Lansare NextSteve Group – Sincretismul în educaţie

Distribuie!

Mă aflam ieri seară pe strada Viişoarei nr. 6 în căutarea viitorului.

O clădire interbelică cu un aer saturat de cotidian şi plictis pe dinafară dar în interiorul căreia o mână de douăzeci de oameni maxim, au venit să asiste la lansarea unui nou concept, lansarea NextSteve Group. Cel mai bine e să te duci la un astfel de eveniment cvasi-naiv. Să nu ştii totul în detaliu, să ai inima şi mintea deschisă pentru ca gazdele să te surprindă; lucru pe care fondatorii acestui stil de educaţie nou, complex şi complet, Claudia Suhov şi Andrei Ştefan l-au făcut cu brio.Am intrat în acea clădire fără să ştiu exact dacă am nimerit unde trebuie sau nu. Aşa te intrebi întotdeauna şi cu educaţia, nu ştii dacă ceea ce înveţi va da roade, dar încerci, în mod ascedent. După ce am urcat scările, la intrarea în camera amenajată cu maxim 25 de scaune şi un video proiector pentru prezentarea proiectului, am fost întâmpinată de Claudia cu un zâmbet frumos şi plin de speranţă pe care şi l-a păstrat toată seara până la final. Adevărul e că nimic, nu îţi produce mai multă emoţie ( dar şi satisfacţie) decât implicarea într-un proiect care presupune colaborare cu oameni.

NextSteve Group a pornit de la ideea lui Andrei Ştefan care a cooptat-o pe Claudia şi după ce au trecut printr-o probă de foc în Macedonia unde li s-au dat undă verde şi impulsul de care aveau nevoie pentru a persevera în această direcţie, au ajuns aici - la lansarea acestui concept în România şi personal m-am simţit foarte mândră să iau parte la aşa ceva în oraşul meu natal, deoarece astfel de initiaţive sunt foarte importante pentru evoluţia unei ţări.Chiar numele proiectului instigă la evoluţie; cei doi s-au inspirat din tema  unui articol scris după moartea lui Steve Jobs, în care marele semn de întrebare era dacă va mai exista un om la fel de pasionat de muncă şi un inventator de calibrul său, lucru care i-au inspirat pe ce doi să îşi dorească să formeze „următorul Steve” sau mai degrabă următoarea generaţie de oameni pregătiţi să fie cetăţeni ai lumii.

Gheaţa s-a spart o dată cu invitaţia pe care Claudia a lansat-o fiecărui colaborator la acest proiect de a se prezenta.S-au văzut din prima două dintre obiectivele cheie pe care le promovează aceşti oameni: cunoaşterea şi comunicarea.

Spuneam că acest stil de educaţie este complex şi complet şi nici nu ar avea cum să fie atlfel din moment ce în proiect sunt implicaţi oameni din toate domeniile şi de toate vârstele: psihologi, cadre didactice, oameni care lucrează în marketing şi publicitate, economie şi vânzări, IT, artă: teatru/ desen; în mai puţine cuvinte: un proiect sincretic.Un fel de uomo universale al secolului XXI, un concept pe care sistemul educaţional de stat l-a tocit, l-a făcut să fie sec şi obositor în acelaşi timp; un sistem care îi împinge pe părinţi să îşi înscrie copiii în astfel de programe educaţionale precum NextSteve alegând să le dea copiilor lor ce e mai bun şi asta pentru că în primul rând proiectul vine cu intenţia de a le oferi copiilor o educaţie deosebită. Aceştia vin la cursuri unde se creează o atmosfera între învăţare şi delectare foarte placută, participă la traininguri ale căror principale scopuri sunt acelea de a le dezvolta capacităţile copiilor, de a le explora personalitatea şi abilităţile de care au nevoie pentru a-şi alege mai târziu o carieră potrivită caracterului lor şi societăţii în care trăiesc. Un alt punct la care vroiam să ajung! Bingo! Pe lângă toate obiectivele propuse în acest domeniu de NextSteve Group, unul care mi-a atras într-adevăr atenţia a fost intenţia de a crea un echilibru între educaţie şi piaţa de muncă actuală. Aşa cum au spus şi ei, în România, cele două, în prezent sunt complet opuse şi separate; şi din nou vin şi fac afirmaţia că sistemul educaţional de stat nu ne pregăteşte îndeajuns pentru o astfel de piaţă de muncă precum avem la noi în ţară şi nu pentru că nu ar putea, ci pentru că nu îşi propune asta.

De aici au plecat cei de la NextSteve Group cu un start foarte bun: cu intenţie, cu dorinţă, cu speranţă şi cu forţă de muncă şi realizare a idealurilor propuse.Consider că astfel de organizaţii educaţionale vor avea din ce în ce mai mult succes la noi în ţară şi la nivel global ( unde oricum îl are deja la o scară ceva mai largă) pentru că sunt îmbinarea perfectă între „Comunicare”, „Colaborare” , şi „Creativitate”; 3 „C”-uri esenţiale de care are nevoie un copil în formarea sa pentru a se adapta societăţii în care trăim.

După prezentarea lucidă şi interesantă a obiectivelor acestui grup, în momentul în care erai deja prins în „plasa păianjenului” şi convins de profesionalismul celor care au dat naştere acestui concept, NextSteve îţi mai aduc în plus un argument: evenimentele.Acestea din urmă mie mi s-au părut că reprezintă partea care completează şi împlineşte scopul lor: partea practică a lucrurilor pe care copiii le învaţă la cursuri si traininguri. Aceste evenimente reprezintă pentru ei muncă în echipă, ocazie de a îşi testa singuri capacităţile de adaptabilitate şi de a ieşi în evidenţă ( fie cu ceva minor) şi de a simţi ei înşişi că fac ceva cu adevărat, că aduc contribuţie la ceva anume. Este enorm de important pentru o educatie eficientă şi dezinvoltă.

Aşa cum era de aşteptat când spui cuvântul „complet” proiectul nu se opreşte la educaţia copiilor şi nu exclud părinţii din acest proiect.Fiecare părinte are parte de feedback, sunt informaţi cu privire la nivelul la care se află copilul său, la gradul de dezvoltare şi este ajutat să îşi înţeleagă mai bine copilul şi să ducă mai departe acasă munca pe care acesta o depune în cadrul programului educaţional NextSteve Group; un amănunt care denotă că suntem interesaţi de cultură şi educaţie, că vrem şi căutăm cu sete un loc în care să ne fie oferite aceste lucruri cu acurateţe, doar că ... trebuie să fim educaţi că educaţia e un factor important al vieţii noastre şi că la nivel psihologic, în jurul ei se învârte totul.

Aşadar, lansarea acestui eveniment a reprezentat pentru fiecare copil în parte şi pentru noi toţi ( societatea în care trăim) un semn că educaţia e mai prezentă şi mai pregnantă decât realizăm sau vrem să admitem, că reprezintă un cerc al influenţelor care ne ajută să evoluăm sau să involuăm acolo unde nu este aplicată corect. NextSteve Group este un exemplu viu de educaţie aplicată corect şi eficient.

Nicoleta Diaconeasa

Taguri

Arhiva