Voluntariatul – un stil de viaţă

Distribuie!

Încă de mici copii, ştiam că este bine să ajutăm pe cel de lângă, că este frumos dacă o ajutăm pe Tanti Floarea să treacă strada, că facem un bine dacă plantăm cu Nea Vasile flori în grădina blocului sau dacă plimbam căţelul doamnei în vârstă de la ultimul etaj. Toate acţiunile acestea, după ani şi ani, se pot contura într-o adevărată carieră de voluntar.

Ideea voluntariatului este de a face un bine altcuiva fără a fi răsplătit în vreun fel; partea mai bună este că nici nu îţi doreşti să primeşti ceva în schimb. Pur şi simplu ajungi să vrei să fii voluntar în cât mai multe organizaţii şi să simţi plăcerea de a ajuta. Ceea ce este şi mai frumos este că indiferent de vârsta pe care o ai, poţi deveni voluntar într-un domeniu sau altul.

Chiar dacă 2011 a fost anul European al Voluntariatului, voluntarii nu există doar un an şi apoi dispar. Voluntariatul devine uşor-uşor, un stil de viaţă, o acţiune pe care o practicăm zi de zi, fără să ne gândim la asta ca la un gest altruist, ci pur şi simplu e ceva firesc.

În România, ideea de voluntar nu a existat. Dacă erai şcolar, erai obligat să ieşi să plantezi un copăcel, fiindcă altfel educatoarea sau diriginta, avea grijă să te pedepsească în vreun fel sau erai răsplătit cu un punct la ultimul test dat, ceea ce face ca acţiunea să nu fie în sine una voluntară.

În ultimii ani, au apărut tot mai multe ONG-uri care asigură un cadru propice dezvoltării conceptului de voluntar şi creşterea unor oameni care să aibă clar în minte ce înseamnă să fi de ajutor comunităţii.

Ceea ce trebuie ştiut de la bun început este că activitatea întreprinsă în calitate de voluntar te îmbunătăţeşte. Poţi căpăta experienţă şi asta înseamnă îmbunătăţirea părţii profesionale, poţi descoperi noi hobby-uri aducând un plus vieţii personale şi îţi aduce fericire şi amintiri pe care nimeni altcineva nu le va avea.

Dacă eşti elev de liceu, există numeroase activităţi de voluntariat şi în mare parte sunt în domeniul ecologiei, ajutării elevilor mai slab pregătiţi sau care au nevoie de ajutor. Cel mai bine este să te implici în proiecte, mai ales dacă nu ai mai făcut asta şi dacă îţi va plăcea, vei putea continua cu aceeaşi organizaţie sau poţi căuta alta. Printre ONG-uri pot numi: Euro 26, Şcoala de Valori – ambele pun accent pe educaţia non-formală, Even΄thor se ocupă de evenimente şi cu siguranţă veţi găsi ceva potrivit fiecăruia după o simplă căutare pe internet.

Pentru studenţi există organizaţii studenţeşti în funcţie de profilul facultăţii şi voi numi câteva: VIP, AIESEC, PRIME, ADVICE, ASCIG etc. De obicei, la începutul anului universitar, vin la facultate şi te îndeamnă să te înscrii. După ce treci de procesul de înscriere, ajungi voluntar şi poţi experimenta şi greşi până vei învăţa cum trebuie să faci lucrurile corect.

Aşa că pune-te pe treabă! Fă-ţi un bine şi ajută-i pe ceilalţi!

Ariadna Drăgolici

Ilustrație de Cristina Stan

Taguri

Arhiva

4 Comments

  1. Mihai Lazar
    August 31

    Bravo! Bine punctat, bine scris. Dar pot fi de acord cu tine doar pana la un anumit nivel de exploatare a voluntariatului. Defapt munca voluntara din ONG difera de munca voluntara pe care o facem ajutand-o pe batranica X sa traverseze strada. Aceasta diferenta se manifesta in urmatorul fel:

    Cand ajutam pe cineva sa treaca strada, sau plantam un copac la noi in gradina blocului, sau plimbam catelul doamnei de la ultimul etaj, sau mergem pana la Buzau iarna sa dam o “lopata de ajutor” caci avem case sub zapada ca efect al neplantarii voluntare a copacilor ba chiar a taierii lor cu inconstienta, fac defapt un gest umanitar si de solidaritate cu oamenii care ma inconjoara si care chiar au nevoie de asta, nimic rau aici. Problema este cu ONG-urile care, real vorbind desfasoara o activitate economica. Ei bine, un grad ridicat de voluntariat in aceste ONG-uri(nu chiar toate) duce la o falsificare a pretului muncii prestate de noi. Nu vreau sa spun ca voluntariatul in ONG-uri nu este bun, ba chiar sustin ideea dar doar ca o rampa de lansare pentru viata noastra profesionala altfel va tinde catre o exploatare a muncii prestate si neplatite.

