Ad Devourers, unite!

Distribuie!

de Andreea Vlaicu și Iulia Șomcutean

Foto: Iulia Șomcutean

Pentru că ne place să venim cu amănunte chiar din mijlocul celor mai interesante evenimente, nu puteam lipsi tocmai de la Noaptea Devoratorilor de Publicitate 2013. Cea de-a 18-a ediție a avut loc la Cinema Patria, unde, timp de 8 ore, atât pe 15 cât şi pe 16 noiembrie,  amatorii de publicitate au avut ocazia să urmărească peste 300 de spoturi din toate colțurile lumii.

În deschidere, atmosfera a fost întreținută de Dj Mongol, astfel încât cei prezenți în sală au avut parte și de un show muzical pe ritmuri electronice. Mai departe, am putut urmări  un moment de stand up comedy, susținut de Mihai Bobonete, un antreu pentru devoratori chiar înainte de  festinul publicitar.

DSC_0205Probabil mulți dintre voi ați fi tentați să vă întrebați următorul lucru: De ce ar plăti cineva să meargă la un astfel de eveniment, având în vedere că în fiecare zi, oriunde ne-am afla, suntem bombardați cu reclame din toate părțile în mod gratuit și chiar ostentativ? Ei, bine, răspunsul nostru sună cam așa: cu siguranță atmosfera de la un astfel de spectacol este cea care merită fiecare bănuț! E plăcut să vezi o mulțime de oameni trecând simultan prin aceleași stări ca și tine, aplaudând frenetic în semn de apreciere față de creativitatea persoanei care a gândit un anumit spot.

Noaptea Devoratorilor de Publicitate ia pulsul industriei la nivel internațional și reunește sub cupola sa genuri diverse, plecând de la spoturile clasice până la cele neconvenționale. Evenimentul este accesibil publicului larg, vizându-i în special pe entuziaștii publicității, care privesc dincolo de scopul comercial al reclamelor și urmăresc componenta artistică a acestora. Altfel spus, este un spectacol creat de iubitorii de publicitate și dedicat  celorlalți iubitori de publicitate.

Pentru voi, cei care nu ați reușit să fiți acolo, ne-am hotărât să relatăm evenimentul ca și cum s-ar desfășura chiar acum în fața voastră, cu toată forfota din jur.

În sala de cinema se face întuneric beznă, mulțimea se liniștește, iar proiecțiile încep. Cum momentan rulează un intro, cei prezenți așteaptă cu ochii ațintiți la marele ecran ca primele spoturi publicitare să fie servite. Pe fundal încă se mai aud zgomotul de fond, pungi de popcorn foşnind sau ronțăit de nachos. După două-trei spoturi, grupul de entuziaști din dreapta noastră își termină gustările și zgomotele se estompează.

Producțiile românești le recunoști instant (nu pentru că la început se afișează țara de proveniență), ci fiindcă toate au în comun o idee faină care se pliază perfect pe întâmplările din viața reală. E drept că și un decor inspirat din poveștile de Crăciun poate impresiona și sensibiliza. Cei de la Cartier însă, au făcut, din păcate, o asociere mai puțin fericită în momentul în care în basmul lor au introdus un brad împodobit doar cu bijuteriile lor scumpe. Mai mult decât atât, în scenă apare și un pui de leopard încrustat cu diamante care mai apoi se suie în vârful bradului. Execuția este remarcabilă însă se abate de la ideea de sărbătoare de iarnă pe care o avem cu toții în minte atunci când vedem un pom de Crăciun.

DSC_0185La prima pauză, lumea se încolonează frumos la ieșirea din clădire unde se fumează, se vorbește zgomotos și se râde copios pe baza reclamelor tocmai vizionate.  Profitând de ocazie, ne dezmorțim și noi puțin picioarele, după care ne întoarcem la locurile noastre de la balcon pentru un calup nou de spoturi și idei din ce în ce mai interesante.

Maratonul continuă și multe spoturi ni se derulează prin fața ochilor, dar, dintre cele românești, unul ne atrage atenția în mod deosebit. E vorba despre  un individ care deschide o sticlă de bere, iar în interiorul capacului scrie „Ai câștigat o mașină de 500 CP!”. Din cale-afară de fericit, omul este nerăbdător să ia în primire super-mașina, însă aceasta se dovedește a fi un camion. Premiul este mare într-adevăr, chiar mult prea mare, ceea ce-l face să fie total   nepractic pentru cuplul entuziasmat care ajunge să treacă prin câteva peripeții din cauza lui. Uite așa i se transmite consumatorului român, vânător de concursuri și oferte speciale că berea se bea pentru gust și nu pentru promoții.

Reclamele difuzate anul acesta s-au remarcat fie prin mesajul transmis, fie prin tehnica de realizare, iar la aceste elemente s-au adăugat doze generoase de umor și emoție. Produsul final? O noapte albă plină de bună dispoziție pentru toți devoratorii.

Taguri

Arhiva