Despre drone și avioane. România versus restul lumii

Distribuie!

de Mihai Maruseac

Nici măcar nu au așteptat să se termine scandalurile legate de accidentul aviatic de luni și cei de la ministerul transporturilor au mai scos un ordin banal și inutil: toate dronele necesită autorizație pentru a putea fi operate.

Motivele invocate sunt ilare de cele mai multe ori sau se puteau rezolva printr-o reglementare mai fină, nu printr-o inderdicție totală. Deci ar trebui să fie altceva în spate. Primul gând: filmările cu drone au permis răspândirea informațiilor despre protestele de anul trecut în timp ce televiziunile tăceau. Recent, câțiva amatori au folosit dronele pentru a filma cum se desfășoară munca în șantierele pentru noile autostrăzi. Aparent, cuiva nu i-a convenit că acest mediu alternativ de informare nu este controlat.

Un alt motiv este faptul că orice autorizație de funcționare necesită plata unei taxe suplimentare. Așadar, se mai creează o modalitate de a aduce bani la bugetul statului din care să se mai poată fura ceva. Probabil, până la finalul anului vor exista legi și pentru mașinuțele teleghidate pe care le mai primesc unii copii drept cadou.

Și, mai am o mică întrebare. Știu că acea companie care a realizat și soft-urile care nu și-au făcut cum trebuie treaba luni – avea câteva drone în construcție și în folosință și existau programe de cercetare în colaborare cu facultățile pe domeniul ăsta (teza mea de master tot pe aici era). Ce se va întâmpla cu aceste programe?

Funcționarii statului dau din nou dovadă că ei trăiesc într-o lume paralelă în care tot ce contează este să taxeze iar când nu pot face asta – să interzică (o situație similară este interzicerea jocurilor de noroc online). În schimb, dacă o activitate semi-legală servește intereselor lor atunci o permit în totalitate (renunțarea la a taxa câștigurile din cazinouri).

Într-o lume în care Amazon livrează coletele folosind drone și Google a inventat mașina care se conduce singură, România iese în evidență prin interzicerea oricărei forme de tehnologie mai avansată. De fapt, nici nu ar trebui să ne mire, dat fiind faptul că s-au dovedit extrem de incompetenți în a o folosi luni.

Taguri

Arhiva