Cosânzeana nu a murit

Distribuie!

de Ariadna Drăgolici

Totul este modern în zilele noastre, stilul de viaţă, valorile pe care le împărtăşim cu comunitatea, aspiraţiile şi mare parte din elementele spirituale sau obiceiuri. Nu îmi explic cum în această lum – modernă – cum spuneam, îşi găseşte locul conceptul de prinţ pe cal alb. În alte ţări nu se percepe ideea asta aşa de intensă cum apare la români.

Ceea ce mă intrigă este că, în trecut, tinerele prinţese nu cunoşteau noţiunea romantică a prinţului, ci erau învăţate cum să fie soţii şi mame, care sunt normele societăţii, ce înseamnă să îţi asumi un rol şi alte învăţăminte necesare oricărei tinere mirese de rang înalt. Cum se face, aşadar, că fetele zilelor noastre aşteaptă un tânăr frumos, pe un armăsar mecanic, să le uimească, vrăjească şi badadim-badadum se şi văd căsătorite?

Băieţii sunt pragmatici, lor nu le pasă de Ileana Cosânzeana când au în faţă balaurul cel fioros. Asta e firesc, nevoia de luptă pentru supravieţuire le este în sânge de secole. Aşa că, ce ne facem cu Cosânzenele care moleşite aşteaptă miraculosul fiu de crai ca de niciunde?

Cred că generaţia noastră nu înţelege realitatea şi cu încăpăţânare crede în lumea de basm în care copiii îşi începeau călătoria imaginară când erau de-o şchioapă. Pentru ei lumea nu s-a schimbat prea mult de atunci, dar ceea ce societatea noastră nu ştie şi nu învaţă este arta compromisului care se practică cel mai bine în relaţia de cuplu.

Compromisul nu înseamnă a renunţa la tot ce ai şi a deveni un fel de slugă fără stăpân, aşa cum e cazul la români, care uneori, fără vreun laţ de gât, îşi pleacă umili capul şi renunţă la orice drept. Compromisul este atunci când îi laşi o bucată din prăjitura ta preferată, fiindcă asta îl va face fericit, iar el te va ţine în braţe mai mult dimineaţa asta, deşi urăşte mirosul noului tău şampon.

Prinţeselor zilelor noastre nu le arde să asculte problemele prinţului, preferă să aştepte ceva mai bun dacă nu sunt mulţumite, dar ar trebui să ştie că a fi răsfăţat şi mângâiat doar cu petale de trandafir presupune un efort şi din partea lor.

Societatea noastră are nevoie de un duş rece, iar fetiţele cu aer de femei ar trebui să înveţe cum să se comporte cu Făt-Frumos, nu cum să se fardeze sau să caute cea mai scurtă rochie posibilă. Dincolo de frumuseţe există doar realitatea, relaţiile nu încep aşa ca în basmele copilăriei şi totul e ca şi făcut. Sunt mai degrabă ca un foc, trebuie să pui lemne ca să aibă ce să ardă, trebuie să pui ceva care să ardă iute, dar să îi laşi aer focului ca să poată respira. După scânteie trebuie să îngrădeşti focul pentru a nu răni pe nimeni şi când flăcările se mai domolesc, trebuie să-l întreţii, ca să nu se stingă. 

Sursa foto: Wikimedia.org

Taguri

Arhiva