Game, set, match!

Distribuie!

de Mădălina Stanciu

De vara trecută ne topim după Simona Halep. Ne bucură, ne inspiră şi ne motivează. Direct de pe zgură, a pus România pe harta tenisului mondial. Ne-a luat aşteptările pe sus şi le-a depăşit mai mult decât am fi crezut. Chiar dacă iubim sau nu sportul alb, indiferent de domeniul în care activăm, isprăvile Simonei ne-au lăsat, încă de la început, zâmbete largi pe chipuri.

Vedem că şi la noi se poate. Tot ceea ce ne-a arătat Simona până acum a fost că stereotipurile se pot contrazice. Performanţa ei vindecă pesimismul în care ne afundăm, atunci când vine vorba despre sportivii noştri. Ne-a arătat că nu doar casa vecinului e mai falnică şi mai arătoasă, ci şi că a noastră se poate întoarce după soare. Are câte ceva de la fiecare mare jucătoare de tenis de pe mapamond.

Dacă merge pe drumul pe care a început, poate ne mai lecuieşte şi de altele, cum ar fi anemia unui model de succes feminin, care pare să fie construit din silicon, sclipici şi tocuri de peste zece centimetri. Că avem nevoie să coborâm cu picioarele pe pământ! Avem nevoie de un model puţin diferit faţă de tot ceea ce ni se bagă pe gât în fiecare zi. Poate avem nevoie de un model care să alerge cu adidaşii prin ţărână, să transpire, care să ştie să piardă şi să meargă mai departe, să aleagă sportul în locul saloanelor de înfrumuseţare şi a vizitelor la plastician.

Şi nouă ne place Simona Halep, din multe motive, de fiecare dată adăugându-se încă ceva. E un fel de Generaţia de Aur într-un singur om, a rămas în România şi nu s-a mutat în nicio altă ţară în care sportul pe care îl practică ar avea de câştigat. Nu urlă, sau mai bine zis rage, ca Sharapova pe terenul de tenis, nu apare în ţinute sexy pe coperţile revistelor, nu o interesează cum îi stă părul în ziua meciului. E naturală și discretă. Are mâinile reci înaintea fiecărui meci, dar se relaxează după două lovituri, pentru că face ceea ce îi place. Are un stil de joc tehnic și elegant, parcă dansează pe terenul de tenis, trasând unghiuri corecte. E o Nadia Comăneci a zilelor noastre, fără bârnă sau sol, ci cu o rachetă și câteva mingi de tenis.

Într-o țară care parcă ar mânca fotbal pe pâine, în care ,,sportul-rege” ocupă aproape 100% din toate rubricile sportive ale ziarelor sau ale buletinelor de ştiri, în care se pune preţ pe ce tip de maşină şi-a cumpărat un jucător din Liga a II-a, Simona Halep aleargă pe zgură şi construieşte o legendă în tenisul feminin românesc. Game, set, match!

Sursa foto: wikimedia.com

Taguri

Arhiva