10 reguli

Distribuie!

de Tatiana Mocanu

M-au surprins numeroasele site-uri/ reviste care publică articole/ video-uri cu titluri 1, 2, 3, 4..10 reguli de urmat.

Ca o mențiune principală se prezintă un fel de prim instinct care se raportează la setea de a avea o viață și un timp ideale, ca la carte, urmând toate regulile cu precizie. Suntem oameni, suntem adepții ordinii, ai exemplelor, ai bunăstării, ai împlinirilor materiale, personale, profesionale și spirituale. În oricare dintre acestea dorim să ne lăsăm amprenta, să donăm în scris (dacă se poate) pașii care ne duc spre succes, spre mai sus, ori acele reguli menite să ne ajute în eliminarea riscurilor și greșelilor.

Revenind la titlurile „inspiraționale”, probabil că atunci când decidem să accesăm un articol de genul acestuia, ne așteptăm ca, la final, să aplicăm regulile respective cu punct și cu virgulă, sperând să ajungem la rezultate deosebite fără a ne confrunta cu obstacole sau nereușite. Ei bine, rândurile pe care le expun sunt doar de a sugera necesitatea de a ne personaliza și de a ne crea propriile principii/reguli, în acord cu preferințele, nevoile și cu realitatea noastră.

Ultimele titluri citite se refereau la „Cele 10 reguli pentru a cuceri un bărbat”, „10 reguli să fii o femeie de succes”, „10 reguli care îți fac viața mai ușoară” etc., însă mai intrigant decât sinteza titlurilor respective a fost să extrag reguli din obișnuite discuții la diverse petreceri sau activități din viată de zi cu zi.

De curând, aflându-mă la o cină cu tematică internațională, o tipă de naționalitate învecinată cu a noastră mă întrerupe în timp ce beam apă încercând să îmi explice ceva. La gândul că tinde să mă întrebe de ce nu beau vodkă, ceai, ori altele, îi precizez dinainte că îmi este sete și că am nevoie de apă. În continuare, îmi reține paharul și începe să îmi povestească că „nu este bine să consumi acest lichid în timp ce stai în picioare; este regulă, să cauți pe Internet.” Pe moment i-am răspuns că nu șiu dacă ar trebui să fiu serioasă sau să râd, dar și dacă ar fi adevărat, câți dintre noi cunosc și cred în validitatea acestui aspect?

Iată cum exemplul de mai sus sugerează că și formula „a fi Toma Necredinciosul” uneori se poate susține, iar alte ori ba (așadar, o altă regulă care nu se adeverește a fi mereu regulă, de ce să depindă oare?). Personal, mă gândesc ce să fac în cazul în care nu găsesc o explicație plauzibilă pentru fiecare situație și asta pentru că nu am nicio idee de cum ar fi mai bine să acționez la un moment dat. Se spune că: cele mai strălucite idei îți apar în minte la duș; Într-adevăr, ne putem alege cu idei nemaipomenite, dar nu este aplicabilă tot timpul; să comparăm cu un brainstorming și să analizăm care activitate se declară a fi mai productivă din punctual de vedere specificat?

De multe ori suntem invitați la evenimente, proiecte și suntem anunțați printr-un text frumos încadrat pe invitație sau pe afiș despre codul vestimentar impus: „ținuta x”, ”fetele trebuie să poarte tocuri” etc, dar, deși nu vrem să abordăm stilul acesta, acolo întâlnim parteneri de proiecte, trupe preferate, colegi adorați; prin urmare, nu vom mai merge, nu ne vor mai primi? Un amic chiar îmi povestește cum ne scufundăm în steoretipii și tindem să fim mai atenți la scama de pe gulerul de la pardesiu, evitând să acordam mai multă atenție conținutului de valoare și să trăim/să purtăm eleganța pe placul, confortul și în unicitatea noastră.

Dat fiind faptul că am studiat Comunicare și Relații Publice, un subiect pe care am fost întotdeauna interesată să îl înțeleg și apoi să îl și practic cât mai bine, se referă la vorbitul în public. În mod cert, research-ul cu titlul „Public speaking” m-a dus până la x reguli ale vorbitului în public despre care mi-am dat seama că sunt inutile din momentul în care colapsurile mele erau diferite de ceea ce se menționa în respectivul „decalog”, ba mai mult – poate că în timpul unui discurs efortul meu ar fi concentrat asupra reamintirii „regulilor” și nu a ceea ce aș avea de spus.

Prin urmare, este bine să înțelegem sfaturile, exemplele și modelele întâlnite ori oferite și să le adoptăm în măsura preluării corecte și nu a încercării de aplica ceea ce alții gândesc că ni se potrivește. Nu toate „regulile” (nu extindem discuția către cele oficiale) sunt făcute pentru a se conforma așteptărilor noastre sau pentru a fi general valabile; același lucru se întâmplă și în cazul raportăriilor sale numerice: „una, două… sau mai multe”.

Sursa foto: Wikimedia.org

Taguri

Arhiva