25 de ani – Schimbare sau nu?

Distribuie!

de Mihai Maruseac

Într-un final, s-a terminat campania electorală. În câteva ore vom avea rezultatele finale dar deja câștigătorul este preconizat. Oficial, în această memorabilă zi în care s-a născut autorul imnului național, românii au votat cu bunul simț, cu lucrul bine făcut, cu onoarea și cariera construită pe progres și nu pe furt și minciună.

Dar, lăsând câștigătorul oficial deoparte, trebuie să recunoaștem că o asemenea campanie urâtă, fondată pe 2 ani de ură și manipulare, nu are doar un câștigător și un singur pierzător. Pentru că nu doar Ponta și PSD-ul au pierdut la propriul joc dar și alte componente ale vieții sociale din România. Prin suportul oferit premierului candidat, BOR și-a dinamitat ultima fărâmă de încredere pe care o mai avea prin țară. Au încercat ei azi să ajungă înapoi cu picioarele pe pământ încercând o schimbare de perspectivă dar nu cred că le va ieși: încrederea se câștigă greu și se pierde mult prea rapid. Despre media nu mai zic: ei au început să fie în pierdere de când au început să ignore protestele de anul trecut alegând calea manipulării. Au mai pierdut artiștii și oamenii de cultură care au susținut cadidatul care și-a plagiat întreaga existență.

Au câștigat în schimb românii: „președintele care unește” ne-a unit într-adevăr. Împotriva lui și împotriva unei campanii construite doar pe ură și minciună. Diaspora și țara au votat împotriva lui pentru că în cei 2 ani de când avea puterea nu a reușit nici un proiect real pentru societate. Au votat împotriva lui pentru eșecul de a repara problemele de la votul din primul tur. Au votat împotriva lui pentru neparticiparea la dezbaterile electorale. Și au câștigat. Tinerii și utilizatorii de Facebook (deși nu sunt categorii disjuncte), au demonstrat că a sosit timpul pentru schimbare. De fapt, au demonstrat mai mult: în anii viitori, ei vor fi cei care vor ataca dur orice abatere de la normalitate, orice încercare de a ne întoarce de la „lucrul bine făcut” la ură, corupție și minciună.

Campania și alegerile s-au terminat dar acum vine perioada cea mai grea: prin iresponsabilitate, guvernul Ponta a dinamitat economia țării: nu avem buget pe 2015, pomenile electorale au cazuat goluri imense. Atât noul președinte cât și guvernul vor trebui să lucreze pentru a rezolva această situație nefastă. Vor trebui să lucreze împreună pentru a reduce ura existentă între diverse grupuri de români. Vor trebui să facă față agresiunii Rusiei, televiziunilor care vor manipula în continuare, noilor modificări în ecosistemul politic. Se anunță vremuri interesante dar și vremuri în care studenții, tinerii și oamenii cu internet nu mai sunt manipulabili, nehotărâți și impasibili. Dimpotrivă, orice abatere de la normalitate va fi aspru sancționată de acest grup care a dovedit că deține o putere destul de importantă.

 

Sursa foto: wikimedia.org

Taguri

Arhiva