Like or dislike?

Distribuie!

de Greta Bogdan

Mark Zuckerberg a reușit să aducă împreună, în ultimii 10 ani, peste 1 miliard de utilizatori din întreaga lume. Ba mai mult, fondatorul celei mai importante rețele de socializare își dorește să se extindă și mai mult de atât, astfel încât să poată conecta și mai mulți oameni. Este uimitor cum un singur om și-a impus influența pe toate continentele lumii și a schimbat, într-o oarecare măsură, viețile sociale ale indivizilor.

Ce lucruri nu știați despre Zuckerberg…?

Poate faptul că în 2009 a fost declarat cel mai tânăr miliardar, pe cont propriu, din lume. Nu a rămas așa, acest rang pierzându-l în 2010, în favoarea unui partener de-ai lui, mai mic cu opt zile. Un alt lucru interesant despre fondatorul Facebook-ului, este acela că în 2011 a devenit vegetarian: „Oamenii uită că, pentru ca ei să mănânce carne, un animal trebuie să moară”. În liceu, Zuckerberg a excelat în literatură clasică.

Cum a început totul (pe scurt)…

Hasit, colegul de cameră al lui Mark din facultate, a mărturisit: „Aveam cărți numite Face Books, ce includeau numele și fotografiile tuturor celor care locuiau în dormitoarele căminului. La început, a creat un site și a postat două fotografii, sau fotografii a doi băieți și două fete. Trebuia ca vizitatorii site-ului să aleagă cine era mai atrăgător și în funcție de voturile primite, exista și o clasificare.” Practic, de aici a pornit totul. Deși a avut și piedici în calea planurilor sale, acesta a renunțat ulterior la facultate pentru a-și materializa ideile. Adică pe 4 februarie 2004, când a lansat Facebook din camera sa de cămin.

Pentru noi, Facebook reprezintă o schimbare. Suntem permanent informați în legătură cu ceea ce se întâmplă în jurul lumii, deși poate nu citim știri sau nu ne uităm la televizor. Ne vedem prietenii mai des decât ne putem privi pe noi, zilnic, în oglindă. Mâncare, animale, îmbrăcăminte, vedete, localuri… toate ne sunt la îndemână. Să nu mai vorbim despre faptul că atunci când dorim să transmitem un mesaj, suntem peste 80% siguri că destinatarul lui este online și, astfel, îi transmitem mesajul instantaneu. Cam așa stau lucrurile cu Facebook.

Bineînțeles… sunt și părți mai puțin atractive. Este sufocant să îți vezi prietenii cum se fotografiază oriunde, oricând… când mănâncă, dorm, învață, se distrează, muncesc, călătoresc ș.a.m.d . Când pun statusuri penibile și când își dezvăluie fiecare picătură din viața personală pe site. Dar… toate aceste lucruri aparțin unei noi mentalități, unei noi nevoi de exprimare, de exteriorizare și de descătușare a personalității prin astfel de mijloace.

Că a făcut bine, că a făcut rău, dl. Zuckerberg a rămas una dintre cele mai influente personalități ale lumii, un tânăr student care a crezut în ideea sa și care i-a făcut și pe alții să creadă. Acum, averea sa  îi permite să ducă o viață fără lipsuri, atât el, cât și urmașii săi.

Cât despre noi, putem spune că suntem infestați cu virusul Facebook, fie că recunoaștem, fie că nu. Ideal ar fi să înțelegem că o cafea poate fi mai aromată atunci când o bei alături de prieteni, într-un pub, și nu etichetându-i pe Facebook, într-o poză cu o niște cești.

Taguri

Arhiva