Morţi mărunţiţi

Distribuie!

Arheologia e o profesiune prolifică datorită faptului că întotdeauna se mai găsesc nişte fărâme de istorie, o bucată de os sau de oală care pot spune sute de poveşti, sau pot completa un puzzle care a fost un mister timp de secole întregi. Cum istoria se întâmplă în permanenţă, arheologii de mâine descoperă urmele oamenilor de ieri, cele nedocumentate, de la arheologie literară până la marile piramide descoperite din China până în Egipt  şi din America de Sud până în România. Dar eu sunt aici să vorbesc despre un tip mai clasic de arheologie: cea care descoperă scheleţi. După cum probabil ştiţi, Egiptul este faimos pentru sutele sale de mumii îmbălsămate şi păstrate intact de-a lungul mileniilor. În ţările cu un nivel de spiritualitate ridicat există faimoasele moaşte, iar de-a lungul Africii au fost descoperite zeci de schelete preistorice.

Ţara noastră a fost cotropită de-a lungul veacurilor, aşa că noi stăm mai prost la capitolul descoperiri istorice, că majoritatea au fost furate. Dacă ne gândim bine, şi la capitolul literatură stăm prost, considerând că limba exista cu mult înaintea primelor dovezi scrise, care au fost găsite doar de câteva secole. Aşadar este normal să ne lipsească şi o moştenire arheologică bogată şi care să ne ajute să ne dumirim care era situaţia pe aici pe vremea Egiptului Antic. Problema mea este alta: cum am reuşit să ne pierdem istoria formată din nişte rămăşiţe de oameni destul de importanţi, pe parcursul câtorva secole? Majoritatea membrilor istoriei noastre s-au pierdut (la propriu) în negura timpului şi a spaţiului. Capul lui Mihai Viteazul este la Mânăstirea Dealu, iar corpul la Turda. Corpul lui Vlad Ţepeş s-ar afla, conform informaţiilor, la Snagov, însă în urma ultimelor cercetări acolo sunt nişte oase de cal. Brâncuşi împreună cu Enescu odihnesc la Paris. Mormântul lui Caragiale a făcut turul Europei vreo patru luni cu trenul. Inima Reginei Maria teoretic e la Balcic. Practic, nu e. Iar trupul său se află la Curtea de Argeş. Creierul lui Eminescu a ajuns la gunoi. Şi sunt sigură că alte zeci de morţi imporante s-au petrecut la fel, asta ca să nu mă întorc la Lăpuşneanu şi piramida lui.

Să fie chiar atât de greu să adunăm toată istoria într-un loc? Nu cer acum să fie expuşi la un muzeu, dar nici bătaia de joc actuală nu e mai bună. Mărunţind morţii ne mărunţim istoria. De turism nici nu mai vorbesc, care străin vine la noi în ţară şi începe să facă ture în căutarea istoriei, ca să completeze puzzle-ul ce defineşte trecutul românesc? Sau poate gândesc eu prost, şi e o tentativă foarte îndrăzneaţă de marketing…dacă tot nu avem alte atracţii turistice promovate de stat, luaţi de aici o vânătoare de comori…pardon, cadavre.

Tot haosul ăsta şi dezinteresul total faţă de figurile ilustre ale istoriei noastre mi se par o bătaie de joc, şi demonstrează o lipsă de respect tulburătoare pentru trecutul românesc.

Laura Bisericanu

Sursa foto: wikimedia.org

Taguri

Arhiva

2 Comments

 1. Mihai Lazar
  September 18

  Si sabia lui Stefan cel Mare e pe la turci si closca cu puii de aur pe la rusi.

  Interesanta viziunea, dar nu e chiar completa pentru ca Eminescu a scris in limba romana, Castelul Bran nu pleaca nicaieri, Putna este construita pe trunchiul aceluiasi copac tintit cu arcul, semnatura lui Enescu are sub ea tricolorul nostru, Grigorescu a pictat aceleasi peisaje pitoresti tipic romanesti pe care doar aici le regasesti, Brancusi, poarta sarutlui, coloana infinitului si masa tacerii raman tot la Targu Jiu, rosu ramane la Humor, albastru la Voronet, verdele la Sucevita si nici Ana nu mai pleaca ca’i zidita.

  Felicitari pt articol, dar sa nu fim prea negativisti. Patrimoniul in principiu e la locul lui 🙂

 2. Laura
  September 18

  Corect, de sabia lui Stefan cel Mare am uitat. E la palatul Topkapi, la baza unei vitrine, la nivelul picioarelor. Doar o alta sabie ruginita printre zeci altele, daca nu esti atent o ratezi. Eu nu spun ca nu avem patrimoniu, mult lucruri sunt bune, eu atrag atentia asupra lipsei de atentie fata de niste oameni destul de importanti.:)

Comments are closed.