Tragedia Americii privind legea armelor

Distribuie!

de Dana Roșescu

Conform celui de-al Doilea Amendament din Constituţie, orice cetăţean american poate deţine şi folosi o armă de foc, privarea de acest drept fiind interzisă: „O miliţie bine organizată fiind necesară pentru securitatea unui stat liber, dreptul poporului de a deţine şi de a purta arme nu va fi încălcat”.

Statisticile anului 2015 care prezintă crimele provocate de arme de foc sunt îngrijorătoare: 372 de focuri deschise, care au provocat moartea a 475 de oameni şi rănirea a 1,870 (într-un foc deschis mai mult de 4-5 persoane sunt ucise sau rănite). Tot in 2015 au avut loc 64 de atacuri în şcoli. Cel mai mare masacru din istoria Americii a avut loc in anul 2012, la Şcoala Elementară Sandy Hook din Connecticut. Peste 1500 de copii şi adulţi au fost răniți sau au împuşcat pe cineva accidental. 13,286 de oameni au fost omorâţi in America cu arme de foc iar 26,819 oameni au fost răniţi, arată statisticile  „Gun Violence Archive”. În aceste cifre nu intră sinuciderile.

Cel mai recent caz de crimă a avut loc pe 11 iunie 2016, în Orlando, Florida. Christina Grimmie, fostă concurentă la consursul de talente “The Voice” a fost împuşcată mortal de către un bărbat după concertul pe care îl susţinuse. Decesul cântăreţei a iscat în toată lumea valuri de indignare şi revoltă împotriva haosului privind modul de obținere și deţinerea armelor.

„Statul […] Arizona nu cere nici măcar un background check (procesul prin care se cercetează trecutul și cazierul unei persoane). Dacă eşti major (21 ani), ai un act de identitate şi bani poţi cumpăra o armă de foc în mod legal (una reală, cu glonţ, nu din cele cu care se joacă unii din România, adică arme cu bile de cauciuc). Există magazine specializate care vând de la pistoale de diferite calibre la Kalashnikov şi M-16 (puşti de diferite calibre). Există târguri de arme regulate (gun shows) […]” (Goia, Adevărul).

Alte cazuri care au stârnit revoltă au fost asasinatele preşedintelui John F. Kennedy, (din 22 noiembrie 1963) şi moartea cântăreţului John Lennon. Acesta din urmă a fost împuşcat în faţa apartamentului său din New York.

Pentru a obține perspectiva românilor asupra acestui subiect, am rugat-o pe Isabela Preda, studentă  în anul II la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine din Bucureşti, să îmi spună ce părere are şi de ce trebuie schimbat al Doilea Amendament : „Libertatea e destul de mare în Statele Unite: aproape oricine poate deţine permis de armă. Unele persoane au nevoie de ele pentru protecţie (din această categorie fac parte şi femeile), foarte mulţi pentru vânătoare. Astfel se întâmplă sute de accidente: oamenii mor împuşcaţi  din greşeală pentru că un amator a crezut că a văzut vreo căprioară, alţii mor din cauza unui moment de furie a partenerului sau a unui membru al familiei, care pune mâna pe armă şi trage ca să se răzbune. În Texas şi în zona de Sud sunt foarte multe cazuri unde oameni nevinovaţi sunt împuşcaţi din răzbunare sau gelozie.”

Nu am vrut sa aflu numai părerea tinerilor, ci şi o opinie avizată. Maria Pap, psiholog, explică: „Consider că nu trebuie sa aşteptăm un eveniment tragic ca cel al morții Christinei Grimmie sau al oricărei alte persoane pentru a lua măsurile necesare. În ultimii ani în Statele Unite ale Americii au avut loc nenumărate incidente de acest fel ce au dus la discuţii îndelungate pe această temă, dar care nu s-au finalizat în niciun fel. Comerţul de arme este încă la liber în mare parte din statele americane. Nu îmi dau seama cât de multe de astfel de incidente trebuie să se mai întâmple pentru a se face un demers real în acest sens. Există un motiv din cauza căruia astfel de evenimente nu se întâmplă în ţările europene. Există legi stricte cu privire la comerţul de arme. Consider că legile americane în ceea ce privește acest aspect ar trebui revizuite. Cu toții știm cum se previn astfel de situaţii ca cea de azi (11 iunie 2016) şi multe altele, și totuşi nimeni nu pare să facă nimic.”

 

Surse

http://www.theatlantic.com/international/archive/2016/01/worldwide-gun-control-policy/423711/

http://adevarul.ro/international/statele-unite/america-armele-dragoste-veche-200-ani-1_50cc28bc596d72009101a920/index.html

http://www.bbc.com/news/world-us-canada-34996604

foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/Main_Page

 

Taguri

Arhiva