Despre oameni vechi și noi

Distribuie!

de Emilian Voaideș

Iată că a trecut un an de când „ne-am luat țara înapoi” și, cu toate acestea, nu putem spune că schimbarea pe care cu toții o așteptam este cea scontată. La exact un an de când a devenit președinte, domnul Klaus Iohannis a reușit să scape de Guvernul Ponta, urmând ca noul Guvern, condus de Dacian Cioloș, să primească avizul Parlamentului mâine (n.r. la data scrierii articolului), 17 noiembrie.

Totul a început de la tragedia din București, de care mulți au profitat, din păcate. Oamenii au ieșit în stradă împinși de mânia stârnită în urma nefericitului eveniment, având, la început, scopuri destul de bine definite. Când Ponta și-a dat demisia, oamenii nu prea mai știau ce vor, așa că, împinși de la spate de alți „binevoitori”, pe lista revendicărilor se adaugă fel de fel de acuze, iar politicienii încep să „piardă teren” în fața unor noi ținte, în special B.O.R.

Cel mai ciudat aspect în privința modului de desfășurare al manifestărilor a fost rapiditatea izbucnirii, dar și a stingerii. Totul s-a oprit când domnul președinte a propus un nou prim-ministru, de parcă ăsta ar fi fost și scopul protestelor în sine. Dar noi nu suntem conspiraționiști, nu?

În fine, totul se desfășoară în ritm alert și iată că duminică, la ora 14:00, noul Guvern de tehnocrați este scos la înaintare. Inevitabil, apar și unele critici la adresa celor propuși de domnul Cioloș, unele dintre ele întemeiate. Astfel, în postul de ministru al Sănătății este propus un tânăr de 29 de ani, Andrei Baciu pe numele lui. La scurt timp se descoperă cariera sa de model, care pare să primeze în fața faptului că el a terminat facultatea de medicină de patru ani, neavând nicio experiență care să îl propună pentru acest post. Criticii tânărului tindeau să se lege mai curând de pozele sale, decât de incapacitatea sa. Din fericire, prim-ministrul desemnat se repliază și retrage propunerea, schimbându-l pe Baciu cu Patriciu Achimaș-Cadariu, Șeful Institutului Oncologic din Cluj.

O altă persoană controversată din noul cabinet este doamna Cristina Guseth, cea care, ca ministru tehnocrat al Justiției, trebuia să aibă studii în domeniu. Sau nu? De asemenea, faptul că Guseth este o apropiată a Fundației Soros a stârnit multe controverse în spațiul public și nu numai. Ulterior, și doamna Guseth va fi retrasă, fiind înlocuită cu Raluca Pană, avocat de profesie și cu experiență în domeniul juridic.

Împotriva lui Petre Tobă, propus ministru de Interne, a fost inițiată o petiție online, cu titlul „MAI bine fără Tobă”. Acolo este specificat faptul că actualul Chestor general a tolerat o serie de abuzuri, în special legate de, celebrele de acum, coloane oficiale. Acuzele ce i se aduc sunt mai multe, dar nu le voi enumera, pentru că cititorii le pot găsi foarte ușor la respectivul link.

Haideți să ne mutăm puțin atenția de la miniștri la primul-ministru. După numirea lui Cioloș, am găsit o știre care a fost cel puțin surprinzătoare pentru mine. Astfel, pe 22 octombrie, cu mai bine de o săptămână înaintea incendiului care a declanșat tot acest joc de domino, Rareș Bogdan, un cunoscut jurnalist de la Realitatea TV, știa deja cine va fi noul prim-ministru al României. Rețineți, înainte ca Victor Ponta să își dea demisia! Poate voi fi acuzat de conspiraționism, dar este un fapt pe care nu cred că îl putem ignora.

Nu vreau să critic pe nimeni înainte de a vedea ce poate face, dar încep să iasă la iveală multe lucruri care mi se par suspecte și nedemne de oamenii care au ieșit în stradă. E trist să știi că ai cerut o schimbare majoră, dar, de fapt, ai pus umărul la o continuare a sistemului pe care ai vrut să-l uzurpi. Numărul parlamentarilor e același, domnul Dragnea îi propune domnului Cioloș să devină membru PSD, iar unii miniștri sunt politruci cu ștate, având multe „misiuni” în zona fostelor Guverne.

Sigur, veți spune că nimeni nu poate schimba totul peste noapte. Atunci, eu vin cu o întrebare: de ce oamenii s-au mulțumit cu asta și nu au continuat să iasă în stradă? Chiar asta era singura doleanță a străzii? Cum rămâne cu pădurile, cu Educația, cu Sănătatea? Probabil timpul va fi cel care ne va răspunde la această întrebare. Până atunci, lăsăm oamenii să își facă treaba pentru care au fost numiți.

Sursa foto: By European People’s Party (EPP presents CAP Document) [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

Taguri

Arhiva