Controlorii şi RATB-ul – de prin trafic adunate

Distribuie!

de Nicoleta Diaconeasa

Acesta nu este un articol menit să desfiinţeze sistemul de control folosit de reţeaua de transport în comun din Bucureşti, ci este un mesaj către toţi cetăţenii care merg zilnic cu tramvaiul sau autobuzul.

Am decis să scriu acest text în urma unor incidente păţite pe pielea mea, cum ar zice românul, deci nu vorbesc din auzite.

Sistemul de control care funcţionează astăzi în transportul de uz comun al bucureştenilor este unul dintre cele mai dăunătoare mecanisme care fac să se învârtă rotiţele a ceea ce vrem să credem că se cheamă un stat modern. Cu ce ajută acest sistem buna funcţionare a ţării, cu ce ne ajută să fim mai evoluaţi, sau pe aceeaşi linie de plutire măcar, faţă de alte ţări? Care sunt beneficiile pe care le aduce acest sistem? Banii din amenzile plătite de călători? Scandalurile? Abuzurile la care, nu de puţine ori, recurg aceşti domni distinşi care se numesc controlori? Şi mai presus de toate, cine vrea să urmeze această meserie? Ce spune despre tine această meserie?

În urma acestui şir de întrebări, singurele răspunsuri pe care le găsesc sunt:

 1. Sistemul de control din RATB nu face altceva decât să ţină evoluţia ţării în loc, atât la nivel de mentalitate cât şi de atitudine. În ce ţară evoluată din Europa mai vedem certuri şi scandal în tramvai sau autobuz, pentru că un călător nu are bilet? De câte ori nu aţi asistat la diferite scene între doi sau trei controlori şi un cetăţean care nu şi-a plătit călătoria? Şi nu e vorba de cel care nu-şi validează cardul de transport niciodată şi circulă prin oraş ca pe tarlaua lui, ci de oameni care nu şi-au reîncărcat abonamentul de o zi, sau l-au uitat acasă, sau s-a întâmplat ceva în ziua aceea şi nu au avut o călătorie validă. Modul în care reacţionează domnii controlori? Absurd! Total absurd şi indiferent la orice explicaţie îi este oferită.
 • Exemplul 1: Mă aflam în autobuz cu un coleg, pe linia lui 226, duminica la ora 17:30. Colegului în cauză îi expirase abonamentul de 2 zile, adică în ziua de vineri. În momentul în care ne-am urcat în autobuz, la ghişeul RATB era închis, deci nu avea cum să-şi procure o călătorie validă. Care au fost opţiunile controlorului când l-a prins? Amendă sau poliţia! Dar vin şi întreb, din moment ce ghişeele sunt închise, controlorii ce mai caută duminică seara prin autobuze? Vă zic eu ce caută: fraieri care nu şi-au luat călătorii cu 15 zile înainte, că românul din Bucureşti atâta are pe cap, să-și procure bilete pe RATB cu o lună înainte, în caz de… !
 • Exemplul 2: Mă aflam în autobuz, tot pe linia lui 226, într-o zi în care îmi uitasem abonamentul acasă, iar domnii controlorii mi-au cerut abonamentul sau cardul. Şoc şi groază, nu-l aveam! Ce e de făcut, întreb? Controlorul, tot ce ştie el se rezumă la aceleaşi 2 variante: amendă sau poliţia! Domne’ eşti sănătos? Amendă în condiţiile în care eu am abonament? E atât de greu să verifici după CNP pe nebunia aia de smartphone cu care te lauzi acum că-mi afli şi ce am mâncat la prânz, şi să vezi dacă am abonament sau te mint? Evident… am ajuns să plătesc amendă! Nu vă mai spun prin câte tribunale şi servicii comerciale am trecut ca să anulez acel proces verbal şi să pot să-mi plătesc pentru Dumnezeu amenda aia, în veci şi în pururi! Că… aşa e-n tenis
 1. Cu privire la scandalurile iscate între călători şi controlori, vin şi întreb: cine are plăcerea să asiste la o scenă, de multe ori grotescă şi nesimţit de comunistă, între cele două părţi în cauză? Păi dacă plătim lunar abonament, n-ar trebui să nu fim nevoiţi să asistăm la situaţii de genul acesta?
 • Exemplu: X călătorea de la gară înspre centrul oraşului. Pe la mijlocul traseului, şoc şi groază… controlorii! Greşeala persoanei în cauză – nu avea nici abonament nici călătorie. Corect! Hai să-i rupem gâtul! Domnii controlori ce au făcut? Au pus presiune pe om, prin tacticile bine cunoscute, l-au dat jos, iar în momentul în care au coborât din vehicul l-au înconjurat, unul îi presa umărul cu mâna, iar celălalt stătea zid în spatele lui! Aşteptau să vină echipajul de jandarmi! Nu poliţia, jandarmii!! Să omoare nenorocitul criminal! Păi e posibil aşa ceva? Ori îţi iei bilet, ori îţi dăm o mamă de bătaie să te înveţi minte!
 1. Şi am ajus la beneficiile pe care le aduce acest sistem! Banii din amenzile plătite de călători. Şi nu numai suprataxa
 • Exemplu: Primesc o somaţie de la Judecătoria Sectorului 5, cum că am de plătit o amendă de acum 7 ani! Da, da! La fix, ca omul să nu-şi mai amintească ce şi cum a făcut, şi când vede somaţie de la judecător: „a, păi e grav, mă duc să plătesc!” Problema e că nu e prima somaţie de genul acesta care mi-a venit de la distinsa formă de guvernământ în cauză, şi dacă nu am păstrat chitanţele de acum 100 de ani, mai plătesc o dată, şi a doua oară… pentru că ei au tot interesul să-ţi trimită o amendă pe care să o plăteşti de 15 ori, că de ce nu? Că doar trăim în România, instituţiile statului nu au niciun interes să comunice între ele şi să ajungă chitanţele acolo unde trebuie!
 1. Iată că am ajuns la punctul meu preferat. Deci, cine vrea să urmeze meseria de controlor? Cărui tip de om i-ar putea plăcea să-şi petreacă zilele certându-se cu cetăţenii călători de RATB,  ca la uşa cortului, în plină zi, în văzul celorlalţi călători, pentru 50 de lei? Şi ca să răspund la această întrebare, am să mă folosesc de o anecdotă:
 • Unei prietene, mai de mult, după terminarea liceului i s-a pus următoarea întrebare: „Şi unde vrei să dai mai departe?”. Copila, boemă şi încrezătoare: „La teatru sau... la muzică, ceva cu arte.” La care domnul orăşean din urbea X îi răspunde: „Aaa, păi nu mai bine te faci tu controlor de alimente? Mai iei o şpagă, o amendă... de acolo iese banu’!”

