„Deadpool” sau cum să faci o grămadă de „cașcaval” cu un film cu supereroi care șterge pe jos cu filmele cu supereroi

Distribuie!

de Alex Szollo

Îmi plac tipii de la Marvel. Muuult de tot. Am crescut cu Spider-Man, Iron Man, X-Men și toți ceilalți „men and women” înzestrați(te) cu puteri care mai de care mai neobișnuite. Îmi place enorm de mult contrastul dintre ce vezi din partea lor pe marele și micul ecran (în cazul din urmă, serialele în parteneriat cu Netflix, „Daredevil” și „Jessica Jones, fiind bijuteriile coroanei, după mine). Dacă în filme, supereroii sunt colorați și „larger-than-life”, cum zic englezii, sau „mai mari decât viața însăși” în neaoșă tălmăcire, în seriale avem de-a face cu oameni obișnuiți puși în câte-o situație neobișnuită, fie că vorbim de avocatul orb cu simțuri ascuțite ce îi bate pe nelegiuiți de-i ia dracu’, la propriu și la figurat, sau de detectiva super-puternică, alcoolică în recuperare, care încearcă să facă pace cu umbrele trecutului, totul petrecându-se pe un fundal dur și sumbru. De fiecare dată când Marvel experimentează, în ultima vreme, ies chestii super-tari.

Acum vreo două zile, am văzut și ultimul lor experiment, unul aflat în „proces de coacere” de multă vreme. Deadpool, unul din cei mai populari și absolut demenți antieroi din toată istoria Marvel, are, în sfârșit propriul film. Nu, nu o să iau în considerare apariția lui în „X-Men Origins: Wolverine”, pentru că ăla nu e Deadpool! Cum să-i coși gura lui „Merc with a Mouth”, sau într-o adaptare în graiul nostru „Mercenarul cu gură spurcată”?!!!!

Din fericire, filmul ăsta arată că băieții de la Marvel și-au dat seama c-au cam dormit pe ei când i-au cusut gura, pentru că gura aia spurcată face 90% din film. Apropo, dacă te-aștepți să mergi la filmul ăsta pentru poveste, să nu ai așteptări prea mari, pentru că avem aici de-a face cu o poveste destul de liniară. Am văzut jocuri video care par romane de George Martin pe lângă povestea acestui film. Dar, cu toate astea, filmul e extrem de distractiv! Ryan Reynolds dă ceea ce eu cred că e lovitura carierei lui cu filmul ăsta, o „cretineală totală”, cum l-am descris văzând toate trailerele, teaserele, afișele și toată mașinăria absolut genială de promovare care a făcut din „Deadpool” campionul box-office en-titre.

Povestea, că tot vorbeam de ea, e, așa cum am zis, liniară. Avem un pierde-vară slobod la gură, pe numele lui Wade Wilson, jucat de Reynolds, care se ocupă cu tot felul de găinării la limita legalității. La un moment dat, domnul Wade Wilson dă de doamna Vanessa, o tipă tare, la fel de slobodă la gură ca el. Se înfiripă o relație, stricată însă de un cancer foarte nasol. Ca să scape de cancerul ăsta foarte nasol, Wade acceptă să facă parte dintr-un experiment făcut de niște oameni dubioși. Experimentul îl lasă arătând ca o pocitanie(mamă, câte glume pe seama aspectului său fizic face filmul!), dar îi dă abilități de vindecare ca ale lui Wolverine (ciuca înțepăturilor). Devenit Deadpool, protagonistul nostru cu limbaj colorat va porni într-o călătorie la viteză dementă, plină de meta-referințe la alte filme Marvel, sau alte producții cu supereroi în general, și chiar la cariera de actor a lui Reynolds. Miza călătoriei? Repararea mutrei pocite a Mercenarului nostru dereglat la cerebel!

Cea mai mare reușită a celor de la Marvel este meta-umorul. Și dacă înțelegeți filmele cu supereroi, și dacă nu, veți râde cu lacrimi la „dumele” lui Deadpool.  Țin să vă atenționez, filmul se adresează unui public exclusiv matur, fiind plin de glume și aluzii nepotrivite pentru vârste mici, cât o fi de colorat costumul anti-eroului spurcat la gură. Colossus, rusul de oțel din X-Men are câteva scene extrem de reușite. Personajul negativ, Ajax, interpretat de Ed Skrein, cunoscut din „Transporter Refueled” și „Game of Thrones”, este un punct în care filmul parcă scârțâie un pic…însă HOOOLY SHITBISCUIT, toată hârâiala dintre el și Deadpool merită urmărită!

Deci, pentru cei care apreciază filmele cu supereroi, dar și umorul ușor extrem de foarte tălâmb, „Deadpool” va fi o experiență cu multe râsete! Pe mine m-a destins! 4 stele din 5, din cauza lui Ajax, bată-l vina! A, și unșpe din zece pentru marketing!

Sursa foto: wikimedia.com

Taguri

Arhiva