut posibilitatea . Stiu clar care mi-este alegerea.

Comments are closed.