Nota Redactorului-Șef: Veți citi în ceea ce urmează două articole de opinie scrise de două persoane cu orientare politică diferită. Ținând cont că în acest moment România trece printr-o criză politică, ne-am gândit să dăm cuvântul unor persoane pro și contra actualei conduceri. Astfel, primul articol susține că președintele ar trebui să rămână, pe când cel de-al doilea spune exact opusul. Pentru că încurajează dezbaterea liberă și exprimarea opiniei indiferent de orientare politică, GEN90 și-a permis publicarea ambelor opinii din cele două tabere. Vă urăm lectură plăcută!
1. Jos mișeii!
„Prea v-ați arătat arama, sfâșiind această țară,
Prea făcurăți neamul nostru de rușine și ocară,
Prea v-ați bătut joc de limbă, de străbuni și obicei,
Ca să nu s-arate-odată ce sunteți – niște mișei!” – ”Scrisoarea a- III- a” de Mihai Eminescu
Această înșiruire de invective conturează exact profilul oamenilor care se bat, trecând peste cadavre, să ajungă la puterea acestei țări numită România, sau ce a mai rămas încă din ea. De când au venit la putere, doar asta îi interesează: să-l dea jos pe actualul președinte. Nu-i interesează de populație, de faptul că dacă se va ajunge la referendum se vor cheltui bani, când noi suntem în criză, de faptul că Europa se cam uită urât la noi și unele state vor să ne excludă din Uniunea Europeană. Eu consider că dacă nu era Băsescu, ajungeam mai rău ca Grecia. Ne îndreptăm încet încet către dictatură.
Nu mulți înțeleg politica, dar cred că oricine are un pic de judecată dreaptă (corelată cu istoria) își poate da seama că niște foști comuniști (dar cu ideologia în sânge) încearcă să pună mâna pe putere. Instabilitatea politică la care asistăm nu duce la nimic bun, piața financiară a luat-o deja razna. Președintele a luptat practic cu sistemul, deficitar de la început. A încercat, după părerea mea, să modernizeze țara, să îmbunătățească imaginea României peste graniță, să lupte împotriva corupției.
Tot circul ieftin pe care îl face USL acum nu este decât un plan bine pus la punct care a luat naștere în momentul în care s-a pronunțat sentința pentru Adrian Năstase. Doar acesta a fost mentorul lui Ponta. Deci, l-au demis pe președintele Camerei Deputaților, Vasile Blaga. Locul i-a fost luat de Crin Antonescu, „hitleristul”. De ce? Această funcție este foarte importantă, este a doua funcție în stat. Vor să îl demită pe Băsescu, așa Crin Antonescu va ajunge președinte interimar. Astfel, îl va grația (mai mult ca sigur) pe Adrian Năstase și îi va scăpa de dosare pe mulți alți politicieni corupți.
Nu se aștepta nimeni ca Năstase și Vântu să intre la pușcărie. Când au văzut ei că se îngroașă treaba, s-au cam panicat. Justiția își face treaba în sfârșit și asta îi sperie pe mulți. Președintele a respectat independența justiției, iar coaliția USL vrea sa pună mâna pe ea. Ei nu mai țin cont de nimic, vor doar puterea și presimt că în timp Curtea Constituțională va fi desființată sau nu va mai avea nicio putere.
Este foarte simplu: când Iliescu a adus minerii la București și s-au produs crime, nu l-a suspendat nimeni și nu a fost acuzat de încălcare a constituției sau a vreunui alte legi. Sunt sigură că sforile acestei alianțe formate din aproape toate partidele românești sunt trase într-un fel chiar de Iliescu. Cu toate astea, Traian Băsescu a fost acuzat de „uzurparea atribuțiilor premierului”. Foarte bine. Care premier? Un plagiator?
Da, un plagiator. Să trimitem un plagiator în lume, să ne reprezinte? Furtul intelectual este unul dintre cele mai grave furturi. Aveam deja imagine de hoți în U.E., acum s-a confirmat pe deplin. Presa din Europa este, mai ales acum, cu ochii pe noi! Boc, criticat dur, a fost cât de cât un premier bun. A ținut țara asta pe linia de plutire! A fost nevoit să adopte măsuri stricte pentru a redresa situația României, ajunsă la fundul sacului pentru că toți au dat, au dat, până nu au mai avut de unde. El și președintele au vrut sa taie și de la cei bogați, reducând numărul de parlamentari de la 500 la 300, în baza referendumului pe care peste 80% dintre români l-au votat. Însă, surpriză, actualul premier și toată echipa sa nu au fost de acord!
