Ați auzit de discursul instigator la ură pe motive religioase?

Distribuie!

de Alexandra Nadane

Puțin probabil.

Sau poate că ați auzit, dacă ați citit Pactul Internațional cu privire la drepturile civile şi politice al Națiunilor Unite din 1966, care prevede că „Orice îndemn la ură naţională, rasială sau religioasă, care constituie o incitare la discriminare, la ostilitate sau la violenţă este interzis prin lege”. Sau numeroasele prevederi din legislația internațională și europeană în privința discursului instigator la ură pe motive religioase.

Ați auzit vreun discurs instigator la ură pe motive religioase?

Poate nu ați știut că se cheamă așa, dar sigur ați auzit. Practicarea discursului instigator la ură pe motive religioase este un sport care are șanse să ia locul fotbalului – că la asta ne pricepem mai toți românii. Începând cu patriarhul BOR și profesorii de religie până la tradiționala băbuță care îi pune la punct pe tineri – de cel puțin 150 de ani, este mult loc de fluierat, huiduit, înjurat, amenințat. Ba chiar și bătut, dar nu despre asta doresc să scriu acum, căci, din fericire, nu s-a ajuns decât în rare cazuri acolo.

Cum vă sună titlul de articol de opinie sau analiză „Necredința Preanecuratului Daniel” ?

Cum vă sună următorul comentariu la acest articol: „Urgia neagră s-a abătut asupra României. Lăcustele negre (popii,dascălii, călugării, prof. de religie etc) s au înmulțit necontrolat și au început să afecteze culturile (economia României) și oamenii. Înmulțirea extremă a acestor insecte a provocat moartea sistemului sanitar și a sistemului de învățământ, aducând astfel "întunericul" asupra României. Moartea celor două sisteme, mai ales cel de învățământ, a provocat condițiile favorabile dezvoltării acestor Lăcuste Căpiate. Religia a devenit o amenințare la adresa românilor” (copy-paste, e limbajul și ortografia autorului) ?

 

Sunt doar două exemple dintre articolele și comentariile zilnice care sunt construite nu pe prezentarea unor argumente verificabile, consistente, contextualizate corect, ci pe emoții.

„Biserica e de vină! Preoții sunt de vină! Profesorii de religie sunt de vină!” Este o adevărată luptă de clasă, o reiterare a luptei din anii 50 în care burghezia, moșierimea, chiaburii, clericii, călugării, foștii membrii ai partidelor politice istorice erau categorii care trebuiau zdrobite pentru a se putea împlini binele promis de ideologia comunistă.

La începutul săptămânii a fost postat pe Youtube clipul Epic Show legat de protocolul MEN-BOR, găzduit de o televiziune importantă și un cotidian foarte important din România. Anost din punct de vedere al prilejului de a avea ceva nou de comentat, protocolul nu este decât o aducere la zi a multor protocoale de colaborare între cele două instituții și unul dintre miile de protocoale pe care le semnează anual fiecare dintre aceste două instituții cu altele. Dar Epic Show-ul care i-a fost dedicat a fost un succes. Pentru că s-a înjurat cât s-a putut, fără argumente, dar tare. Nu pun linkul la el, căci nu cred că vizionarea lui este cel mai sănătos lucru. Dar o să dau câteva citate.

„Scârbă de religie ortodoxă“, preoţii sunt „viermi paraziţi ce cresc pe oameni precum cancerul”, credincioșii ortodocşii sunt „analfabeţi, tâmpiţi şi mulţi”. „În clipa în care o să vă târâţi hoiturile peste copiii nostri în şcoli, să le vomaţi laturile Creaţiei, asteptaţi-ne pe noi să dăm buzna peste voi în căcatele voastre de biserici şi să vă predăm evoluţia cu torţe în mâini”.

Discursul din acest clip, întrerupt cât se poate de des de beep-uri care înlocuiau o vulgaritate, ce este oare dacă nu instigator la ură? Și, precum în n exemple de acest tip, într-o Românie europeană nici un activist pentru drepturile omului nu are nimic de zis despre asta.

Sper ca lipsa de atitudine față de discursul instigator la ură să nu se traducă într-o apreciere pozitivă din partea opiniei publice. Ar însemna că ne confruntăm cu o problemă serioasă în privința respectării Drepturilor Omului.

Imaginați-vă pentru o clipă că această emisiune ar fi avut altă țintă și ar fi folosit aceleași cuvinte pentru orice alt grup social: doctori, profesori de filozofie, muncitori, oameni politici, romi, ruși, americani, musulmani, chinezi, evrei, arabi, unguri, sârbi, bulgari, ucraineni, homosexuali, heterosexuali, bătrâni, adventiști, catolici, greco-catolici, persoane cu dizabilități, infractori, sportivi ori altă categorie etnică, religioasă sau socio-profesională. Ce credeți că ar fi urmat după?

Honore de Balzac spune că ura nu calculează, nu cugetă niciodată și nu lasă loc rațiunii să se exprime. Nu cred că vom găsi niciodată soluții reale și ne vom priva singuri de beneficiile unui dialog onest, dacă ne comportăm în societate ca în tribună, strigând cu ură împotriva a aceea ce nu ne place.

Taguri

Arhiva

One Comment

Comments are closed.