Deci iată ce tip de oameni se fac controlori. Şi noi încă tolerăm acest sistem în România! Tolerăm să stăm sub presiune în momentul în care n-avem 1,30 RON, dar trebuie să ajungem din punctul A în punctul B, tolerăm să fim maltrataţi atât verbal cât şi psihic, înjuraţi sau mai ştiu eu ce alt tip de tratament ne este oferit în momentul în care suntem prinşi fără o călătorie validă. Şi mai presus de toate, tolerăm un sistem prost gândit, care, precum am demonstrat mai sus, e structurat astfel încât să facă pe dracul în patru, numai să plătim amenzi! Nu o dată, de mai multe ori chiar.

 

 

Sursa foto: wikimedia.com

Taguri

Arhiva

13 Comments

 1. Mihai Nita
  July 26

  Existenta controlorilor “prădători” este un simptom al ineficientei si esecului sistemelor de transport public din Romania. Ca sa-mi sustin pozitia, o sa folosesc un exemplu ilustrativ.

  In primul semestru al anului III de facultate am beneficiat de o mobilitate de studiu prin intermediul Erasmus. Tara de destinatie, Spania; orasul, Almeria. Inevitabil, pe parcursul celor 6 luni a trebuit sa folosesc sistemul de transport public pentru a ajunge la cursuri sau evenimente Erasmus sau pur si simplu pentru a explora orasul si imprejurimile sale.

