Librărie, un loc unde se vând cărți. Cam așa sună definiția din DEX a magazinului specializat pe vânzarea uneia dintre cele mai frumoase metode de a-ți petrece timpul. Iată însă că, de câțiva ani încoace, Librărie înseamnă cu totul altceva – termenul, dar și produsele în sine s-au schimbat atât de mult încât acum riști să intri și să nu mai găsești cărți. Atunci ridici ochii încă o dată și citești ce scrie pe magazin: Librărie. Dar cum se poate una ca asta dacă nu e nicio carte? Ei bine, se poate.
Astăzi în Librării găsim de la hârtie colorată, pixuri și lipici la jucării, electrice și câteodată obiecte de uz casnic. Cărțile sunt prea puține sau de cele mai multe ori nici nu există spre vânzare. Poate vă este cunoscut însă cuvântul Papetărie. DEX-ul nu ne zice că este un magazin sau un raion într-o librărie în care se vând caiete, hârtie, creioane, penițe etc – dar acum – Papetăriile înseamnă practic orice librărie care poate avea sau nu cărți. Cartea nu mai este demult produsul principal și nici clienții nu mai doresc acest lucru. În ultima vreme, însă, în librării se caută un serviciu nou – acela de xerox. Foarte mulți pleacă contrariați de lipsa unui astfel de dispozitiv într-un loc în care, după părerea lor, ar fi trebuit să se afle acolo. Alții vociferează supărați că librăriile nu mai sunt ca altădată.
Însă…librăriile n-au fost niciodată așa. Distincția dintre papetării și librării nu se mai face demult, așa că toată lumea se așteaptă ca ele să fie la fel și să aibă aceleași produse. Puținele librării care sunt specializate pe vânzarea de carte – Humanitas, Cărturești, Librarium și cele câteva virtuale – se confruntă cu un fenomen fără precedent: tot mai mulți clienți cred că ele sunt papetării și sunt confuzii pentru că nu știu ce produse pot găsi în librăriile respective. Astfel că o parte dintre librăriile menționate mai sus au început să-și extindă oferta și să cuprindă cât mai multe articole de papetărie pentru că mai des auzi întrebarea: Aveți hârtie colorată? Decât: Aveți cartea X?
Acum fiecare oraș sau comună are câte o librărie unde se găsesc de toate, mai puțin cărți. Și asta pentru că nu mai erau rentabile și s-a renunțat la ele. Ca un paradox însă, librăriile au început să apară ca ciupercile după ploaie și fiecare cartier are acum o librărie, iar în centru poți găsi chiar câte două trei la distanță mică una de alta. La prima vedere oricine s-ar bucura ar zice că suntem mari consumatori de cărți însă acea primă impresie e spulberată imediat de conștientizarea unui adevăr dur: așa-zisele librării sunt pline ochi de jucării, CD-uri, stick-uri, hârtie de împachetat, creioane și alte cele.
Aș putea spune la fel de bine că acesta e un furt de identitate. Papetăriile au căpătat importanță și popularitate și dintr-un raion mic într-o librărie, ele au ajuns să le acapareze, să le fure numele, dar să vândă cu totul altceva.
Singura soluție la momentul actual este să se facă o diferență, iar papetăriile să-și asume numele și să-și construiască singur un brand fără să se mai folosească de librării – loc care ar trebui să rămână doar pentru cărți!
Sursa foto: wikimedia.com