Dispare „Jegul”?

Distribuie!

Nu te poți numi student care a trecut pe lângă stația de metrou Politehnica dacă nu ai trecut vreodată prin «Jeg», legendara terasă din incinta complexului Leu. Locul multor întâlniri studențești, plin de amintiri pentru studenți și absolvenți ai UPB sau Jurnalism are, totuși, o mare problemă. Este posibil ca din 16 ianuarie proprietarii să fie evacuați silit în urma unei decizii judecătorești.

Puțini știu că locația a fost mereu ținta unor atacuri, atât din partea altor terase ce-și doreau locul sau erau invidioase, cât și din partea oficialilor facultăților implicate în activitățile din complexul Leu. Problemele au început în 1998: multe reclamații, controale foarte dese, uneori suprapuse, probleme la renegocierea chiriei, incendii, tăierea utilităților, etc. Din 2008 patronii sunt în proces cu cei din conducerea UPB pentru prelungirea contractului. Din acest proces a ieșit decizia de evacuare mai sus amintită.

Ca motiv, de-a lungul timpului, s-a invocat lipsa atractivității pentru studenți, ceea ce s-a dovedit a fi fals, în urma unei petiții ce a strâns un număr de 1000 de semnături într-un timp record. Tot la studenți au apelat patronii și pentru a trece de acest prag al zilei de 16 ianuarie. Un eveniment organizat pe Facebook (https://www.facebook.com/events/420280988041616/) a strâns multe comentarii și idei prin care se încearcă păstrarea localului. Dacă aveți ceva timp, puteți vizualiza pagina evenimentului.

Patronul nu pierde tot dacă nu mai poate folosi locația. Poate muta «Jegul» în altă parte sau poate renunța definitiv la el. Deja deține «Studentpub», foarte aproape de campusul mare al Politehnicii – deși are locația i s-a schimbat de 3 ori în 6 ani  – și are planuri de a lansa un «Studentpub2» în curând. Deci partea financiară este asigurată.

În schimb, studenții vor pierde. «Jegul» nu este același dacă se modifică locația; era atât de aproape de  cămine și săli de cursuri, încât devenise parte integrată a vieții de student. În plus, dacă va fi mutat, cel mai probabil pe locul lui va apărea un alt local, al unei rude sau relație a cuiva din conducere, un local care sigur nu se va ridica la înălțimea celui de dinainte.

Oricum, indiferent de poziția pe care o aveți față de evacuare, faceți-vă timp să treceți măcar o dată prin local dacă nu ați făcut asta până acum. Mai aveți 20 de zile înainte de a pierde șansa unei experiențe unice. Iar dacă sunteți împotriva evacuării, sincronizați-vă vizita cu data de 16 ianuarie, conform evenimentului.

Mihai Maruseac

Sursa foto: wikimedia.org

Taguri

Arhiva

3 Comments

 1. satan
  January 8

  sper sa va inchida, hipsteri jegosi

 2. satan's mother
  January 8

  masoara-ti cuvintele fiule!

 3. anya
  January 10

  terasa aia nu e un loc de hipsteri. Pentru cei de la electronica ( care arareori trag spre hipstereala) e un fel de extensie a caminului la fel ca magazinul de la parter si defunctul club de biliard. Acolo ne duceam sa jucam un whist in ultima ora de bazele electrotehnicii si plecam la ora doua dupa ce am jucat whist remi si rentz toata noaptea. Acolo mai scriai un referat de laborator, te ajuta/ajutai pe cineva cu o problema . Acolo puteai sa mananci oricand un snitzburger. Acolo nu erai niciodata singur. Pentru un student la electronica care sare din partiale in colocvii si din colocvii in sesiune, acolo era locul unde te conectai la undergroundul “ce s-a mai dat anul trecut” acolo gaseai pe cineva care se pricepe la una sau la alta. Acolo am stat si am povestit multe nopti de vara. Acolo iarna ne inghesuiam in fum sa vedem cate un meci. E intr-adevar un loc plin de amintiri iar atmosfera e incomparabila cu alte cantine/baruri din / de pe langa campus

Comments are closed.