    O problema este reprezentata si de legislatia din Romania care permite foarte usor ONG-urilor sa faca evaziune fiscala, pentru ca defapt in cadrul acestor asociatii exista flux de bani dar nu exista profit. Intrebarea primordiala este pe ce se cheltuiesc acesti bani? Daca asa zisa munca voluntara duce la castigarea acelor bani dar ea nu este platita.

    Vreau sa atrag atentia asupra limitarii voluntariatului, adica voluntarul sa fie direct constient cand se afla pe o treapta de invatare si cand defapt presteaza o munca care genereaza bani si care poate fi platita, astfel sa fie evitata exploatarea(cam asa ceva se mai intampla si prin internship-uri, deci mare atentie la prestarea muncii neplatite).

    Si nu mai sunt de acord cu tine sa faci publicitate anumior ONG-uri in acest articol.

    Ma bucur ca ai adus in discutie acest subiect pentru ca ai dreptate, numarul ONG-urilor chiar a crescut in ultima vreme.

  2. Ariadna
    August 31

    Am pus cateva nume ale unor ONG-uri pe care le-am cunoscut eu, cu care am intrat in contact de-a lungul timpului. Sunt ca un punct de pornire pentru a cauta un ONG in care sa te regasesti, fiindca este foarte important sa impartasesti valorile organizatiei din care faci parte.
    Plantatul copacilor in gradina sau a floricelelor pe campie, pot fi pe de-o parte activati independente, pe care sa le faci tu, fiindca vrei sa faci gradina frumoasa sau poti sa le faci in cadrul unui proiect al unei organizatii. Poti fi platit ca gradinar, dar ai vrea sa faci asta toata viata? Nu. Ai vrea sa te relaxezi, sa te distrezi, sa cunosti oameni noi, sa-ti omori tmpul.
    Ideea e ca tu oferi un serviciu, iar ONG-urile ofera cadrul propice devoltarii unui hobby sau te invata cum sa depasesti obstacolele, fiindca aici nu te concediaza nimeni daca gresesti.
    Asta e parerea mea. Am simtit nevoia sa raspund comentariului tau. Oricum, lumea asta se infasoara stras in jurul banilor, asa ca elementul financiar va exista mereu ca obiectiv principal, dar ONG-urile nu sunt societati comerciale si uneori poti da de oameni buni, dornici sa te invete cate ceva.
    Mai dureaza pana o sa fim voluntari cu sange altruist, dar pana atunci, putem ajuta sistemul sa creasca.

  3. Mihai Lazar
    August 31

    Multumesc pentru raspuns!

    Da, juridic nu sunt Societati Comerciale, dar tot exista activitate economica, nu e neaparat sa fie scris intr-o lege.
    De acord, sa creasca sistemul, dar sa fie unul propice pentru a invata si pentru a putea sa te dezvolti.
    Eu personal vreau sa fiu fermier, dar probabil ca cei care voluntariat pe pozitii de project manager prin ONG-uri nu vor asta, cred ca ar vrea mai de graba sa primeascu un anumit procent din veniturile asociatiei.

    EX: AIESEC – 31.12.2009 – Venituri totale(pe anul 2009) din activitati fara scop patrimonial – 457.232 RON adica 9.029,06 EUR/luna la cursul de atunci. Eu ca si voluntar ma intreb pe ce se cheltuiesc acei bani. Doar pe protocoale? OK, facem voluntariat, dar nu cumva am putea sa si fim platiti pentru eforturile noastre? Nu cumva pe proiectele noastre castiga altii niste bani?

    Asta vreau sa subliniez prin comentariile mele. Incuranjez voluntariatul, sunt voluntar si coordonez voluntari. Stiu ce inseamna, dar hai sa vedem putin peste cortina din fata ochilor.

  4. Marius Dragolici
    September 4

    “sa te distrezi, sa cunosti oameni noi, sa-ti omori tmpul.” cred ca ai spus esentialul. Este bine daca ai timp de pierdut. In rest, intotdeauna au existat tazboaie dorite de o industrie sau alta si entuziasti carora le-au placut sloganele si au plecat pe front. Succes pe al tau !

Comments are closed.