„Curat penal, coane Fănică!”

Distribuie!

de Greta Bogdan

De la 1 februarie, în România, infractorii se pot plimba nestingheriți printre cetățenii onești.

Acest fapt se datorează noilor prevederi ale Codului Penal, care micșorează considerabil pedepsele pentru unele infracțiuni. Iniţiatorii proiectului de lege sunt deputaţii Nicolae Păun şi Mădălin Voicu. Menționez acest lucru, pentru că am fost tare curioasă să știu cine anume a venit cu ilustra idee de a elibera peste 122 de deținuți (numai până la acest moment) și de a-i scuti pe alții de acum încolo de pedepsele date în cazul încălcărilor de lege comise.

Site-urile de știri abordează această nouă reglementare din punct de vedere al consecințelor pe care le aduce, astfel că, „prevederile mai blânde ale noilor norme penale pot duce la eliberarea a peste 6000 de deţinuţi. Activarea noului cod nu înseamnă că pe 1 februarie cei 6000 de deţinuţi vor ieşi pe porţile închisorilor. Dosarele celor peste 31.000 de deţinuţi din România sunt acum analizate caz cu caz de comisii speciale. Celor 6000 de deţinuţi ar putea să li se adauge şi alte câteva mii de puşcăriaşi care ar putea beneficia de legea graţierii dacă ea este adoptată de parlament sau prin Ordonanţă de Urgenţă.” (http://www.gandul.info/)

Printre cei avantajați de noile decizii se află și personaje proeminente ale sferei publice, precum George Becali, George Copos, Mihai Stoica, Cristi Borcea, Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Necolaiciuc şi Sorin Ovidiu Vîntu.

Intrând puțin în esența lucrurilor, aflăm că pedeapsa pentru pedofilie, de exemplu, va fi redusă de la 10 ani (în vechile legi), la maximum 7 ani; pentru prostituție se va plăti doar o amendă, iar furtul și înșelăciunea care erau pedepsite cu până la 12 ani de închisoare, vor scădea până la 3 ani.

Toate aceste consecințe te fac să te întrebi în ce direcție se îndreaptă Justiția și dacă România mai are vreo șansă împotriva nedreptăților care, iată, acum sunt date pe față. Practic, tot ceea ce este injust va fi legal pentru că, oricum, va fi comis.

Unul dintre argumentele care au justificat această modificare constă în faptul că oricum avem penitenciare aglomerate, cu un grad de ocupare de 113% ceea ce... este peste media europeană. Este de neimaginat cum astfel de decizii sunt îmbrăcate în motivări atât de banale și cum adevăratele intenții ale inițiatorilor sunt ascunse în spatele unor legi care încurajează faptele ilicite să se înmulțească.

Așadar, acestea fiind spuse, nu putem aștepta decât eventuale reacții din partea Europei pentru că, oricum...
În ţara mea onoarea-i fleac şi dragostea
Minciună.
Şi-n ţara mea sunt mulţi părinţi ce plâng morminte
Multe...
Şi pribegesc scrâşniri din dinţi...
Dar cine să le-asculte,
Când e minciuna pe amvon şi nedreptatea-i lege,
Când guvernanţii-s de carton
Şi nepăsarea Rege?” (Ion Pribeagu)

Sursa foto: Wikimedia.org

Taguri

Arhiva