„Harap Alb continuă” – suntem români, deci putem

Distribuie!

Nu mai e nicio umbră de îndoială că supereroii au cunoscut un boom, mai ales în ultimii ani.

Toată lumea îi știe pe Batman, Superman, Spider-Man, Thor, Hulk, Daredevil, Wolverine și alți asemenea indivizi înzestrați cu diverse însușiri supraomenești. Superproducții ca Iron Man, The Dark Knight, The Avengers au contribuit la sporirea popularității lor. Însă și noi, românii, avem supereroii noștri.

O pot spune sigur datorită primului număr al revistei Harap Alb continuă, un proiect inițiat de Octav Ungureanu și Mihai Ionașcu, și ilustrat incredibil de vibrant de Andrei Moldovan.

Revista este dovada cât se poate de clară că nu doar americanii, francezii, și toți ceilalți în afară de români, pot crea benzi desenate reușite. E o îmbinare armonioasă de vechi și nou, desenată în cel mai pur stil Marvel. Căci, la urma urmei, cu ce e Gerilă mai prejos de Iceman ori Thor, Lungilă de Mr. Fantastic sau Ochilă de Cyclops? Cu nimic. Și au fost creați cu mult înaintea lor, în 1877.

Basmul lui Creangă este incredibil de ofertant din acest punct de vedere, ființele cu însușiri supraomenești fiind perfecte pentru încadrarea în chenarele unui comic book. Desigur, revista este o încercare (reușită, în opinia mea), de a readuce în atenția publicului român o poveste veche spusă în stilul nou, așa că dulcele grai moldovenesc al lui Creangă e prezent puțin spre deloc. Asta nu face revista să fie greu de apreciat, din contră. Auzim din ce în ce mai mult cum că „nu e cool” să citești. Poate că un asemenea proiect va reuși să îndrepte atenția românilor spre cultura bogată pe care o are țara noastră. Vor fi, desigur, mulți care vor deplânge „americanizarea” unui erou neaoș. Eu unul nu fac parte dintre ei. Ca bedefil, mi-a fost greu să nu simt lipsa unui proiect 100% românesc, care să mă asigure că și noi ne putem ridica la nivelul „celor de afară”.

Primul număr are 40 de pagini color și prezintă povestea lui Harap-Alb până în momentul-cheie al schimbării numelui eroului de către Spân, dar și un „origin story” foarte bine realizat pentru Gerilă, mai ceva ca-n romanele fantasy.

Cred cu tărie că proiectul merită susținut, pentru că, știm sau nu, avem și noi supereroi și merită să-i facem cunoscuți. Sper să ajung să văd multe lucruri bune legate de revista asta, să văd gama completă, exact „ca la ei”: figurine, postere, (de ce nu) un serial TV, tot ceea ce este necesar unui supererou care se respectă. Așa cum America i-a dat posterității pe Batman, Superman, Spiderman și alții, fie ca numele lui Harap-Alb să (re)pună România pe hartă.

Sincere felicitări celor implicați în proiect, m-ați făcut mândru că sunt român.

Alex Szollo

Sursa foto: www.facebook.com/revistaharapalbcontinua

Taguri

Arhiva

3 Comments

 1. October 28

  Un singur cuvant : TARE !

  • Alex Szollo
   October 31

   Multumesc pentru apreciere! 😀

 2. Andreea Rujan
  January 20

  Un proiect asemănător, numit “Avem şi noi supereroi”, au iniţiat şi cei de la Terra Magazin 🙂

Comments are closed.