Analistul politic Silviu Brucan era convins că Ion Iliescu și eschipa lui duc România pe un drum greșit, afirmând că Pentru a deprinde democrația, românii vor avea nevoie de 20 de ani. Și așa și este. Când, în sfârșit, eram pe drumul cel bun, războiul orgoliilor și setea pentru putere a unor politicieni ne vor trage înapoi de la evoluție.
V-ați bătut joc de țara asta, egoiștilor!
Anonim
2. USL și noul concept de conducere a statului
Primele zile ale lunii iulie pot reprezenta definiția exactă a ceea ce unii numesc începutul sfârșitului. Și cum până la Apocalipsa preconizată de maiași mai avem de așteptat 5 luni, în România s-a dezlănțuit o Apocalipsă politică. Și pentru că nu pot să o numesc Circ o voi numi Haos.
Pentru prima dată în ultimii 20 de ani președintele țării a tăcut. Cel care a făcut-o acum două decenii a tăcut în fața întregului popor, președintele de astăzi a tăcut în fața Prim-Ministrului. Și nu a făcut-o cu diplomație.
USL s-a dovedit a fi prima formațiune politică din România care a înțeles cu adevărat ce presupune o acțiune politică. Fără compromisuri și fără a se teme de acuzații a continuat să-și urmeze programul politic până în momentul în care acesta a început să dea primele roade. Înarmați cu un comportament diplomatic aproape fără cusur au lăsat paraziții să le fie îndepărtați din coșul cu roade. Toate acestea fără a se implica în cutremurul politic ce se putea solda cu nenumărate replici.
Una dintre cele mai reprezentative acțiuni ale acestei formațiuni politice a fost încercarea de educare a Președintelui cu privire la locul pe care acesta îl ocupa în sistemul politic. Încercare ale cărei rezultate au fost vizibile în cadrul Consiliului European de la Bruxelles. Manualul după care au lucrat a fost chiar Constituția României, o lectură pe care Traian Basescu pare să nu și-o fi însușit-o, cu toate că „domnește” peste tarâmul dintre Carpați de mai bine de 7 ani. Ceea ce Președintele pare să nu fi înțeles este că aceasta avea drept scop negocierea, iar această acțiune este de drept atribuită prin Constituție reprezentantului Guvernului, adică Prim-Ministrului. Drept urmare prezența lui acolo ar fi fost total nefolositoare având în vedere că rolul său în toată această acțiune intervine doar după incheierea negocierilor.
Jocul politic încercat de Traian Basescu a fost unul de proastă calitate. Încercarea de distrugere a imaginii lui Victor Ponta prin acuzația de plagiat fiind doar o acțiune pornită dintr-un acut sentiment de frustrare. Să nu uităm faptul ca Ministrul Educației numit în timpul guvernului Boc nu își putea nici măcar demonstra încheierea studiilor pre-universitare. Lucru pe care nu l-a facut nici până în prezent. Fapt ce mă face să îmi dezvălui una dintre cele mai puternice credințe: o diplomă obținută în străinătate dar care în Romania nu poate fi echivalata reprezintă doar o hârtie fără însemnătate. Dacă aceasta reprezintă o diplomă doar în țara în care ai obținut-o poate că ar trebui să te gândești de cel puțin două ori înainte de a te întoarce în țară.
Planul B de salvare al Președintelui a constat în jocul listelor de prezență la Consiliul European și în acuzațiile pe sistemul: mi-a fost furată jucăria. Un joc pe care îl voi clasa decent drept imatur.
Încercând să evite jocurile Președintelui, USL-ul a continuat să acționeze. Și pentru că în razboi și în dragoste totul este permis, Victor Ponta s-a prezentat la Bruxelles ignorând decizia lui Traian Băsescu și a Curții Constituționale. Rezultatul a fost unul excelent. Dacă în anii trecuți Băsescu obișnuia să se plimbe singur la astfel de întâlniri, implorând parcă nevoia unui partener de discuție, Victor Ponta a fost primit cu succes. Nu cu brațele deschise ci decent, așa cum ar trebui să fie primit orice lider european. Răspunsul din partea PDL-ului a venit într-o formă la fel de infantilă cum s-au prezentat toate acțiunile lor. O postare pe blogul Elenei Băsescu ce înfățișa un trucaj menit să fie un atac direct la adresa lui Victor Ponta și o serie lungă de acuzații. Toate colorate.
