Scriu acest articol într-o cabană de munte, aproape de unul dintre cele mai înalte piscuri din România. Soarele strălucește, puținii nori sunt mai albi decât dinții vedetelor de la TV, iar aerul este atât de curat, încât poți vedea până la sute de kilometri depărtare. Totul sună delicios. Însă există un mic amănunt care nu-mi dă pace: nu e nimeni prin jur. Am văzut câțiva alpiniști veseli – cu rucsacurile lor ridicol de mari –, un tip care se uită la nori, întrebându-se dacă nu cumva o să plouă în câteva zile și cabanierul care, după ce mi-a luat banii pentru supă, s-a închis în camera lui. Unde este toată lumea?
Nu mi-e rușine să zic că sunt un împătimit al muntelui – ideea mea pentru o vacanță ideală se rezumă la cutreieratul munților zile în șir, fără să te mai gândești la toate problemele care te așteaptă înapoi acasă. Oriunde ai fi, pe orice colină sau munte, în orice parte te-ai uita, vezi un peisaj diferit. Niciun pic de monotonie. Desigur, copacii sunt toți la fel, pietrele sunt la fel de tari, iar urșii, ei bine, dacă l-ai văzut pe unul, i-ai văzut pe toți. Însă, în afară de aceste mici detalii, peisajele sunt uluitoare.
Și nu spun asta doar pentru că îmi place muntele. Am urcat acum câțiva ani pe Moldoveanu împreună cu un prieten care nu mai urcase niciodată pe munți (!). La jumătatea drumului îi auzeam creierul frământându-se, căci nu mai putea face față atâtor frumuseți, el fiind obișnuit cu monotonia plajelor de pe țărmul mării.
Probil că opt din zece tineri încep să-și planifice o escapadă la mare la sfârșitul lunii iunie. Șapte dintre ei se țin de cuvânt. Lăsându-i la o parte pe cei care pleacă împreună cu familia, rămân aproximativ cinci din zece tineri care aleg Vama Veche drept destinație.
Bun. Nimic rău până aici. Dar ce faci odată ajuns într-o stațiune înțesată de aceleași tipuri de persoane cu care te vezi de obicei în timpul anului școlar sau universitar? Cât de mult timp poți vorbi despre colegi, profesori sau materiile din anul precedent? Căci orice alt subiect a fost – mai mult ca sigur – abordat în timpul ieșirilor la barul de lângă facultate.
Se mai pune și problema caracterului căpătat de această stațiune. Ca o persoană trecută prin crizele adolescentine și frustrările tinereții, pot recunoaște factorul care îi atrage pe tineri la Vama Veche, și anume faptul că stațiunea a devenit sinonimă cu nonconformismul. Dacă te duci ,,în Vamă” poți face tot ce vrei. Sau aproape tot, oricum.
Însă acum, când jumătate din tinerii țării se duc în același loc, nu pot decât să trag concluzia că acest nonconformism a devenit banal. Și uite cum dispare caracterul rebel al tineriții!
Când te duci la Vama Veche, primul lucru pe care îl faci este să te impui în fața tuturor drept un răzvrătit. Un rebel. Așa că, în cele mai multe cazuri, îți lepezi repede rucsacul și hainele, până la slip și te arunci în valuri. Ceea ce e cool. Dar ar fi și mai cool dacă, la nici cinci metri de tine, o fată n-ar face exact același lucru. Iar în urma ta n-ar veni alți zeci de tineri care au exact aceeași idee despre ce înseamnă să-ți faci o intrare cool în atmosfera din Vamă.
Iar pe lângă toate astea – și știu că mulți dintre voi n-o să fiți de-acord – mai există și ideea de a merge în vacanță la mare, în general. Fiecare dimineață începe cu o mahmureală zdravănă din pricina beției din seara precedentă, urmată de o ieșire pe plajă până când căldura și soarele devin insuportabile. Apoi, un prânz luat în grabă și un duș pentru a scăpa de sarea și nisipul din slip. La ora 16-17 – o nouă ieșire pe plajă pentru a pune la loc sarea și nisipul, iar când se întunecă, toată lumea se regăsește în cluburi.
Nu mă înțelegeți greșit. Îmi plac vacanțele la mare aproape la fel de mult ca ieșitul cu prietenii. Imi place ca prietena mea să mă dea cu cremă de protecție pe spate, să mă bronzez în timp ce citesc o carte bună și să înot în mare atunci când căldura devine insuportabilă. Dar pot face toate astea pentru cel mult două zile. Marea arată întotdeauna la fel și oricâtă grijă ai avea, nisipul îți va ajunge în păr și urechi – și nu poți ignora faptul că pierzi mult prea mult timp în duș, încercând să-l dai afară.
Nimeni nu poate spune tinerilor ce să facă. Face parte din firea noastră să fim cât mai rebeli și cât mai nonconformiști cu putință. Statul nu vrea să înțeleagă asta și încearcă să ne îngrădească libertatea prin tot felul de interdicții prostești – ce rost are să interzici camparea în Vama Veche, când 80% din toți cei care merg acolo vin cu cortul!? Probabil vor ca stațiunea să dea faliment. Dar tinerii nu s-au oprit. Au dormit în mașini, în copaci sau pur și simplu s-au învelit cu nisipul de pe plajă.
Problema este că tinerii au început să ridice un gard în jurul libertății lor, limitând-o. Prin faptul că aproximativ jumătate din tinerii din România aleg să meargă în exact același loc nu mai înseamnă răzvrătire. Nu se mai află în concordanță cu ceea ce reprezintă tinerețea prin însăși natura ei.
Așa că, dacă ar fi să vă dau un sfat cu privire la planurile pentru vara asta, nu mai mergeți ,,în Vamă”. Mergeți unde n-ați mai fost vreodată. Și, odată ajunși acolo, nu uitați că sunteți tineri.
Ciprian Radu
Nota editorului: Articolul prezintă opinia autorului, nu a publicației. GEN90 susține exprimarea ideilor libere. Dacă cineva are o altă părere și dorește să o exprime, este invitat să scrie un articol pe care îl vom publica.
Sursa foto: wikimedia.org
unul din cele mai neinspirate articole citite pana acum pe gen90
Foarte misto! imi place descrierea de la inceput si faptul ca articolul isi depaseste ‘jurnalisticul’, trece dincolo de asta si are un scop frumos! bravo
teribil de prost, nu imi vine sa cred ce am citit.
Ce ai citit, prietene? Vai, teribil de prost. Scrie tu mai bine.
Nu cred ca se refera la modul cum e scris, ci la ideea articolului. Oricum am vazut ca a aparut si nota editorului 🙂
Editorul s-a spalat pe maini. L-a renegat pe Domnul Ciprian.
Corect. Mi se pare stupida nota aia.
Acsta este mai mult decat un articol. Este un manifest.
Cat despre nota editorului- durerea aia surda pe care nu o poti descrie in cuvinte, dar care iti cuprinde tot corpul. E incredibil! O generatie stereotipizata. Sa mergem in Vama!
E bine totusi ca se sustine exprimarea ideilor libere!