Cultura caută fonduri

Distribuie!

de Alexandra Bogza

Ştiţi mioara aceea animată care se plimbă în fiecare an prin capitală? De prin 2006 îşi împărtăşeşte cu entuziasm, în stânga şi în dreapta, din experienţă şi pasiuni tuturor celor care o întâlnesc. Este vorba despre purtătorul de cuvânt al Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est.

Anim’est este  un impuls prin care creativitatea este promovată şi motivată în interiorul spaţiului cultural. Practic, festivalul mioritic oferă un „pretext” pentru animatori şi pasionaţii de animaţii. Conceput ca un eveniment în care dezvoltarea acestei industrii este văzută prin prisma interacţiunii constructive, nu a durat mult până când Festivalul  Internaţional de Film de Animaţie Anim'est a crescut şi a devenit unul dintre cele mai importante festivaluri de film de animaţie din Europa Centrală şi de Est.

Am adus mioriţa cu porniri animate în discuţie, deoarece Anim’est, împreună cu alte 7 evenimente culturale independente, au aderat unei iniţiative prin care se doreşte implicarea publicului în mod direct în procesul de organizare.

Despre ce este vorba?

Despre prima campanie majoră de crowdfunding din România prin care publicul are puterea de a-şi ajuta festivalul preferat să obţină fondurile necesare. În contextul actual al subfinanţării şi reducerii bugetelor, MyKey iniţiază platforma www.we-are-here.ro prin care se demarează o campanie de popularizare a crowdfunding-ului în România pentru a consolida o alternativă viabilă de finanţare a proiectelor culturale româneşti.

Alături de Anim’est, s-au alăturat iniţiativei şi:

NexT – Festivalul internaţional de film, ediţia 7

Ideo Ideis – Festivalul naţional de teatru tânăr, ediţia 8

SoNoRo – Festivalul internaţional de muzică de cameră, ediţia 8

KINOdiseea – Festivalul internaţional de film pentru copii, ediţia 5

Green Hours International Jazz – Festivalul internaţional de jazz, ediţia 5

Street Delivery – Convertirea peisajului urban în peisaj cultural, ediţia 8

Temps D’images – Festivalul de teatru, dans şi imagine foto/video, ediţia 6

Publicul adoră oiţa şi oiţa iubeşte să se implice direct şi să sprijine dezvoltarea animatorilor români. La fel se poate spune şi despre celelalte festivale-reper care, pentru a încuraja arta cinematografică, teatrală şi muzicală, au aderat acestei iniţiativei „We Are Here”. Ele ies la scenă deschise special pentru a ne spune cât mai sincer: „Suntem aici, avem ceva de spus. Sustine-ţi cultura prin vorbe şi prin fapte”.

Bine, bine, dar ce trebuie să faci de fapt pentru a sprijini iniţiativa?

Odată ce vei intra pe pagina campaniei www.we-are-here.ro şi, odată ce alegi festivalul pe care doreşti să-l susţii, ai două opţiuni: contribui direct cu o sumă care începe de la 5 euro sau poţi achiziţiona afişul campaniei prin SMS, pentru o sumă de 6,2 euro. Susţinătorii vor fi nominalizaţi în cadrul evenimentelor și vor primi afișul campaniei, personalizat cu numele lor.

Cultura nu este o acţiune solitară, ci un act comun în care pasiunea şi sprijinul se reunesc pentru a media evoluţia unei societăţi. Iar acest lucru vor să îl transmită toţi cei care au decis să se implice în această campanie – organizatorii festivalurilor, dar şi cei 474 de finanţatori de până acum. După cum spunea şi Marius Manole, unul dintre actorii care sprijină iniţiativa „We Are Here”: „Ne plângem că avem o generaţie care vine din spate cu oameni care nu mai cred în nimic, nu mai citesc, nu mai au cultură, nu mai au respect, nu mai au repere. Iată că avem ocazia să punem umărul să sprijinim nişte evenimente care tocmai asta îi învaţă: să fie educaţi şi să aibă respect.”.

Taguri

Arhiva