  Trebuie sa spun ca transportul in comun de acolo este organizat impecabil si, practic, nu poti circula deloc daca nu ai abonament sau daca nu iti platesti calatoria pe loc. Urcarea in autobuz se face doar pe usa din fata, validarea cartelei de calatorie se face sub supravegherea soferului si, in cazul in care cartela nu exista/a fost uitata, plata calatoriei se face obligatoriu la sofer. Cei care nu urca prin fata si cei care refuza sa valideze sau sa plateasca sunt pur si simplu dati jos din autobuz de catre sofer. In cazurile extreme, cand e vorba de recalcitranti, sunt chemate fortele de ordine.

  Nu exista controale decat sporadice (o singura data pe luna pe fiecare linie in parte), dar in cazul in care sunt gasite nereguli, nu doar calatorii sunt amendati ci si soferul, pentru ca nu si-a indeplinit responsabilitatile. Astfel, acesta din urma are tot interesul sa fie vigilent si sa se asigure ca toti cei care folosesc transportul in comun platesc. In concluzie, controlorii nu sunt acolo ca sa-i haituiasca pe calatori, ci mai mult ca sa asigure eficacitatea angajatilor companiei ce asigura transportul in comun.

  Eficienta taxarii este numai unul din punctele forte ale sistemului de transport public din Spania. Punctualitatea, confortul si curatenia sunt alte cateva.

  Va las pe voi sa faceti comparatia cu ce se gaseste in Romania.

 2. Alexandra
  July 26

  Imi place ce ai scris aici si….ai mare dreptate. In concluzie, ce facem? Ca dupa o asemenea “trezire” eu zic ca e pacat sa stam deoparte.
  So, what s next ca sa rezolvam problema asta? 🙂 Nu de alta, dar vreau sa ajut.

 3. Ladybook
  July 27

  Problema nu ar fi ca nu m-am gandit atat de departe, ci ca suntem prea putini decisi sa faca ceva. Si drumul e lung si incetosat. Mai precis, nu vad exact care ar fi urmatorul pas…decat poate sa ne adunam mai multi care sa-si exprime dorinta asa clar si frumos ca tine si poate atunci am putea face ceva. Nu degeaba se zice ca unde-s multi puterea creste – in cazul nostru si ideile s-ar multiplica si am reusi sa facem ceva. Deci, cine e cu noi??

 4. Aura
  July 27

  Situaţie: eram în 69 la ora 8 fără 5 minute dimineaţa. Cu o staţie înainte de scoala generală situată la intersecţia cu Mihai Bravu se urcase în troleibuz un băiat cu ghiozdan în spate, imberb. Surpriză: se urcă şi controlorii: băiatul nu avea legitimaţie de transport la el. Controlorii îl tracasează. Ceilalţi călători intervin în sprijinul băiatului, care, după cum se putea observa cu ochiul liber, era elev (elevii călătoresc gratuit). Dacă ceilalţi călători nu ar fi intervenit, elevul, care nu era crezut de controlori că merge la scoală, era obligat de controlori să scoată bani după card ca să îşi achite amenda, aşa cum insistau ei… noroc cu oamenii. Mă bucur când văd că încă mai există spirit civic.
  Oare chiar nu observaseră că era elev: vârsta, ghiozdanul, ora, zona unei scoli, etc.?

  • Ladybook
   July 27

   Hmm, dar elevii nu circula gratuit in Bucuresti. Elevii si studentii au 50% reducere. Eventual ca li se deconteaza apoi la secretariatul scolii sau facultatii asta e altceva, dar ei trebuie sa aiba abonament sau calatorii valide. Nu am mai auzit de aceasta informatie. Categoriile de persoanele care circula gratuit sunt trecute aici pe site: http://www.ratb.ro/reduceri-si-gratuitati.php

 5. Alin
  July 27

  Deja post-urile astea au ajuns in penibil. Am ajuns sa ne plangem peste tot pe internet de faptul ca anumiti controlori au pretentia sa dea amenzi? Voi chiar nu realizati ca va indepartati mai mult de civilizatia pe care o pretindeti.

