Când „aş vrea” devine „am nevoie”

Distribuie!

De mici copii, ştiam că dacă cerem, vom primi ceea ce ne dorim şi poate din nevoia de a ne simţi importanţi, am început să strângem lucruri în jurul nostru, am început să creăm angoase în noi şi să ne limităm infinitul la proximitatea casei.

Societatea noastră, mai ales cea românească, a devenit obsedată să încerce orice după ce au început să apară pe piaţă produse din toată lumea. Aşa că lumea a început să bea Coca-Cola zilnic, fiindcă aşa făceau şi oamenii din Occident şi să fumeze ţigări americane, ca personajele preferate – dădea bine şi  te simţeai superior dacă făceai din asta un adevărat ritual.

Au trecut 20 şi ceva de ani de când aceste transformări au marcat România şi rezultatele au început să se vadă. Tot mai mulţi oameni au casele pline cu lucruri pe care nu le mai folosesc, dar pe care le păstrează fiindcă aşa s-au obişnuit – să păstreze tot ce găsesc. Din ce în ce mai mulţi oameni au devenit dependenţi de ţigări şi au început să bea.

O societate în care „aş vrea” a devenit sinonim cu „am nevoie”, totul merge prost şi nu este vina nimănui în acest moment că în loc să vină cu idei creative, angajatul va măsura timpul în intervalul de când a fumat ultima ţigară la când va fuma următoarea ţigară.

O astfel de societate trebuie dusă la dezintoxicare şi cu siguranţă trebuie să accepte că va fi o perioadă dificilă la început, perioadă în care Mc-ul trebuie să iasă din organism, Jack Daniels trebuie să iasă din porii suprasaturaţi şi fumul trebuie să ne dispară ca să ne limpezească vederea.

Cu toate astea, cel mai mult lipseşte creierul în această societate şi asta fiindcă este prea ocupat cu privitul la televizor, prin televizor. Dimineaţa ne trezim cu canalul de ştiri preferat şi seara adormim auzind cuvintele unui străin cu accent interesant ce ne răsună în vis. Televizorul este cea mai mare dependenţă şi zecile de canale dovedesc că oamenii se uită cât e ziua de lungă la acest dreptunghi cu imagini.

Pentru ca oamenii să gândească, este nevoie de creier. Dacă îl hrănim cu prostii şi nu îl lăsăm să facă ceva, va ajunge un obez leneş incapabil să acţioneze, îi va fi rău şi va sta amorţit. Cititul ne ajută să ne imaginăm, să scăpăm de această lene, evadând într-un spaţiu în care vom regăsi mai mult din noi decât din protagoniştii poveştilor.

Oricât de greu ar fi, încearcă să renunţi la orice element care se asociază cu nevoia, fiindcă în afară de apă, aer, somn şi nutrienţi, nimic nu este vital, vei descoperi curând alternative şi vei realiza că viaţa înseamnă „a alege” şi nu „a fi obligat”.

Ariadna Drăgolici

Sursa foto: wikimedia.org

Taguri

Arhiva

4 Comments

 1. Mihai Lazar
  September 27

  E bine ca faci diferenta intre nevoi si dorinte, dar trebuia sa verifici piramida lui Abraham Maslow inainte de a te apuca sa scrii.

  Cu scuzele de rigoare dar nevoile de azi sunt mult mai complexe decat ceea ce evidentiezi tu.

  Tu de ce folosesti telefon, internet, masina? Oare bei doar apa? Oare n-ai mancat niciodata fast-food?

  • Nita Mihai
   September 27

   Ca o completare si o explicatie la ce ai zis tu: omul este o fiinta negativa, in sensul ca isi creeaza mereu noi nevoi prin insusi progresul sau. Ceea ce “ieri” era dorinta (a se citi confort, inlesnire a vietii, lux pana la o adica) “astazi”, prin uzul sau continuu a devenit indispensabil atat psihologic cat si faptic. E ceea ce unii numesc cresterea standardului de viata.

  • Carnifex
   September 27

   Beau doar apa. Nu am alte vicii in afara de faptul ca in timpul meu liber ucid tarfe si le las cadavrul la scurs la mine in baie dupa care il gatesc si il dau de mancare la copii saraci aflati in cartierul din spatele blocului meu.

 2. Ariadna
  September 27

  Stiu ca exista mai multe tipuri de nevoi. Am facut la marketing asta, dar este vorba despre acea nevoie care te face sa crezi ca acel lucru este vital si ca daca nu il folosesti in mod repetat, ceva se va intampla. Eu una sunt o persoana plina de astfel de mici dependente, dar nu sunt atat de intens imprimate in stilul meu de viata, inca.
  Normal ca trebuie sa folosim orice ne ofera viata, sa ne bucuram de tehnologie, dar nu sa devenim sclavi unor obiceiuri/obiecte.

Comments are closed.