1 Aprilie- tradiție sau mit?

Distribuie!

de Florentina Necșulescu

„Păcăleală de 1 aprilie!”

Să fie oare responsabil Sfântul Sisoe pentru aceste cuvinte pe care le auzim în mod copios, la fiecare colț de stradă atunci când farsa își „serbează” aniversarea?

Există numeroase povești, care, pe mine personal m-au pus pe gânduri. Ce legătură au Sfinții cu această tradiție? Și, mai ales, de ce sunt asociate ființele despre care se spune că trăiesc după legea Demnului, cu Păcală? Firește, părerile sunt împărțite – unii tind să creadă aceste „basme”, pe când alții sunt pasivi la auzul lor.

De fapt, sunt de părere, mai degrabă, că ziua păcălelilor are strânsă legătură cu schimbarea calendarului iulian în favoarea celui gregorian în Franța.

Neuitate au rămas pentru mine și filmele cu Păcală, pe care le-am văzut în nenumărate rânduri. Nici cel mai impasibil om nu poate spune că nu s-a amuzat, măcar o dată, de naivitatea pe care o afișa personajul nostru.

Se spune că este bine să faci farsele înainte de ora prânzului, pentru că altminteri vei avea ghinion tot anul, însă puțini sunt cei ce cred cu adevărat în asemenea superstiții. De altfel sunt de părere că nu există lucruri rele care ni s-ar putea întâmpla pe motiv că nu am respectat timpul sau alte măsuri care „ar putea atrage ghinionul”.

După cum știm, tradițiile diferă în funcție de origine, în funcție de mentalitatea societăților. De exemplu, în Japonia, de 1 aprilie se oferă păpuși, tradiția purtând același nume, însă nu este considerată a fi destul de importantă încât să atragă o mulțime cât mai largă din populație. Însă nu pot spune că acest lucru se întâmplă și în țara noastră. Am observant cu foarte multă vigilență, cât entuziasm se poate citi pe chipurile românilor, atunci când se apropie ziua „amuzamentului”. Sunt născocite tot felul de povești, unele amuzante, altele mai puțin,  însă acestea reprezintă un remarcabil act de curaj, având în vedere că unele persoane nu reacționează întocmai plăcut.

Ce spuneți despre o scrisoare către un prieten, în care să fie menționat, într-un mod cât se poate de concret, faptul că va fi deconectat de la rețeaua de internet, timp de două zile, pentru reparații? Ei bine, am simțit pe pielea mea ce înseamnă o astfel de farsă pentru un adolescent. Cel mai surprinși veți fi de spusele părinților, care nu vor înțelege interesul și timpul atât de intens acordat acestora.

Personal, asociez ziua de 1 aprilie cu acea perioadă în care oamenii nu mai afișează expresia încruntată a feței pe care o remarcăm zilnic pe stradă. Acea perioadă în care nu mai există superioritate, în care oamenii se transformă în copii, unde cu toții conștientizăm că o pată de umor poate schimba radical lucrurile și ne poate elibera din cochilia în care suntem închiși, poate fără voia noastră. Sună plăcut!

Sursa foto: wikimedia.com

Taguri

Arhiva