Concerned Joe

Distribuie!

de Laura Bisericanu

Xelu, pe numele său real – Berbece Nicolae, este un dezvoltator de jocuri video român. Primul său joc se numește Concerned Joe și îl puteți auzi povestind mai multe despre el la Otaku Fest 2014. Ca să vă deschidem apetitul, un mic interviu.

GEN90: Prezintă-ne puțin jocul, pentru cei care nu îl știu.
Concerned Joe este un puzzle platformer 2D despre un caracter mic și albastru numit „Joe”. El este un personaj într-un joc video, creat de un programator a cărui voce se aude de-a lungul întregii experiențe, jucând rolul de narator, spunându-i lui Joe ce să facă. Acest programator/narator este foarte sarcastic, infectându-l pe Joe cu „IHTMOID”, acronim pentru “I have to move or I’ll die”, boală ce îl face pe Joe să explodeze dacă stă prea mult timp în același loc. Asta îl obligă să se miște constant pentru a se menține în viață în timp ce rezolva puzzle-uri, cu gândul că va scăpa într-un final din acest univers al jocului.

GEN90: La ce se pot aștepta anul acesta cei care au asistat la prezentarea ta de la Otaku Fest 2013?

În primul rând, Otaku Fest este un festival cu tematică japoneză unde se desfășoară mai multe activități, de la proiecții de anime-uri și cosplay până la workshopuri și gaming. Anul trecut am fost invitat pe scenă să vorbesc despre jocuri indie; am dat și câteva premii în materie de programe pentru creearea jocurilor pe parcursul prezentării. Anul acesta voi susține din nou o prezentare legată de jocuri indie (abordând alt subiect) și voi prezenta și o versiune multiplayer alpha a Concerned Joe-ului. Așa că dacă ești pasionat de jocuri (în special de jocuri indie) și ești interesat să te apuci să lucrezi la propriul tău joc, te aștept la Otaku Fest să vorbim despre asta. Uită-te după un pletos cu ochelari.

GEN90: The game that kills you if you stop moving e o satiră la adresa secolului vitezei?

Nu tocmai, ideea de „trebuie să te miști constant sau mori” a venit de nicăieri, ca o mecanică de bază având rolul de a crea tensiune pentru jucător în timp ce încearcă să progreseze în joc. Având în vedere că nu mai văzusem niciun joc care să folosească această mecanică, am zis că mai bine fac eu unul. A pornit ca o idee simplă prototipată într-o versiune flash a jocului făcută undeva în 2011, iar 3 ani mai târziu încă mai adaug elemente noi creând un joc din ce în ce mai complex în jurul acestei mecanici.

GEN90: E in Alpha. Pe cand Beta?

Jocul este în dezvoltare de câteva luni bune, iar o mare parte din timp a fost alocată editorului de nivele care a devenit din ce în ce mai mare și mai complex. Din această cauză, momentan nu există niciun nivel în joc, dar asta se va schimba în curând când oamenii interesați vor pune mâna pe versiunea alpha a jocului, care conține editorul de nivele. Până și eu sunt nerăbdător să joc nivele create de fani.

GEN90: Ce te calcă pe nervi la procesul de construcție al jocului?
Singurul lucru care mă „deranjează” este că jocul avansează destul de încet. Având în vedere că suntem numai doi oameni în echipă, eu și Omar (programatorul din Egipt), producția jocului este destul de lentă. Nu facem asta „full time” pentru că avem și alte lucruri care ne ocupă timpul (facultatea, viața socială, etc…). Faptul că nu avem nici buget nu ajută, așa că toată munca se face „când avem timp liber” și pe favoruri. Dacă am nevoie de cineva să mă ajute cu ceva la Joe, ajut și eu înapoi. Nu există salarii, nu există venituri de niciun fel, suntem în aceeași industrie cu echipe de sute de oameni care creează jocuri cu bugeturi de zeci de milioane de dolari, așadar singura metodă de a fi observat este să creezi un produs de calitate. Îmi e frică de ideea că după ani de muncă, jocul poate fi un eșec total, ignorat de toată lumea, scufundat într-o mare de jocuri mediocre.

GEN90: Care e partea ta favorită în tot acest proces?

Partea favorită, nu neapărat legată de Joe ci de procesul de a face jocuri, este că am ocazia să creez o experiență. Nu este doar un simplu „joc imatur” cum îl văd multe persoane, este combinația perfectă de poze, muzică și videouri într-o experiență interactivă unde ai ocazia să faci parte dintr-un univers creat de mine. Cât timp te joci jocul meu, ești în lumea mea și am ocazia să transmit orice mesaj și să zic orice poveste vreau prin această experiență. Ador să văd oameni care se joacă ceva creat de mine și zâmbesc, asta înseamnă că mi-am făcut bine treaba.

