Cât să-ntindem coarda? – de David Lodge

Distribuie!

O sa ne întoarcem sâmbăta aceasta la ironia britanică, de care se pare că m-am ataşat destul încât să-mi continui lectura cu romane de-ale lui David Lodge. De data aceasta, ţinta britanicului e religia, în special cea catolică. Rigiditatea şi tradiţionalismul ei sunt punctele în care loveşte Lodge. Mai mult, chiar credincioşii sunt atât de orbiţi de concepte abstracte precum „rai” şi „iad”, „păcat major / minor”, încât au o viaţă plină de teamă faţă de ce va urma după moarte. E nevoie de evoluţia omenirii şi de schimbari majore la nivelul bisericii încât să ajungă să-şi pună semne de întrebare asupra vieţii de zi cu zi pe care o duc.

„Cât să-ntindem coarda?” („How far can you go?”) a fost publicat în 1980 şi dezbate problemele pe care un grup de englezi catolici le întâlneşte încă din studenţie (pe la începutul anilor ‘50) şi continuă până în zilele de maturitate (cea de-a doua jumătate a anilor ‘70).  Astfel, personajele se confruntă cu probleme precum: căsătoria, contracepţia, adulterul, boala, mâhnirea şi schimbările din Biserica Catolică aduse de cel de-al Doilea Consilu de la Vatican şi enciclica papală împotriva contracepţiei, Humanae Vitae (1968).

Titlul însuşi are două înţelesuri: unul se referă la cât de mult să întinzi coarda cu un membru de sex opus înainte de căsătorie, iar celălalt se referă la dezorientarea în faţa schimbărilor radicale ale Bisericii. În anul 2012 nici una dintre cele două întrebări nu îşi mai au rostul, ştim prea bine cât de „mult” ne mai interesează ceea ce decide biserica, şi nici macar moralitatea nu ne mai da bătai de cap.

Romanul este o satiră amuzantă ce înfăţişează catolicii încercând să facă faţă tinereţii, dorinţei sexuale şi lumii moderne cu regulile ei stricte despre evitarea plăcerii, ruşinii de a nu-l dezamăgi pe Hristos şi pe Fecioara Maria şi fricii de Iad. Conturează de asemenea şi aspectul în care pierderea credinţei duce la dezorientare şi tristeţe.

Printre protagonisti se numară un homosexual (Miles), o călugăriţă (Ruth), o depresivă care nu îşi găseşte locul şi religia (Violeta), un doctor (Edward) şi soţia sa, iniţial asistentă (Tessa), un profesor de literatură (Michael), o hedonistă (Polly) şi alte trei soţii (Angela, Miriam, Dorothy) care se definesc doar prin ceea ce fac în planul familial.

Pentru mai multe detalii şi surprize oferite de cartea lui Lodge, va recomand să o citiţi şi vă garantez că vă va plăcea.

Anda-Diana Marin

Sursa foto: polirom.ro

Taguri

Arhiva

One Comment

  1. Madalina
    August 27

    Interesant subiect! O sa mi-o trec pe lista de citit! Multumim pentru recomandare.

Comments are closed.