Corsetul, purtat încă din secolul al XVI-lea, de către femei şi bărbaţi deopotrivă, începe să se strângă pe talie în secolul al XVIII-lea. Un fel de Pat al lui Procust la purtător, corsetul nu era doar un accesoriu la modă, ci şi un mijloc de a transforma corpul într-o manieră dureroasă. În epocă, idealul fizic era constituit din talia îngustă şi şoldurile late. Iar hainele masive pe care femeia le purta îi ofereau libertate cam în aceeaşi proporţie pe care o avea şi în societate.
Secolul al XIX-lea aduce o schimbare în ceea ce priveşte corseul, în sensul că acesta este scos în afară ,,legii”. Acuzatorii erau atât bărbaţii, cât şi femeile. Primii dădeau deja semne că nu mai erau neapărat atraşi de silueta-clepsidră, iar femeile nu mai erau de acord cu practica strângerii taliei zi şi noapte. Un alt motiv care a dus la blamarea încorsetării a fost reprezentat de eventualele probleme de ordin medical care ar fi putut apărea (afecţiuni respiratorii şi deformarea aparatului reproducător). Materialele dure din care erau confecţionate corsetele deformau corpul, iar mamele îşi obligau fetele să se încorseteze încă din copilărie, pentru că la maturitate să fie obişnuite cu această practică şi pentru a ajunge mai uşor la o dimensiune a taliei cât mai mică.
Finalul epocii victoriene aduce cu el revoluţia vestimentară. Numărul femeilor care militau împotriva rochiilor incomode şi lenjeriei rigide începe să fie considerabil. Ele optau, în schimb, pentru haine mult mai lejere, care le permiteau alte activităţi, altele decât simpla prezenţă la braţul bărbaţilor în societate. Forma corsetului s-a schimbat, iar notorietatea sa a pierdut teren.
Când a izbucnit Primul Război Mondial, femeilor li s-a cerut să nu mai cumpere corsete, pentru că metalul să fie folosit mai degrabă la fabricarea armamentului pentru război. Cu toate că poate suna incredibil, această măsură a permis economisirea unei cantităţi suficiente de metal pentru fabricarea a două vase de luptă.
Silueta-clepsidra nu şi-a pierdut locul în imaginarul feminin, transformând practica încorsetării într-un fetiş. Adepte ale acestei practici îşi strâng talia în corset pentru o obţine talia de viespe, îşi transformă corpul. Şi nu doar modul în care arată, ci şi felul în care funcţionează.
Sursa foto: Wikimedia.com