The Dark Knight Rises sau despre puterea unui simbol

Distribuie!

Tocmai am venit de la cinematograf, unde, pentru aproape trei ore care-au trecut pe nerăsuflate, m-am pierdut în Gothamul imaginat de Christopher Nolan pentru finalul epic al trilogiei sale cu Batman, The Dark Knight Rises.

Acest Gotham este unul cuprins de haos, care e adevăratul inamic din film. După 8 ani de la evenimentele din The Dark Knight, Bruce Wayne e inamicul public numărul unu, luând asupra lui crimele și moartea instabilului Harvey Dent, devenit Two-Face și autoexilându-se în uriașul conac al părinților săi. Moartea iubitei sale, Rachel Dawes și luptele cu Joker și Two-Face l-au redus la o umbră din ceea ce era cândva.

Totuși, no rest for the weary, vorba englezului, căci teroristul mascat Bane (Tom Hardy) e hotărât să reducă orașul pe care justițiarul cu costum de liliac a jurat părinților săi să-l apere de infracțiuni la o grămadă de moloz.

Adăugați la asta și o femeie cu un cod moral extrem de ambiguu, Selina Kyle/Catwoman, hoața de bijuterii jucată excelent de Anne Hathaway, care iese cu acest rol din tiparul cu care ne-a obișnuit în The Princess Diaries și veți obține două personaje secundare extrem de bine creionate. Selina Kyle în interpretarea lui Hathaway este o femeie dură, inteligentă și manipulatoare, care are o mică mare problemă cu categoria socială din care Bruce Wayne face parte, iar Bane este o combinație de Hulk Hogan, Che Guevara și Darth Vader (apropo, vocea i se aude destul de clar pentru a fi înțeleasă, în ciuda măștii), ura întruchipată, un munte de om, rece și calculat ca o mașinărie, singurul adversar care e la milimetru de a-l termina pe Batman.

Interesant în acest film este că, exact ca și în restul seriei, Batman este un pretext. Am văzut foarte mulți copii plictisiți și ușor dezamăgiți că eroul costumat nu apare atât de des pe cât se așteptau. Povestea construită de Nolan se axează pe Bruce Wayne, pe omul din spatele măștii și pe presiunea enormă pe care acesta o resimte de fiecare dată când îmbracă mantaua și masca de Cavaler Negru.

The Dark Knight Rises este un film sumbru, serios, complex, dar înălțător, care demonstrează încă o dată de ce Christopher Nolan este lăudat că a ridicat filmul cu supereroi la un nivel mult superior altor regizori care abordează genul. Este de fapt, o critică socială dură deghizată în film de acțiune, care abordează teme ca și lupta de clasă, terorismul (eternul și fascinantul terorism, bau-baul numărul unu al americanilor), și puterea simbolurilor (scena din trailer, cu distrugerea stadionului NFL face toți banii văzută la cinema).  Oricine poate fi erou, spune Batman în film.

De fapt, în viziunea lui Nolan, eroismul nu înseamnă neapărat capacități supraomenești. Eroul lui Nolan este un om, un om care simte din plin durerea (fizică și spirituală), dar nu renunță la a-și apăra cauza, este cineva care, în spatele măștii, apreciază gesturile simple care ne fac pe toți oameni (vedeți filmul, neapărat). Deși personajele negative nu se ridică la nivelul complexității Jokerului ledgerian, Nolan reușește un final excelent, despre care se va vorbi mult timp de-acum înainte.

Deshi Basara! (vedeți filmul pentru semnificația expresiei).

Alex Szollo

Sursa foto: wikimedia.org

Taguri

Arhiva