de Cătălina Ciobanu
În ultima vreme aud tot mai des în jurul meu „setare de obiective” și „prioritizare” și sunt convinsă că ți s-a întâmplat și ție să te lovești de ele. Poate că ai pățit, asemenea mie, momente când îi spui omului din tine: „sunt conștient că mai am de lucrat la acest capitol al prioritizării lucrurilor din viața mea, dar nu știu de unde să încep, cum să o fac și – care ar fi rostul – dacă atâta timp am rezistat atât de bine așa?!”. Te regăsești? Eu una, cel puțin, deja am ridicat cele două degețele ca în clasele mici și recunosc, nu cu mândrie că mă aflu în categoria vizată.
Mi se întâmplă adeseori când sunt pusă în situația de a mă evalua și de a-mi stabili nevoile în ceea ce privește planul pentru dezvoltarea mea personală să mă lovesc de această mare problemă a prioritizării sarcinilor. Și subliniez că pentru a lucra eficient, dând randament la nivelul maxim de potențial care sălășluiește în tine trebuie mai multă organizare în modul de lucru. Și vrei să te învăț un truc? Totul pornește de la tine, totul este în tine, totul vine prin tine. Crezi că-i greu doar să încerci?
Știu că timpul ți se poate părea de cele mai multe ori un inamic, dar ce-ar fi dacă te-ai juca puțin și l-ai transforma în prieten? Îți surâde ideea? Atunci hai să învățăm împreună cum.
O organizare eficientă depinde mult de agenda în care noi ne notăm fiecare moment al zilei, și timpul pe care îl alocăm fiecărei activități în parte. Poate ți se va părea inutil, dar crede-mă – funcționează – fiind un element necesar pentru a vedea cum îți gestionezi fiecare minut. De asemenea, nu e o rușine să îți faci o listă to do pentru reamintire sau să abordezi oameni care se confruntă cu aceeași problemă. Împreună puteți găsi soluții practice și vă puteți încuraja pentru a fi stăruitori în demersul pe care vi l-ați propus.
Eficiența se măsoară în modul în care prioritizezi task-urile pe care ți le-ai propus și prin productivitatea muncii tale. Așa că nu mai zăbovi niciun minut și treci pe o listă obiectivele tale pentru perioada imediat următoare, pe termen scurt, dar și pe termen lung. Pentru a parcurge traseul, trebuie să cunoști destinația – așa că, fără teamă, evaluează lucrurile pe care îți propui să le duci la îndeplinire.
Descoperă acel moment când dai un randament maxim în sarcinile ce le ai de înfăptuit și explorează-l. Dacă e dimineața, fii mai matinal și profită de energie pentru a începe ziua cu lucrurile importante pe care trebuie sa le treci în revista ta. Dacă e seara, mai taie din ieșirile prea dese cu prietenii și ocupă-te de tine și agenda ta. Nu uita de odihnă, mâncare sănătoasă, sport, dar și acele momente pline de aromă, în care să îți realimentezi rezervorul energiei consumate.
Dincolo de toate, prioritizarea este dependentă de organizarea ta. De foile alea în care îți notezi orice lucru pe care vrei să îl faci, de modul cum îți evaluezi timpul, de pauzele luate la momentul potrivit, de tine.
Nu spera ca se vor schimba toate de mâine. Pentru că te vei mai împiedica pe parcurs; poate vei obosi să notezi, poate nu vei vedea rezultate. Cu toate astea STĂRUIEȘTE! În final, toate își vor găsi un rezultat pe măsură. Și acela va fi o prioritizare eficientă!
Sursa foto: Wikimedia.org