Mens sana in corpore sano

Distribuie!

Societatea noastră se împarte în trei categorii din punctul de vedere al alimentaţiei. Unii sunt obsedaţi de aspectul fizic şi ajung să se înfometeze şi să experimenteze tot felul de regimuri alimentare care nu au nicio legătură cu nutriţia; o parte, foarte mică din nefericire, reprezintă oamenii care se bucură de o viaţă sănătoasă şi îşi hrănesc cu adevărat trupul; iar cea de-a treia categorie este cea care atrage din ce în ce mai multe opinii, persoanele care consumă mai mult decât ar trebui şi pierd din vedere elemental nutritiv al alimentelor.

În acest univers în care există atât de multe opţiuni, avem cum să învăţăm să ne echilibrăm din punct de vedere alimentar fără a face din asta un chin?

Răspunsul este afirmativ, din punctul de vedere al nutriţioniştilor, dar mulţi oameni asociază stilul de viaţă sănătos cu produse scumpe, iar mulţi nu îşi permit să aloce un buget mare alimentelor.

Totuşi secretul nu stă în ceea ce mănânci neapărat, ci cât şi când mănânci, iar asta este o problemă având în vedere că mulţi dintre noi suntem ocupaţi cât e ziua de lungă, seara sau dimineaţa fiind singurele momente în care ne permitem să pierdem câteva minute pentru a pregăti un sandviş.

Cu banii pe care îi dăm pe cafeaua din oraş sau pe ţigările pe care le consumăm în pauze, putem să cumpărăm un pui pe care să îl gătim în atâtea feluri, printre care cel mai simplu şi sănătos, dar mai ales rapid, este pe grătar.

Mesele regulate sunt cele care îi dau voie stomacului nostru să nu ceară mai multă mâncare fiindcă se teme că nu va primi prea curând „benzină” pentru a pune totul în mişcare. Aşa că dacă iei un kilogram de mere, dai 5 lei şi dacă iei mere româneşti, micuţe, te vor ţine jumătate de săptămână. 5 mese pe zi ar trebui să fie parte a programului nostru, iar seara, în locul mesei principale, ar fi ideal să consumăm nişte sana sau iaurt. Cele două gustări se pot strecura uşor. Scrii la calculator şi înghiţi mărul repede, chiar dacă idealul este să savurezi produsul, să îţi încânte toate simţurile.

De obicei, companiile au o pauză de prânz, iar carnea friptă făcută cu o seară înainte, o poţi face un sandviş în care să mai strecori nişte verdeaţă şi ai rezolvat şi prânzul.

Orice ar fi, cred că deja ştim cu toţii replica, trebuie să luăm micul dejun, fiindcă aici ar trebui să apară cele mai multe calorii pe care să le consumăm de-a lungul zilei, fructele ar trebui consumate în prima parte a zilei, fiindcă îţi dau energie pentru întreaga zi, dar nu le consuma seara, fiindcă nu mai consumi nimic, iar corpul le trece la dosarul „pentru zile negre”.

În concluzie, trebuie să învăţăm să ne echilibrăm şi dacă mâncăm o bucăţică de ciocolată, să avem grijă să nu mai luăm şi mâine una, dacă vrem un fel de mâncare nesănătoasă, putem lua cât să ne satisfacem pofta, nu să terminăm farfuria.

Text & foto: Ariadna Drăgolici

Taguri

Arhiva