Raspunsul din partea lui Victor Ponta a venit diplomatic, fără amenințări sau apelare la noul fenomen politic numit Circ. În fapt Primul Ministru a uitat să mai amenințe și a acționat direct, având de partea sa întregul organ politic al țării. Rezultatele: demiterea lui Vasile Blaga și a Robertei Anastase, ambele în aceeași zi printr-un vot ce a adunat o majoritate covârșitoare. Se pare că zicala „cel ce tace face” s-a dovedit a fi adevarată în acest caz. Evitând o întreagă polemică împletită estetic cu acuzații, Victor Ponta se îndreaptă cu pași rapizi spre adevăratul scop al acțiunilor sale reprezentat de demiterea lui Traian Băsescu. Aici însă va fi nevoie de dorința poporului și nu doar a lui. Iar acesta pare să raspunda prin manifestațiile organizate încă de ieri pe străzile Bucureștiului. Unele pro, altele contra.
Cu un final ce nu poate fi anticipat, lupta politică din stat pare să tindă spre cel mai înalt nivel. Și nu putem vorbi despre o luptă între putere și opozitie ci avem de-a face cu o luptă intre cele doua puteri ale statului, președinte și Guvern. Într-o țară în care totul pare să se afunde în haos, cheia de scăpare alunecă încet dar sigur în mâinile poporului, iar acesta este schimbător. Masei îi trebuie doar un motiv pentru a se transforma în mulțime, iar acțiunile acesteia sunt neprevăzute. O singură concluzie pot extrage din toate acestea: data viitoare când votăm poate că ar trebui sa fim mai atenți și să nu ne mai lăsăm seduși de pomenile electorale care reprezintă o soluție de moment. Viitorul țării nu este al nostru, ci al viitoarelor generații.
Ana-Maria Berbecel
Sursa foto: wikimedia.org
Dacă ai ceva de spus legat de ceea ce s-a scris în aceste 2 articole, poți lăsa comentarii. Dacă dorești să te exprimi și în mod public, contactează-ne și îți putem publica mesajul sub formă de articol.
Citesc al doilea articol si ma minunez.
CCR a decretat clar ca Basescu trebuia sa mearga la Bruxelles. si inainte sa sari cu placa “CCR este arma lui Basescu” (tipica persoanelor spalate pe creier de antena3) te informez ca CCR a blocat numeroase legi PDL la solicitarea USL, prima care imi vine in minte – Scaderea pensiilor cu 10%. Si nu, PDL nu a bagat o ordonanta de urgenta care sa declare hotararea CCR nula. Cum au facut cei din USL, da bine inteles ca tu Ana-Maria habarnai asa ceva, fiindca Antena 3 nu vrea ca armata sa de zombie sa stie asa ceva. Dupa ce au blamat non-stop ordonantele guvernului Boc acum doresc ca tu sa nu sti ca Ponta limiteaza puterea CCR prin O.G 🙂 Asta e cand te complaci in manipulare.
nu inteleg cum poti sa compari incapacitatea de a-ti echivala diploma de liceu din Franta cu nesimtirea de a da copy-paste la 80 de pagini in teza ta de doctorat. Serios? Chiar se compara aceste doua situatii?
O sa incerc sa te informez ca Funeriu si-a facut doctoratul cu un castigator al premiului Nobel, Ponta si l-a facut cu … Nastase.
” Dacă în anii trecuți Băsescu obișnuia să se plimbe singur la astfel de întâlniri, implorând parcă nevoia unui partener de discuție, Victor Ponta a fost primit cu succes.”
Inca un rezultat al spalarii pe creier ala antena 3 🙂
of, of ce sa faci cu asemenea oameni.