  Stau de 2 ani in Olanda, si in momentul in care te-a prins controlul fara abonament nu stai la discutii. Ori platesti amenda, ori ajungi la sectia de politie este atat de simplu. Cu masina am luat amenda pentru ca m-a luat radarul cu 101km pe zona limitata la 100km.

  Iar pentru cei care o sa comenteze ca nu e peste tot asa, in Londra daca nu iti platesti amenzile de transport public in decurs de 21 de zile sau faci scandal (tipic romanesc) primesti amenda penala.

  • Ladybook
   July 27

   Nu, nu, nu. Nu asta am vrut sa spun! Problema nu e ca ni se dau amenzi sau ca nu putem sa calatorim gratis asa cum ar visa romanul probabil. Inteleg sistemul de control, inteleg de ce nu e gratis transportul in comun si inteleg de ce se dau amenzi. Problema in Romania este faptul ca aceast sistem nu-l invata pe roman ca trebuie sa-si plateasca abonamentul sau calatoria. Din contra, atitudinea controlorilor il indarjeste sa nu o faca! Da e penibil, e ca un joc de copii prosti, dar din moment ce in situatia asta nu ne putem intelege, raportul calator- controlor nu e ca in Olanda, nu inteleg de ce insistam cu un sistem care da atatea erori si merge atat de prost?! Asta e problema mea. Ca ne-am inchistat intr-un sistem cu care statul tot insista desi el e plin de erori si greseli si la tot pasul se fac greseli de atitudine. Si nu e ca si cum nu as accepta indreptatea atitudinii, dar aparent nici asta nu merge, ca daca ar fi mers, nu am fi ajuns in situatii de genul asta in raportul calator-controlor. Argumentele astea pro controlorii sunt degeaba din punctul meu de vedere, atata timp cat niste masinarii ar putea sa faca in locul lor treaba pe care o fac ei, si chiar mult mai bine, mai eficient si fara atatea probleme. Dar ne place sa ne complicam….

   • Ladybook
    July 27

    Si da nu mi se pare normal ca in conditiile in care ai abonament valid in luna respectiva, chiar daca nu-l ai la tine, sa nu poti dovedi prin alte mijloace si sa ajungi sa platesti amenda. Cam pute sistemul asta in care orice ai face, pe oriunde te-ai intoarce platesti amenzi iar si iar…e hotie cu acte. Imi pare rau, dar nu vad niciun fel de fairness si evolutie in chestia asta

    • rory
     July 28

     Nu te pot obliga sa platesti, daca te ameninta cu politia, esti obligat sa ii astepti 10min, in rest, ei in calitate de controlori nu te pot obliga sa platesti sau sa le dai buletinul.

 6. motolady
  July 29

  Nici eu nu-i sufar pe controlori, dar am rezolvat problema foarte simplu: nu calatoresc ilegal sub nicio forma si evit cat pot RATB-ul.

  • Ladybook
   July 29

   Si eu la fel, dar iata ca sunt si exceptii, se mai intampla accidente si… nu e prea dragut sa nu ai alta forma sa demonstrezi ca ai abonament si sa platesti amenda, doar pt ca ai uitat sa-ti transferi cardul dintr-o geanta intra-alta….

 7. emi
  July 30

  @Mihai Nita

  Asta pentru ca si Spania a inceput sa-si degradeze nivelul de civilizatie si sa impuna legea cu forta.
  Alte tari mai civilizate in care cetateanul isi stie bine rolul(de exemplu Germania, Elvetia, Polonia) nu e asa.
  Intr-adevar si in Germania la autobuze biletele sunt verificate de catre sofer dar sunt validate de fiecare(nu sub supravegherea soferului) iar la metrou nu exista niciun fel verificare. Apar controale, iar deseori tiganii cand sunt prinsi sunt amendati si rupti cu bataia.
  In celelalte 2 de mai sus au loc doar controale sporadice.

  Solutia: Civilizatia nu forta!

 8. emi
  July 30

  Si pentru cei care vor controale peste controale, luati exemplu Ungariei, unde pe langa controalele automate ale biletelor(la metrou), un sistem asemanator celui din Bucuresti mai exista niste popandai care rascontroleaza acele bilete dupa ce treci de taxatoare.

  Tare, zic!

Comments are closed.