Start Studenţie

Distribuie!

După cum ştim cu toţii, astăzi a început un nou an universitar pentru majoritatea dintre noi. Universităţile din toată ţara îşi deschid porţile pentru copii generaţiei ’90. Începe stresul, începe distracţia, începe nebunia.

Îmi amintesc că în umbra caracterului meu rebel de puştan de cartier am stat un an pe bară dupa ce am dat bac-ul (la care am obiţinut cea mai mare notă la matematică din tot liceul) pentru că nu ştiam ce vreau să fac în viaţă. Între timp am decis că ar trebui să merg la facultate şi astăzi nu regret deloc decizia luată cu greu la vremea când rupeam sticlele de tequila, beam bere cu polonicu’ din galeata metalică de la oktober, dormeam pe unde apucam, părinţii de mine nu ştiau... eram EU şi LUMEA MEA, pe care o iubeam.

Au trecut doi ani de când am călcat pragul facultăţii şi pot spune despre mine că sunt acelaşi rebel care a învăţat puţin din diplomaţia relaţiilor interumane. Acum în anul trei, ultimul de altfel, sunt măcinat de un entuziasm inuman să susţin prima prezentare, să-mi fac licenţa şi să dau iama în aceleaşi sticle de tequila la balul noilor mei colegi din anul întâi. Odată cu aceste bucurii mă încearcă sentimentul de nostalgie pentru că ştiu, vremurile acestea se vor duce, toate trăirile mele legate de super profii pe care i-am cunoscut şi colegii pe care îi iubesc, cu care mă simt ca în familie, se vor risipi, vor fi doar amintiri.

Să fii student astăzi înseamnă să vrei sa faci ceva cu viaţa ta, nu înseamnă doar a avea numele scris pe o foaie matricolă. A fi student înseamnă a trăi acea perioadă a studenţiei ce nu mai vine niciodată-n viaţa ta. A fi student înseamnă să profiţi de timpul tău mai rău decât profită anumiţi oameni de banii publici.

Dacă eşti student şi citeşti acest articol nu încerca să-l termini, nu e de folos, du-te şi distrează-te, deschide uşa garsonierei tale şi dă o mare petrecere până dimineaţa, du-te-n club şi îmbată-te, fă-te mangă, ia-ţi colegii de cămin şi trageţi o expediţie de-o noapte pe la vreun goa party. Dar nu uita! Printre peripeţiile tale îndelungate, care te învaţă mai mult decât orice profesor universitar, poartă după tine-o carte care-ţi place, citeşte ceea ce te atrage, mergi la cursuri/seminarii, nu lăsa nimic să-ţi scape, agaţă tot ce se poate. Pe scurt DISTREAZĂ-TE şi ÎNVAŢĂ. Profită de timpul tău acum, fiindcă altfel vor profita alţii mai încolo (p-asta o ştiu chiar de la un prof :D).

Dacă vrei să simţi că eşti student şi să ai ce povesti copilului tău peste douăzeci de ani, socializează cu oricine se poate şi unde se poate. Networking e cuvântul de ordine al studentului. Nu vreau să par arogant, deşi mulţi îmi spun că sunt, nu vreau să par grandoman, deşi şi mai mulţi îmi spun că sunt, mă consider un om cu o vârstă fragedă şi cu o experienţă extraordinar de relevantă pentru a scrie aceste rânduri.

Astăzi universităţile din România se confruntă cu şifonarea imaginii, societatea nu mai pune preţ pe studii, iar în rândul tinerilor se pune un fault la nivel de formare profesională, educaţie, stabilitate culturală şi formare personală. Ei bine, personal am toate argumentele să demontez aceste false impresii şi spun că viaţa universitară din România este una extraorinară şi eficientă, chiar dacă nu se manifestă cum ne spune nouă etica. Dacă ne cultivăm capacitatea de a învăţa la fiecare pas atunci vom putea vedea dincolo de o imagine şifonată şi vom putea înţelege foarte clar mecanismul sistemului educaţional românesc pe care mulţi îl blamează.

Afirm cu sinceritate că eşecul a ceea ce se numesc licenţiaţi fără locuri de muncă sau copii de clasa a 12-a cu bac-ul picat nu este eşecul niciunui sistem, acestea sunt doar eşecuri personale oricât de paradoxal ar parea sau pe oricâţi i-aş supăra.

Eu mă duc la şcoală cu ochii larg deschişi, urechile desfundate şi mintea deschisă, citesc de-mi crapă capu, proiectez, organizez, coordonez, dar când prind ocazii de distracţie... frate, nimic nu ratez.

A început anul... fii şi tu student!!!

Mihai Lazăr

Sursa foto: wikimedia.org

Taguri

Arhiva