Reteta: iei niste imagini video/foto inoportune si le transformi intr-o dovada solida a izolarii presedintelui pe plan extern, ce mai conteaza ca adineauri statea si radea la brat cu Angela Merkel :-j
Dupa reteta asta ar trebui sa cred si eu ca Ponta a fost ignorat la Bruxelles dupa o poza din Evenimentul Zilei, dar vezi tu Ana-Maria,eu am un creier 😉 si inteleg cand cineva incearca sa manipuleze o informatie.
“Lucian Blaga și a Robertei Anastase, ambele în aceeași zi printr-un vot ce a adunat o majoritate covârșitoare. Se pare că zicala „cel ce tace face” s-a dovedit a fi adevarată în acest caz. Evitând o întreagă polemică împletită estetic cu acuzații, Victor Ponta se îndreaptă cu pași rapizi spre adevăratul scop al ”
Lucian Blaga :)))) of doamne, of doamne
Vrei sa zici Vasile Blaga, nu?
Ei uite ultima replica pe care ti-o dau.
Geoana a fost presedintele senatului timp de 3 ani sub guvernarea Boc. De ce? Fiindca este impotriva regulamentului Parlamentului sa inlocuiesti un sef al oricarei camere, doar daca acesta pierde sprijinul politic al grupului care l-a propus. Cum a ajuns Blaga? Ponta i-a retras sprijinul PSD lui Geoana ca razbunare ca a pierdut alegerile prezidentiale. Ce au facut PDL? Au respectat regulamentul intern timp de 3 ani pana cand s-a eliberat postul. Cei de la USL au incalcat grav regulile de functionare a Parlamentului 😉
Rau e sa fii spalat pe creier 😉
Uhuu, dar ce vad eu aici. Doua opinii total opuse reunite intr-un singur articol. Felicitari dragilor pentru initiativa. Un model democratic de jurnalism demn de urmat. Ma bucur ca nu sunteti partizani, asa cei care citesc pot vedea din ambele perspective situatia cu care ne confruntam.
@Radu: Dragul meu, de ce atata critica pe un articol? Ce vad imi aduce aminte de manualele de literatura din liceu (ca vad ca tot iti place Lucian Blaga). Nimeni nu este spalat pe creier, este doar o opinie. Poti sa te bucuri de cealalta parte in care poate de regasesti. Totusi as putea sa fiu putin rea si sa afirm ca astfel de comentarii dau dovada tot de spalare pe creier, nu crezi?
Si daca ce am spus iti va da impresia ca sustin ceea ce tu blamezi, sa stii ca nu e asa. Fiecare dintre parti are problemele sale, acum sa nu devenim fanatici.
Ei bine, nu am sustinut niciodata ca partea Basescu/PDL e perfecta. Spre diferenta de Ana-Maria care crede ca USL este mana cereasca si incearca sa justifice toate actele sale.
PDL e plin de mere proaste: Udrea, Berceanu, Videanu, Eba, Ridzi, etc. Eu sustin doar o factiune din PDL si ma informez din toate sursele contra (antena3, jurnalul.ro) pro (Evz.ro, B1tv) si obiective (raporturile Mecanismului de Cooperare si Verificare European) in privinta acestei factiuni 😉
Felicitări redacţiei pentru experimentul de imparţialitate. E greu să fii imparţial si să nu te pronunţi în această situaţie pe care o traversează ţara noastră. Trusturile de presă sunt imposibil de ignorat în momentul de faţă chiar şi pentru cei care până acum nu au avut urechi să audă. Situaţia este simplă dacă stai să o analizezi raţional: PSD vrea să recucerească puterea. Şi da, vorbim de PSDişti, de postcomuniştii care ne-au vândut ţara privatizându-o imediat după 89′, celelalte partide care formează alianţa USL nefiind altceva decât nişte marionete care urmează întotdeauna pe cel mai puternic. Nu susţin că Traian Băsescu şi al său Guvern ar fi fost uşă de biserică, dar consider că perioada lor de guvernare a fost cea mai bună perioadă pe care România a avut-o în ultimii 23 de ani. Iar acum, dacă vreţi să ajungă USL la putere, ce credeţi că o sa avem în ţară? Un partid de tipul FSN, acelaşi FSN pe care îl apostrofa Crin Antonescu astăzi în discursul său! Ironic,nu?