GEN90: Faci asta pentru că ți se pare că e metoda ideală de receptare a unei povești. Te vezi făcând asta și peste zece ani?

Fac asta pentru că sunt de părere că jocurile sunt cea mai avansată formă de media. Îmi place ideea de a crea un univers interactiv ce poate fi explorat de alte persoane. Nu știu ce o să fac în 10 ani, acum aproximativ 6 ani eram convins că o să fiu skater, iar acum 4 ani eram sigur că o sa devin regizor de film… Nu am nicio idee ce o să ajung să fac în următorii ani, dar în viitorul apropiat nu mă văd departe de jocuri.

GEN90: Care a fost primul joc jucat de tine?

Nu îmi amintesc exact primul joc jucat de mine, având în vedere că m-am născut cu un calculator în casă. Probabil ceva din era Supaplex, Lemmings, Another World și Prince of Persia. Mai târziu, mi-am petrecut o mare parte din copilărie jucând Heroes 3, NFS și Counter Strike 1.6, pentru că asta era norma în sălile de calculatoare în România. Plecam de dimineață de acasă și mă întorceam seara, întâmpinat de mama cu mesajul adorabil „dar acasă n-ai calculator?”.

GEN90: Cunoști alți dezvoltători autohtoni de jocuri? Cum ți se pare că se dezvoltă „game developpement-ul” la noi in țară?

În ultimul timp am întâlnit din ce în ce mai mulți developeri de jocuri din România. O mare parte din ei lucrează pentru firmele mari din țară precum EA, Ubisoft sau Gameloft, însă există și alți dezvoltatori indie; puțini, dar există. Kill House Games e un exemplu, băieții din spatele jocului „Door Kickers” care este destul de cunoscut peste oceane, la fel și Pixel Trap; baieții din spatele jocului „Mighty Adventure” , un joc pe mobil care e încă la început dar devine din ce în ce mai cunoscut.

Există mulți developeri de jocuri în România, dar este greu să dai de ei. Nu există multe ocazii să întâlnești persoane noi din industrie. RGDA este o asociație ce merită menționată, are ca scop crearea evenimentelor unde poți întâlni și interacționa cu alți developeri din industrie, atât indie cât și din firme mari.

Sfatul meu, dacă ești developer și vrei să întâlnești alți oameni din același domeniu, este să intri pe Facebook in grupuri de developeri români (există destule), să treci pe la evenimente precum RGDA și Otaku și să intri în vorbă direct cu alți developeri. Hai să generăm mai multă conectivitate în industria asta!

GEN90: Ce avantaje și ce dezavantaje ai avut dezvoltând un joc în Romania și nu în Occident?

Nu contează unde dezvolți sau de unde îl distribui. Oriunde ai fi, tot un calculator folosești și tot pe internet se distribue creația ta. După cum a spus cineva odată, „nu există ocean pe internet”. Cazul Concerned Joe-ului este unul foarte bun. Dovedește că poți face un joc doar tu cu o altă persoană de pe alt continent cu care nu ai vorbit față în față și nu ai văzut-o niciodată. Nu te gândi la resitricții și la ce ar putea să te oprească, pur și simplu apucă-te să creezi ceva și vezi de acolo în ce direcție mergi!

GEN90: Întrebarea inevitabilă: dacă Joe are succes, pleci sau stai?

Faptul că plec sau stau este irelevant. Dacă Joe are success, voi folosi popularitatea pentru a mă adresa unui public mai mare și ca să încurajez lumea să creeze experiențe interactive, să arăt oamenilor ce pot să facă jocurile și să îi învăț pe alții ce am învățat eu din toată experiența asta. Dacă Joe are succes, o să investesc toate resursele într-un proiect mai mare și mai bun. Până la urmă, scopul meu în viață e să fac lumea fericită, să creez cu atenție și să comunic o experiență prin arta mediului interactiv numit „jocuri”.

GEN90: Unde poate afla lumea mai multe despre Concerned Joe?

Versiunea Alpha „Early Access” a jocului este valabilă pe www.concernedjoe.com . Pentru cei interesați de industrie/jocuri indie care vor să vorbească cu mine, ma pot găsi pe nick@thoseawesomeguys.com , twitter @xelubest sau chiar pe skype: „xelu_best”.

Sursa foto: Wikimedia.org

Taguri

Arhiva