Haideti sa folosim cliseul “postul X e de vina, el ne invata la prostii” si sa gasim scuze pentru tot. Canalele media au rolul de a ne informa, unele luand partea puterii, altele a opozitiei. Dand vina pe Antena 3 pentru spalarea mintilor e ca si cum ai recunoaste ca daca in copilarie te-ai uitat la Spider Man acum escaladezi peretii. Sa fim maturi si sa ne dam seama ca fiecare are propria sa parere si pentru asta nu este de vina postul X sau Y.
Acum sa privim perioada de guvernare a PDL-ului. Serios? Din toata doar 2008 a fost un an cu ceva mai multe lucruri bune realizate. Si asta pentru ca ne-a sustinut contextul economic european. Sa nu uitam ca si prima parte a dictaturii comuniste (pana prin 1971) a fost una infloritoare apoi s-a pornit dezastrul. Totul e bine pana te acomodezi cu puterea. La fel s-ar intampla probabil si cu USL daca ar ramane prea mult la putere. Totul e frumos pana cand simti gustul puterii si nu mai vrei s-o lasi din mana. Dar acum alta solutie in afara de USL nu exista, sa fim realisti.
dezastrul economic a venit din cauza contextului extern nu din vina guvernarii PDL.
Si in opinia mea, Justitia a devenit functionala sub conducerea lui Basescu. Politicienii au ajuns sa fie condamnati/anchetati din toate taberele.
Sunt de acord cu Radu. Justiţia a devenit funcţională sub conducerea lui Băsescu. Arestarea lui Năstase e cea mai bună dovadă. Tot Băsescu este cel care i-a adus pe americani la noi şi care a obţinut integrarea României îîn UE. Ce fel de credibilitate o să avem noi pe plan extern dacă ajunge USL la guvernare, în condiţiile în care marea majoritate a liderilor politici internaţionali simt USL-ul ca pe o ameninţare la adresa democraţiei româneşti şi-aşa foarte fragilă ?
Aici pot sa ma arat de acord. Daca pot sa acuz USL-ul de ceva e faptul ca ii suspectez ca au intentia sa vanda suveranitatea tarii. Lucru ce desigur poate fi catastrofal. Personal cred ca guvernarea PDL a fost buna, liderul a fost gresit. De aceea ne trebuie o schimbare si nici USL nici PDL nu reprezinta alegerea potrivita.
Monica Macovei? ;;)
Stimata domnisoara, sunteti total pe dinafara cu politica. Mai bine v-ati apuca de cusut.
Te asigur că ştiu deja să cos:)) şi ştiu să îmi susţin afirmaţiile cu argumente, spre deosebire de alte persoane…
Argumente pertinente cand faceti o afirmatie. Fara argumente totul este nul, acesta nu este un chat. Fac un apel spre administratorii paginii in acest sens.
Gaina e gaina. Nu aduc nici un argument. E vorba de bun simt.
Din moment ce nu am argumentat inseamna ca gaina nu e gaina?
Rog administratorul acestui Chat sa nu te ia in seama.
Impartialitate sau nu… tot mi se pare ca s-a exagerat mai mult in partea pro-USL, cu scopul evident de a colora frumos partile negre ale unei pagini gri…
Dragilor, intr-o adevarata democratie, atunci cand apare indoiala ca una dintre cele trei puteri (legislativa, executiva sau judecatoreasca)face mist, se alege de obicei (cu acordul tuturor celor trei puteri) o comisie independenta de cele trei puteri care cerceteaza cazul si stabileste existenta sau nu a culpei.
Presedintele si guvernul sunt executive, parlamentul este legislativ.
Parlamentul nu poate sa se uneasca cu jumatate din executiv (prim ministru) si sa anuleze pe presedinte fara dovedirea culpei acestuia de catre o comisie independenta.
Ponta si ai lui nu sunt comisie impartiala acceptata de toate cele trei puteri.
Daca se intampla totusi lucruri ca in Romania din acest iulie 2012, inseamna ca nu s-a tinut cont de principiul general de drept: “o culpa nu exista inainte de a fi dovedita”, de aici necesitatea comisiei independente care sa dovedeasca aceasta culpa. Apoi intra in functie procedurile constitutionale.
Acest principiu de drept este universal si deci deasupra constitutiei.
De aici ingrijorarile la Bruxelles si la alte curti europene, care aplica principiul universal de drept.